GP Catalunye 125

Dokonalý triumf týmu Aspara Martineze, Lukáš Pešek na skvělém pátém místě, Karal Abraham nedokázal využít ani dnešní "crash race" ve svůj prospěch a opět skončil daleko za bodovanou pozicí, na kterou mu dnes chybělo více jak 20 sekund.

V dokonalý triumf proměnili dnešní závod jezdci Aspara Martineze, kteří si v cíli 22-kolového závodu připsali první čtyři pozice. Čtvrtý skončil se slzami v očích Ital Mattia Pasini, třetí dojel Sergio Gadea, druhý Héctor Faubel a jako vítěz doplnil španělské pódium vedoucí muž letošního šampionátu Alvaro Bautista.
Na pátém místě projel nakonec náš Lukáš Pešek, který se opět prezentoval skvělým a především velmi bojovným představením, v jehož průběhu se dokázal propracovat několikrát na samotné čelo závodu. Nakonec dokončil napínavé dějství pouhých 2,235 sekundy za vítězem, ale především o pouhých 0,165 před šestým Thomasem Lüthim.
Na sedmém místě dokončil závod s větší ztrátou Pablo Nieto, který za svými zády udržel Maďara Gabora Talmacsiho. Devátý dojel Joan Olive a konečně desátý Fabrizio Lai.
Body za jedenácté místo dnes bral domácí mladík Nicolas Terol, za dvanácté Ital Raffaele De Rosa a za třinácté mladý Pol Espargaro, bratr stálého jezdce Grand Prix Aleixe Espargara. O poslední body se podělili čtrnáctý Manuel Hernandez a patnáctý Lorenzo Zanetti.
Náš Karel Abraham opět těžil z mnoha pádů, přesto to bylo tradičně umístění až ve třetí desítce, když mu dnes patřila pozice ze začátku této části výsledkové listiny. Se ztrátou 1:00,230 minuty dojel na 21. pozici.
Na čele šampionátu dostal náskok Alvara Bautisty již hrozivých 56 bodů. Bautista má po dnešním dni celkem 144 bodů, zatímco Mika Kallio, který dnes havaroval již v úvodu klání, má bodů 88. Na třetím místě je zásluhou lepšího umístění Mattia Pasini, který má stejně jako čtvrtý Héctor Faubel 87 bodů.
Náš Lukáš Pešek má po dnešním závodě na svém kontě 66 bodů, se kterými drží šestou pozici. Lukáš Pešek tak překonal bodový rekord naší novodobé historie, který z roku 2001 držel Jaroslav Huleš. Ten se na konci roku mohl pyšnit z patnácté pozice v celkovém pořadí, kterou mu tehdy zaručilo 62 bodů.
Karel Abhaham i nadále není veden ve statistikách Grand Prix jako jezdec, který dokázal získat za svou kariéru alespoň ten jeden bodík.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist