GP Austrálie – Vítězství slaví Rossi, Kornfeil byl osmý

Všechny tři závody Velké ceny Austrálie představovaly velkou dávku napětí, soubojů, předjíždění, prostě na Phillip Islandu jsme byli svědky hezkého závodění. V kategorii Moto3 slavil vítězství australský závodník Jack Miller, v šestistovkách byl první Maverick Viňales a v královské MotoGP projel cílem první Valentino Rossi. Jakub Kornfeil zajel na osmé místo, třináctý byl Karel Hanika.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 27 kol závodu královské kubatury odstartoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), druhý Cal Crutchlow (Ducati Team) a třetí Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Ve druhém sledu byl čtvrtý Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3), pátý Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a šestý Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing). Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), který bojuje s Danim Pedrosou a Jorge Lorenzem o celkové druhé místo v šampionátu, startoval z třetí řady osmý. Českému jezdci Karlu Abrahamovi (Cardion AB Motoracing) patřila na startu šestnáctá pozice v šesté řadě.

Po startu se o první pozici přetahoval Marc Márquez s Jorge Lorenzem, ale jako první najížděl do druhého kola jezdec Hondy Márquez. Druhý jel Jorge Lornezo následován Polem Espargarem (Monster Yamaha Tech 3) a Bradley Smithem, Valentino Rossi byl pátý a v nájezdu do třetího kola už sledoval vedoucí dvojici z třetí pozice. Karel Abraham se během tří kol posunul z jednadvacáté pozice, která mu patřila krátce po startu, na devatenácté místo. Cal Crutchlow, který startoval druhý byl ve třetím kole na šestém místě.

Po úvodních pěti kolech vedl Marc Márquez, druhý jel Jorge Lorenzo a třetí byl Valentino Rossi. Aleix Espargaró zaútočil na jednoho z jezdců Monster Yamaha Tech 3, vytlačil ho ze stopy a tím celé pole jezdců zpomalilo. Na to nestačil zareagovat Andrea Iannone a narazil do zadní části Hondy Daniho Pedrosy. Italský jezdec Ducati skončil na zemi, Španěl Pedrosa se postupně propadal pořadím a musel zajet do boxů. To je pro Pedrosu tvrdá rána v boji o druhé místo v šampionátu. V závodu už nepokračoval Karel Abraham, který spadl.
V polovině závodu jel na první pozici s náskokem tří sekund Marc Márquez. Za Španělem se odehrával intenzivní souboj nejen o druhé místo v závodu, ale především o celkové druhé místo v šampionátu mezi jezdci tovární Yamahy Jorge Lorenzem a Valentinem Rossim. Na čtvrtém místě pokračoval Cal Crutchlow a za ním už jela skupina vedená pátým Aleixem Espargarem.

V osmnáctém kole havaroval Marc Márquez, takže na vedoucí pozici se posunul Valentino Rossi, druhý jel Jorge Lorenzo a šanci bodovat umístěním na stupních vítězů měl třetí Cal Crutchlow, který by tím pro Ducati získal druhé umístění na stupních vítězů v suchém závodu. V devatenáctém kole chtěl Stefan Bradl (LCR Honda MotoGP) před Bradley Smitha s Andrea Doviziosem, ale v zatáčce byl dlouhý, narazil do Aleixe Espargara a skončil na zemi. Bez následků se to neobešlo ani v případě jezdce Forward Racingu, který po chvíli závod ukončil.

Pět kol před cílem vedl Valentino Rossi náskokem šesti sekund. Cal Crutchlow dojel Jorge Lorenza a bez problému se posunul na druhé místo. V rámci bitvy o titul vicemistra světa tím jen získal Valentino Rossi. Na čtvrtém místě pokračoval Pol Espargaró, pátý jel Bradley Smith následován Andrea Doviziosem. V závodu pokračoval celkem šestnáct jezdců do chvíle než tři kola před koncem spadl Pol Espargaró a ukončil tím perfektní závod. Nyní již nastala situace, že ten kdo závod dokončí, ten také boduje.
Šestnáctý závod sezony a svůj 250. v královské kubatuře vyhrál Valentino Rossi, který si ziskem maximálního počtu bodů zajistil průběžnou druhou příčku v šampionátu. Cal Crutchlow byl blízko skvělému druhému místu, ale v posledním kole havaroval a zůstal bez bodu. Druhý tak projel cílem Jorge Lorenzo a na třetí místo se posunul Bradley Smith, který tak získal své vůbec první umístění na stupních vítězů v MotoGP. Yamaha získala v Austrálii kompletní stupně vítězů. Nejlépe umístěným jezdcem kategorie Open je pátý Héctor Barberá (Avintia Racing).


GP Austrálie, MotoGP – Závod (27kol)
polojasno, 16°C, dráha suchá, 29°C, vlhkost: 84%

1 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 40'46.405
2 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +10.836
3 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +12.294
4 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +14.893
5 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +30.089 (Top Open)
6 - Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +30.154
7 - Scott REDDING - GBR - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +30.158
8 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Drive M7 Aspar - Honda - +33.166
9 - Alex DE ANGELIS - RSM - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +33.577
10 - Nicky HAYDEN - USA - Drive M7 Aspar - Honda - +34.144
11 - Yonny HERNANDEZ - COL - Energy T.I. Pramac Racing - Ducati - +39.468
12 - Danilo PETRUCCI - ITA - Octo IodaRacing Team - ART - +56.684
13 - Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'12.813
14 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Avintia - +1'28.050

Závod nedokončil/ neklasifikován:
Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati Team - Ducati - 1kolo
Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 3kola
Aleix ESPARGARO - SPA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - 7kol
Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - 8kol
Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 10kol
Broc PARKES - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM - 14kol
Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 21kol
Andrea IANNONE - ITA - Pramac Racing - Ducati - 22kol
Karel ABRAHAM - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda - 23kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist