GP Austrálie – Plný počet bodů získal Crutchlow, Lüthi a Binder

Den závodu australské Grand Prix byl na Phillip Islandu ve znamení slunečného počasí. Teplota sice nepřekročila patnáct stupňů, ale podmínky nesrovnatelně lepší než v předchozích dvou dnech. Závod Moto3 zastavily červené vlajky po karambolu jezdců v deváté zatáčce. Restartované klání na deset kol pak vyhrál Jihoafričan Brad Binder. Jakub Kornfeil závod nedokončil. V závodu šestistovek Moto2 dominoval Thomas Lüthi, vedení v soutěži si dvanáctým místem pojistil Johann Zarco. V královské kubatuře závod vyhrál Cal Crutchlow před Valentinem Rossim a Maverickem Viňalesem. Španěl Marc Márquez klání na Phillip Islandu nedokončil.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 27kol startoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Cal Crutchlow (LCR Honda) a Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3). Z druhé řady vyrazil Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar), Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) a Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich). Třetí řada Nicky Hayden (Honda World Superbike Team), Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini) a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) startoval dvanáctý, Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) patnáctý.

Po startu šel do vedení Pol Espargaró, ale ještě v prvním kole se do čela závodního pole posunul Marc Márquez. Druhý jel Pol Espargaró, třetí Cal Crutchlow, čtvrtý Aleix Espargaró, pátý Danilo Petrucci a šestý Andrea Dovizioso (Ducati Team). Australan Jack Miller jel šestý a bojoval s Doviziosem na tovární Ducati. Jorge Lorenzo se posunul na osmé místo, Valentino Rossi jel jedenáctý.

Po pěti kolech vedl náskokem 2,6 sekundy Marc Márquez, jenž si jel pro další vítězství a bylo jen na něm, zda svoji Hondu dovoze do cíle. O druhé místo bojoval Aleix Espargaró, Cal Crutchlow a Pol Espargaró. Pátý Andrea Dovizioso rychle dotáhl tuto trojici a za Italem už jel Valentino Rossi, který se viditelně přibližoval. Na sedmé pozici jel Maverick Viñales, osmý byl Jorge Lorenzo. V sedmém kole Valentino Rossi předjel Doviziosa a byl čtvrtý, sedm desetin za Aleixem Espargarem.

V devátém kole havaroval Marc Márquez, takže vedení převzal Cal Crutchlow, který měl náskok 1,6 sekundy na druhého v pořadí Valentina Rossiho. Třetí jel Aleix Espargaró, půl sekundy za ním Andrea Dovizioso, pátý byl Pol Espargaró. Jorge Lorenzo figuroval na sedmé pozici, domácí Jack Miller jel devátý.

V polovině klání vedl Cal Crutchlow náskokem 2,6 sekundy. Valentino Rossi pokračoval druhý, což mu vyhovovalo vzhledem k sedmé pozici Jorge Lorenza s nímž bojuje o titul vicemistra světa. Třetí v závodu pokračoval Aleix Espargaró, čtvrtý Andrea Dovizioso ztrácel na Španěla půl sekundy, pátý byl Maverick Viñales. O osmé místo bojoval Danilo Petrucci, Jack Miller, Nicky Hayden (Repsol Honda Team) a jedenáctý Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich).

Ve dvacátém kole měl první Cal Crutchlow náskok 5,7 sekundy. Druhý Valentino Rossi jel na měkčí směsi přední pneumatiky než jeho soupeři, ale držel tempo a i přes drobnou chybu představoval jeho náskok na třetího jezdce Suzuki Espargara dvě sekundy. Krásné souboje předváděla trojice bojující o třetí místo Aleix Espargaró, Andrea Dovizioso a Maverick Viñales. Tam se to míchalo v každé zatáčce a někdy to už vypadalo, že někdo skončí na zemi. Jorge Lorenzo byl sedmý, Nicky Hayden jel desátý. Pět kol před cílem spadl ve čtvrté zatáčce Aleix Espargaró, který tím ztratil naději na stupně vítězů.

Závod vyhrál Cal Crutchlow, který si na konto připisuje druhé vítězství v královské kubatuře MotoGP. Po startu z patnácté pozice Valentino Rossi projel cílem druhý. Na třetím místě závod dokončil Maverick Viñales. V závěru klání došlo ke kontaktu mezi Jackem Millerem a Nicky Haydenem, který skončil na zemi. Repsol Honda tak nezískala v soutěži týmů jediný bod. Posledním jezdcem na bodech je Australan Mike Jones (Avintia Racing), což je pro šampiona národního mistrovství Austrálie určitě velký úspěch.

GP Austrálie, MotoGP – Závod (27kol)
12°C, dráha suchá, 33°C, vlhkost: 62%

1 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - 40'48.543
2 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +4.218
3 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +5.309
4 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +9.157
5 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +14.299
6 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +20.125
7 - Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +28.369
8 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +28.781
9 - Danilo PETRUCCI - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +28.792
10 - Jack MILLER - AUS - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +28.815
11 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +31.809
12 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +47.734
13 - Yonny HERNANDEZ - COL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +47.749
14 - Eugene LAVERTY - IRL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +54.311
15 - Mike JONES - AUS - Avintia Racing - Ducati - +55.875
16 - Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +1'06.395
17 - Nicky HAYDEN - USA - Repsol Honda Team - Honda - +1'22.604

Závod nedokončil/neklasifikován:
Hector BARBERA - SPA - Ducati Team - Ducati - 3kola
Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - 5kol
Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 18kol
Loris BAZ - FRA - Avintia Racing - Ducati - 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist