GP Austrálie - neděle na Phillip Islandu

Sérii tří závodů odstartovali jezdci nejnižší kubatury. Závod Moto3 vyhrál Sandro Cortese před Oliveirou a domácím Sissisem. V třídě Moto2 vyhrál Pol Espargaró, titul mistra světa slaví Španěl Marc Márquez. Casey Stoner vyhrál australskou GP pošesté, Pedrosa nebodoval a Jorge Lorenzo má druhý titul MotoGP. Karel Abraham byl devátý, Jakub Kornfeil třináctý.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod

První řada startovního roštu královské kubatury patřila trojici Casey Stoner (Repsol Honda), druhý Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) a třetí Dani Pedrosa (Repsol Honda). Z druhé řady startoval Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3), Stefan Bradl (LCR Honda MotoGP) a Andrea Dovizioso (Monster Yamaha Tech 3). Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) startoval ze čtvrté řady společně s Američanem Haydenem a Španělem Espargarem. Na startu chyběl Australan Kris McLaren (Blusens Avintia), který dopoledne spadl a neměl zajetý kvalifikační limit.

Perfektně odstartoval Jorge Lorenzo, který byl v první zatáčce první, nicméně do druhého kola najížděl ve vedení Dani Pedrosa, druhý Casey Stoner, třetí Jorge Lorenzo, čtvrtý Cal Crutchlow a pátý Andrea Dovizioso. Bohužel pro Daniho Pedrosu jeho naděje na zisk titulu skončily právě ve druhém kole, protože to spadl a tím prohrál svůj souboj o zlato. Casey Stoner rychle převzal iniciativu a v pátém kole už vedl s náskokem necelé sekundy a půl. Karel Abraham jel devátý, tři desetiny za Američanem Haydenem z tovární stáje Ducati, kterého v dalším kole předjel a od sedmého kola bojoval s Valentinem Rossim.

V polovině závodu královské kubatury měl vedoucí Casey Stoner náskok přes čtyři sekundy. Jorge Lorenzo si jistil druhou pozici, protože pro zisk titulu mu stačily jen tři body, třetí jel Cal Crutchlow a za ním se velmi tvrdě bojovalo o čtvrté místo. O třináct bodů soupeřil Stefan Bradl s Álvarem Bautistou a Andrejou Doviziosem. Sedmý jel Valentino Rossi, osmý Nicky Hayden, devátý Karel Abraham a desátý nejlepší z CRT Randy De Puniet (Power Electronics Aspar). V závodu pokračovalo šestnáct jezdců a tím posledním byl v patnáctém kole Roberto Rolfo (Speed Master).

Bitva o čtvrté místo mezi Doviziosem, Bradlem a Bautistou pokračovala až do posledního kola závodu na Phillip Islandu, kde byl nakonec nejúspěšnější Ital Dovizioso. První tři místa na stupních vítězů byla více méně rozdána už v úvodu závodu a bylo na samotných jezdcích, zda neudělají nějakou zvlášť velkou chybu. To se nestalo a pořadí na prvních třech místech zůstalo stejné až do cíle.

Australan Casey Stoner vyhrál Velkou cenu Austrálie už pošesté v řadě a s domácím publikem se tak rozloučil ve velkém stylu. Druhé místo obsadil Jorge Lorenzo, což znamená, že rodák z Mallorky letos získal svůj druhý titul v královské kubatuře MotoGP. Třetí projel cílem Cal Crutchlow, jenž tak poprvé bodoval v turné po Pacifiku. Český jezdec Karel Abraham byl v cíli závodu na Phillip Islandu na devátém místě. Nejlepším jezdcem kategorie CRT je Aleix Espargaró (Power Electronics Aspar), který až v samotném závěru porazil svého kolegu De Punieta a umístil se na desátém místě.

GP Austrálie, MotoGP – závod
polojasno, 15°C, dráha suchá, 26°C, vlhkost 58%

01- Casey Stoner – Repsol Honda Team – Honda RC213V – 27 kol za 41’01.324
02- Jorge Lorenzo – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – + 9.223
03- Cal Crutchlow – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 14.570
04- Andrea Dovizioso – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 23.303
05- Alvaro Bautista – San Carlo Honda Gresini – Honda RC213V – + 23.432
06- Stefan Bradl – LCR Honda MotoGP – Honda RC213V – + 23.467
07- Valentino Rossi – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 37.113
08- Nicky Hayden – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 38.387
09- Karel Abraham – Cardion AB Motoracing – Ducati Desmosedici GP12 – + 52.613
10- Aleix Espargaro – Power Electronics Aspar – ART GP12 – + 1’00.299 (CRT)
11- Randy De Puniet – Power Electronics Aspar – ART GP12 – + 1’00.342 (CRT)
12- Hector Barbera – Pramac Racing Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 1’21.951
13- Danilo Petrucci – CAME Iodaracing Project – Ioda Suter BMW – + 1’27.857 (CRT)
14- Michele Pirro – San Carlo Honda Gresini – FTR Honda MGP12 – + 1 kolo (CRT)
15- Ivan Silva – Avintia Blusens – BQR FTR – + 1 kolo (CRT)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist