GP Austrálie – Napínavou bitvu vyhrál Márquez, Abraham čtrnáctý

Den závodu australské Grand Prix ovlivnilo počasí především ráno, protože během zahřívacích tréninků pršelo. Déšť také ovlivnil první závod, kterým bylo předčasně ukončené klání Moto3. Díky tomu ale mohl slavit už nyní zisk titulu Joan Mir. V šestistovkách slaví double KTM zásluhou Miguela Oliveiry a Brada Bindera. V královské kubatuře to byla parádní bitva od začátku až do konce. V cíli polámané kapotáže, guma z pneumatik na kombinézách, ale přitom Aleix Espargaró byl jediný, kdo závod nedokončil. Vyhrál Marc Márquez, který je nyní opravdu blízko zisku titulu. Naopak se vůbec nedařilo Andrea Doviziosovi. Karel Abraham bodoval čtrnáctým místem, Jakub Kornfeil byl dvanáctý. Příští týden je na programu předposlední závodní víkend sezony – Velká cena Malajsie.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 27 kol závodu startoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Maverick Viñales a Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3). Druhá řada Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR), Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) a Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing). Třetí řada Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a Bradley Smith (Red Bull KTM Factory Racing). Andrea Dovizioso (Ducati Team) odstartoval jedenáctý, Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) patnáctý.

Krátce po startu se do vedení posunul domácí závodník Jack Miller. Na druhé pozici jel Marc Márquez, třetí byl Maverick Viñales, čtvrtý Valentino Rossi a pátý Andrea Iannone. Karel Abraham hned v úvodu získal pozice a jel dvanáctý. Do druhého kola najel s osmi desetinami náskoku první Australan Miller, druhý Márquez a třetí Viñales. Na čtvrté místo se posunul Johann Zarco, pátý byl Valentino Rossi. Dovizioso se propadl na dvacátou pozici. Ve třetím kole Viñales podjel Márqueze, Zarco chtěl také, ale došlo ke kontaktu. Oba ho ustáli, ale Márquez klesl na čtvrté místo, Zarco jel pátý. Karel Abraham zatím odrážel útoky třináctého Jorge Lorenza.

V pátém kole převzal vedení v závodě Valentino Rossi, ale dlouho se na špici pole neudržel, protože se před Itala dostal Maverick Viñales. Oba si nic nedarovali a Rossi šel znovu dopředu. Marc Márquez předjel Millera a v závodu pokračoval třetí. Johann Zarco už jel čtvrtý, Jack Miller byl pátý a těsně za ním už figuroval Aleix Espargaró, Cal Crutchlow (LCR Honda) a Andrea Iannone. V sedmém kole jel Karel Abraham patnáctý. Havaroval Aleix Espargaró, jemuž patřila šestá pozice. Andrea Dovizioso jel stíhací jízdu a už byl jedenáctý.

V desátém kole závodu vedl Johann Zarco. Těsně za sebou měl Francouz Marca Márqueze, Jacka Millera, Valentina Rossiho a Mavericka Viňalese. Vedoucí skupinu už ale dojel Andrea Iannone a Cal Crutchlow. V polovině závodu zůstával na první pozici Johann Zarco, ale Valentino Rossi na Francouze zaútočil a vedoucím jezdcem byl od třináctého kola on. Třetí jel Marc Márquez, čtvrtý Viñales a pátý Miller. Andrea Dovizioso byl dvanáctý, Karel Abraham čtrnáctý.

Deset kol před koncem závodu bojoval o vedení v závodu Johann Zarco s Valentinem Rossim. Na třetí pozici jel Maverick Viñales a čtvrtý Marc Márquez zase sváděl souboje s Italem Iannonem. Každopádně cílová rovinka a nájezd do první zatáčky, tam se hodně rozhodovalo. Australan Miller už byl sedmý, ale stále součástí vedoucí skupiny. Andrea Dovizioso se posunul na jedenáctou pozici, Karel Abraham jel patnáctý, ale těsně za se bou už měl Tita Rabata (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing).

Když do cíle zbývalo odjet pět kol vedl Marc Márquez, druhý jel Johann Zarco, který měl další kontakt, tentokrát s Viňalesem, třetí byl Valentino Rossi. Oba jezdci Yamahy sváděli intenzivní souboje a to stačilo Márquezovi k tomu, aby si postupně vytvořil náskok dvou sekund. Andrea Dovizioso bojoval s Britem Reddingem o jedenácté místo. Karel Abraham zůstával patnáctý, ale o jeden bod bojoval s Rabatem. Do posledního kola najel první Márquez, druhý Rossi, třetí Zarco, čtvrtý Viñales a pátý Iannone.

Závod australské Grand Prix vyhrál Marc Márquez, který si v cestě za titulem výrazně polepšil. Na druhém místě skončil Valentino Rossi a třetí Maverick Viñales, který až na cílové rovince překonal Johanna Zarca. Pohroma pro Ducati a především Andrea Doviziosa, který ještě na cílové rovince ztratil dvě pozice a závod dokončil třináctý. Oba jezdce teď v boji o titul dělí 33 bodů a vzhledem k tomu, že jich je k dispozici už jen padesát, může být rozhodnuto. Karel Abraham projel cílem čtrnáctý a připisuje si dva mistrovské body.

GP Austrálie, MotoGP – Závod (27kol)
16°C, dráha suchá, 29°C, vlhkost: 79%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 40'49.772
2. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +1.799
3. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +1.826
4. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +1.842
5. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda +3.845
6. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +3.871
7. # 43 Jack MILLER AUS EG 0,0 Marc VDS Honda +5.619
8. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +12.208
9. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +16.251
10. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +16.262
11. # 45 Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati +21.652
12. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +21.668
13. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +21.692
14. # 17 Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati +26.110
15. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +26.168
16. # 53 Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda +26.252
17. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati +36.377
18. # 76 Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati +39.654
19. # 22 Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +40.400
20. # 8 Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati +45.901
21. # 9 Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati +48.768
22. # 23 Broc PARKES AUS Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +57.711
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 20kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Mego přispěl 0.5 Kč
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist