GP Argentiny – Zlato slaví Márquez, Rossi druhý, Pedrosa třetí

Závodní víkend v Argentině měl velmi napínavou zápletku. Závod třídy MotoGP jeli jezdci s povinnou zastávkou v boxech a do cíle jich dojelo jen třináct. Vítězství slavil Marc Márquez, Valentino Rossi skončil druhý, Dani Pedrosa třetí. Jezdci tovární Ducati skončili pár metrů před cílem po vzájemném kontaktu a v boxech teď bude napjatá atmosféra. Závod šestistovek vyhrál Johann Zarco. Překvapením závodu Moto3 je první místo Malajce Khairul Idham Pawiho. Z českých závodníků byl Jakub Kornfeil devátý, Karel Hanika čtyřiadvacátý. Třetí podnik sezony je už příští týden v Texasu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (20kol)

Z první řady startoval Marc Márquez (Repsol Honda Team), druhý Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), třetí Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Druhý řada Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Andrea Iannone (Ducati Team). Třetí řada Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar), Hector Barbera (Avintia Racing) a Cal Crutchlow (LCR Honda).

Závod zkrácený na 20kol jezdci jeli ve zvláštním režimu. Start v suchých podmínkách znamenal návrat k původní alokaci směsí zadní hladké pneumatiky střední a tvrdá. Je tam povinnost výměny motorky v boxech od mezi devátým a jedenáctým kolem závodu.

Krátce po startu vedl závodní pole Andrea Dovizioso, druhý jel Valentino Rossi, třetí Marc Márquez, který bojoval s Jorge Lorenzem a Maverickem Viňalesem. Velmi dobře si vedl Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) jemuž patřila sedmá příčka. Karambol hned v úvodu zaznamenal Cal Crutchlow a Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar). Oba jezdci se vrátili zpátky do závodu. Ve třetím kole převzal vedení Marc Márquez, který předjel jak Rossiho, tak Doviziosa. Spadl Yonny Hernandez (Aspar Team MotoGP) a Jack Miller, který měl závod dobře rozjetý.

V pátém kole už vedl závodní pole Marc Márquez, druhý jel Valentino Rossi, třetí Andrea Dovizioso bojoval s týmovým kolegou Andrea Iannonem. Pád zaznamenal Jorge Lorenzo, který svoji Yamahu neudržel na dráze a skončil na zemi. Postupně se blížila povinná zastávka v boxech, což mohlo znovu pořádně zamíchat kartami. V osmém kole Rossi předjel Márqueze, ale pak byl delší na brzdy a Márquez byl znovu před Italem.

V devátém kole zajeli po několika těsných soubojích Rossi s Márquezem do boxů pro druhou motorku a závod pokračoval dál. Márquez vyjel zpátky na dráhu, ale před Rossiho se dostal právě projíždějící Esteve Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing). Výměna v boxech tak Rossiho stála tři sekundy ztráty na Márqueze. Na třetím místě byl Maverick Viñales, čtvrtý Andrea Dovizioso, pátý Andrea Iannone.

Pět kol před cílem závodu bylo jasné, že druhá Rossiho motorka mu prostě neumožňuje jezdit tak, jak to dokázal v sedle prvního stroje. Ital zrácel drahocenný čas až měl těsně za sebou trojici Maverick Viñales, Andrea Dovizioso a Andrea Iannone. Závod skončil pro Scotta Reddinga, který měl nějaký technický problém. Smůlu měl Maverick Viñales, který byl hodně blízko umístění na stupních vítězů, ale v Argentině to nakonec nebude, protože z třetího místa spadl a závod nedokočil.

V předpolsedním kole začala bitva o druhé a třetí místo mezi Valentinem Rossim, Andrea Doviziosem a Andrea Iannonem. Valentino Rossi se snažil, ale jezdci Ducati byli stále před ním a do cíle zbývalo jen pár metrů. Tam ale Andrea Iannone chtěl svého týmového kolegu předjet, jenže do něho narazil a oba skončili na zemi. Dovizioso ještě svoji Desmosedici GP16 dotlačil do cíle a bral body za třinácté místo.

Tak to byl teda závod!!! Velkou cenu Argentiny vyhrál Marc Márquez náskokem téměř osmi sekund. Na druhém místě závod dokončil Valentino Rossi, třetí projel cílem Dani Pedrosa. Super výkon předvedl Eugene Laverty (Aspar Team MotoGP), který skončil čtvrtý. Výborně zajel také nachlazený, ale v cíli pátý Hector Barbera (Avintia Racing).

GP Argentiny, MotoGP – Závod (20kol)
25°C, dráha suchá, 30°C, vlhkost: 89%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 34'13.628
2 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +7.679
3 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +28.100
4 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar Team MotoGP - Ducati - +36.542
5 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +36.711
6 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +37.245
7 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +41.353
8 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +50.709
9 - Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +50.983
10 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +1'01.388
11 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +1'08.868
12 - Michele PIRRO - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +1'18.987
13 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +1'33.419

Závod nedokončil/neklasifikován:
Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - 1kolo
Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - 1kolo
Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - 3kola
Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - 5kol
Loris BAZ - FRA - Avintia Racing - Ducati - 8kol
Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 15kol
Jack MILLER - AUS - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - 17kol
Yonny HERNANDEZ - COL - Aspar Team MotoGP - Ducati - 18kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist