GP Argentiny – Crutchlow vyhrál, Márquez v kontaktu s Rossim

Celkem klidný závodní víkend v Argentině probíhal až do závodu MotoGP. Tam došlo už při startu k tomu, že jezdci zajeli zpět na boxovou uličku, vyměnit motorky s hladkým obutím a startovat z ní. Jenže na to vedení závodu zareagovalo odložením startu. Na startovním roštu ale zůstal jediný Jack Miller, který hladké pneumatiky měl. Nakonec dostal určitou výhodu, ale v tomto směru dojde k upřesnění pravidel, protože Australan přišel o moment překvapení. Marc Márquez neměl svůj den a po jeho stíhací jízdě nemělo svůj den ani pár jeho soupeřů. Závod MotoGP vyhrál Cal Crutchlow, který je lídrem průběžného hodnocení. V Moto2 slavil vítězství Mattia Pasini a v Moto3 Marco Bezzecchi. Z českých závodníků byl Karel Abraham dvacátý a Jakub Kornfeil čtrnáctý. Třetí podnik sezony je na programu v Texasu.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod (25/24kol)

Do závodu na 25 kol startuje z první řady Jack Miller (Alma Pramac Racing), Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3). Druhá řada Tito Rabat (Reale Avintia Racing), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Marc Márquez (Repsol Honda Team). Třetí řada Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP). Ze čtvrté řady vyrazil Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR). Karel Abraham do závodu vyrazil třináctý z páté řady.

 

 

19:53 - start závodu (deklarován jako mokrý) odložen
            (Všichni z roštu odjeli, jen první Jack Miller zůstal ... )

20:00 - šéfové týmů živě diskutují s vedením závodu. Na potíže s počasím to nevypadá ...
20:13 - boxová ulička otevřena ve 20:15 hodin, závod zkrácen na 24 kol
20:19 - Márquez startuje motorku na roštu, vrací se zpátky na své místo a startuje ...
20:20 - start s výhodou pro Millera, který zůstal na startu, když všichni zamířili do boxů

Po úvodních pěti kolech vedl Marc Márquez, druhý jel Jack Miller, třetí byl Alex Rins, čtvrtý Johann Zarco, který měl hned v úvodu závodu kontakt s Danim Pedrosou, což Španěla poslalo přes řídítka k zemi. Vedení závodu posoudilo Márquezovu snahu na startu jako počínání mimo pravidla, takže dostal penalizaci průjezd boxy. Pravděpodobně ale přijde další trest za ignorování příkazu zástupce vedení závodu, který ho z roštu vykazoval do boxové uličky. Karel Abraham jel na poslední třiadvacáté pozici. Márquez zajel okamžitě do boxů a na trať se vrátil devatenáctý. Závodní pole tak znovu vedl Jack Miller.

Po dalších pěti kolech je třeba konstatovat, že dnes jsme viděli znovu takového Marca Márqueze, jakého jsme znali z jeho působení v Moto2 a málem si to odskákal Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), jehož Márquez zezadu málem poslal k zemi. Márquez měl za trest pustit jednu pozici, ale opět tam proběhlo předjíždění, když rozstřelil klubko nováčků jak koule v kulečníku.

V polovině závodu zůstával na špici Jack Miller, který ale sváděl souboje o vedení s Alexem Rinsem. Za sebou měli třetího Johanna Zarca a čtvrtý jel Cal Crutchlow. Pátý Andrea Dovizioso už na Brita ztrácel třináct sekund. Na šesté pozici pokračoval Maverick Viñales, sedmý jel Valentino Rossi a osmý byl Tito Rabat (Reale Avintia Racing). Na dvanácté pozici byl Marc Márquez. Brněnský závodník Karel Abraham se posunul na jednadvacátou pozici.

Deset kol před koncem závodu bojovala o vítězství čtveřice Alex Rins, Jack Miller, Johann Zarco a Cal Crutchlow. Tři netovární jezdci a jeden tovární, což byla zajímavá kombinace. V sedmnáctém kole Marc Márquez dojel skupinu, kde byl pátý Maverick Viñales, šestý Valentino Rossi a sedmý Andrea Dovizioso. V osmnáctém kole Alex Rins chyboval, byl dlouhý na brzdy a z první pozice se propadl na čtvrtou. V závodě už nepokračoval Aleix Espargaró a v první zatáčce havaroval Bradley Smith. V závěru osmnáctého kola Miller chyboval, a vedení převzal Cal Crutchlow.

Pět kol před cílem bylo vidět, že Jack Miller ztrácí a odstup na třetího Rinse byl stále vyšší. Do čela závodu se dostal Johann Zarco, druhý jel Cal Crutchlow, třetí Alex Rins. Marc Márquez při předjíždění Valentina Rossiho poslal Itala k zemi, když zvolil stejně agresivní přístup jak v případě Espargara nebo Morbidelliho s Lüthim. Rossi se vrátil na trať, ale devatenáctý. Opravdu dnes Marc Márquez nezvolil ideální strategii …

V posledním kole bojoval o vítězství Cal Crutchlow a Johann Zarco. Oba jeli na maximum a Cal Crutchlow vedení udržel a závod Velké ceny Argentiny vyhrál, takže je lídrem průběžného hodnocení. Na druhém místě projel Johann Zarco a třetí závod dokončil Alex Rins. Jack Miller závod dokončil čtvrtý. Španěl Marc Márquez předjel v posledním kole Mavericka Viňalese a skončil pátý. Po dojezdu mu vedení závodu udělilo penalizaci 30 sekund, což úřadujícího šampiona poslalo na osmnácté místo. Karel Abraham závod dokončil dvacátý.

Španěl Marc Márquez v doprovodů vedoucího týmu Repsol Hondy Puiga a manažera Alzamory šel po skončení závodu s omluvou za Rossim, ale neuspěl.

GP Argentiny, MotoGP – Závod (24kol) - REVIZE VÝSLEDKŮ
22°C, dráha mokrá/suchá, 23°C, vlhkost: 93%
1. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda 40'36.342
2. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +0.251
3. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.501
4. # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati +4.390
5. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +14.941
6. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +22.533
7. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +23.026
8. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +23.921
9. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +24.311
10. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +26.003
11. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +31.022
12. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +31.891
13. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +32.452
14. # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +42.061
15. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +42.274
16. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati +42.625
17. # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda +43.350
18. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +43.860
19. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +52.082
20. # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati +1'03.944
21. # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati +1'10.144
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM 7kol
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 11kol
  # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 12 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Foxx5 přispěl 0.5 Kč
jannyk přispěla 0.5 Kč
gorkin přispěl 0.5 Kč
Shagrad přispěl 0.5 Kč
Gurun přispěl 0.5 Kč
masi přispěl 0.5 Kč
Tomidlo přispěl 0.5 Kč
Bay přispěl 0.5 Kč
Jarda přispěl 0.5 Kč
Motogpmania přispěl 0.5 Kč
peteRR9 přispěl 0.5 Kč
svahilec přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist