GP Aragonie – Vítěz je Lorenzo, parádní bitva Pedrosy s Rossim

Čtrnáctý podnik sezony připravil skutečně napínavou koncovku v podobě tří závodů, které musely dostat do varu všechny fanoušky podél dráhy stejně jako diváky u televizních obrazovek. Počasí zůstalo stejné jaké bylo v prvních dvou dnech příprav, takže žádná loterie s nastavením nebo výběrem pneumatik. V závodu Moto3 neskutečný souboj předních závodníků s ještě neuvěřitelnější koncovkou. Vítězství slavil Miguel Oliveira, Jakub Kornfeil byl třináctý (později ztráta jedné pozice za předjíždění pod žlutou vlajkou), Karel Hanika závod nedokončil. V třídě Moto2 bojoval o vítězství Esteve Rabat s Alexem Rinsem a jubilejní stý závod šestistovek vyhrál Rabar. Královská kubatura jasně v režii Jorge Lorenza, který nasadil takové tempo, které vyřadilo ze hry Marca Márqueze a španělskému jezdci umožnilo závod vyhrát náskokem necelých tří sekund. Skvělá bitva o druhé místo mezi Danim Pedrosou a Valentinem Rossim. Karel Abraham závod v polovině ukončil zajetím do boxů. Patnácté kolo sezony odstartuje v Japonsku misi tří Grand Prix po Pacifiku.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Počasí tentokrát nepřipravilo žádné překvapení a nad MotorLandem bylo ve dvě odpoledne slunečno sucho. Do závodu startoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), Andrea Iannone (Ducati Team). Z druhé řady vyrazil Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3), Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Český závodník Karel Abraham (AB Motoracing) startoval třiadvacátý.

Do druhého kola najížděl na špici závodního pole Jorge Lorenzo následován Marcem Márquezem, který krátce po startu úspěšně bojoval s Andrea Iannonem. Na čtvrté pozici pokračoval Dani Pedrosa a za ním už Valentino Rossi, který startem nic nezískal, ale také nic neztratil. Ve druhém kole havaroval Marc Márquez, který jel za Lorenzem, takže tovární jezdec Yamahy měl najednou náskok dvou sekund. Na druhé místo se posunul Dani Pedrosa, třetí jel Andrea Iannone, čtvrtý Valentino Rossi a první pětici uzavíral Pol Espargaró. Zabral Andrea Dovizioso, který se po startu z třináctého místa posunul na pátou pozici. Karel Abraham jel čtyřiadvacátý.

Po pěti kolech najel Jorge Lorenzo náskok tří sekund, druhý Dani Pedrosa vozil na zadním kole Valentina Rossiho, který chtěl Španěla za každou cenu předjet, aby dokázal stáhnout náskok vedoucího Lorenza. To se mu ale nedařilo a Pedrosa Italu na rovinkách viditelně ujížděl. Nicméně díky tomu začali snižovat svoji ztrátu na Lorenza. Andrea Iannone zůstával čtvrtý, pátý jel se ztrátou tří sekund Andrea Dovizioso, šestý byl Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3), sedmý Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar), osmý Cal Crutchlow (LCR Honda), devátý Danilo Petrucci (Octo Pramac Racing) a desátý Pol Espargaró, který hned v úvodu chyboval a neudržel výbornou čtvrtou pozici, která mu paptřila na startu.

V průběhu závodu tým Avintia Racing potvrdil, že v roce 2016 bude v jejich barvách závodit Loris Baz, jemuž v desátém kole patřila devatenáctá pozice. Z devátého místa spadl v čtrnácté zatáčce Danilo Petrucci, takže se díky tomu dostal do první desítky jeho týmový kolega Yonny Hernandéz. V polovině závodu měl Jorge Lorenzo zpátky víc jak třísekundovou výhodu na druhého Daniho Pedrosu, který za sebou držel Valentina Rossiho. Po první polovině klání zajel Karel Abraham do boxů a závod ukončil.

Pět kol před koncem zůstával na špici závodního pole Jorge Lorenzo, který měl náskok 3,6 sekundy. Bojovalo se za ním o druhé místo, protože Valentino Rossi začal oťukávat Daniho Pedrosu a souboje to byly úžasné, takže fanoušci podél trati fandili co jim síly stačily. Nebyl to jen souboj o druhé místo v závodu, ale Rossi bojuje o titul a Pedrosa zatím nahrával Jorge Lorenzovi. První pětici uzavírala dvojice tovární Ducati Andrea Iannone a Andrea Dovizioso.

V posledním kole to byl parádní souboj mezi Danim Pedrosou a Valentinem Rossim. Úspěšnější byl ve finále Dani Pedrosa a může slavit umístění na stupních vítězů, protože druhý byl naposledy v Německu. Valentino Rossi projel cílem třetí a nadále zůstává lídrem šampionátu. Vítězem Velké ceny Aragonie je Jorge Lorenzo, který přetavil rychlost z tréninkových jízd do plného počtu bodů, díky nimž se znovu přiblížil šanci letošní ročník vyhrát. Oba jezdce tovární Yamahy teď dělí čtrnáct bodů. Nejlepším jezdcem kategorie Open je čtrnáctý Eugene Laverty.

GP Aragonie, MotoGP – Závod (23kol)
23°C, dráha suchá, 39°C, vlhkost: 50%

1 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 41'44.933
2 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +2.683
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +2.773
4 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +7.858
5 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +24.322
6 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +24.829
7 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - +25.367
8 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +25.503
9 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +26.452
10 - Yonny HERNANDEZ - COL - Octo Pramac Racing - Ducati - +43.889
11 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +44.255
12 - Scott REDDING - GBR - EG 0,0 Marc VDS - Honda - +48.176
13 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +49.755
14 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar MotoGP Team - Honda - +50.271
15 - Nicky HAYDEN - USA - Aspar MotoGP Team - Honda - +50.364
16 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +50.722
17 - Loris BAZ - FRA - Forward Racing - Yamaha Forward - +51.997
18 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +53.406
19 - Jack MILLER - AUS - LCR Honda - Honda - +56.859
20 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Ducati - +59.607
21 - Toni ELIAS - SPA - Forward Racing - Yamaha Forward - +1'15.237

Závod nedokončil/neklasifikován:
Karel ABRAHAM - CZE - AB Motoracing - Honda - 12kol
Danilo PETRUCCI - ITA - Octo Pramac Racing - Ducati - 14kol
Alex DE ANGELIS - RSM - E-Motion IodaRacing Team - ART - 18kol
Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 22kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist