GP Aragonie – V MotoGP vyhrál Márquez, Binder slaví titul v Moto3

Předposlední evropská Grand Prix nabídla ve španělské Aragonii napínavé závody, které se musely všem fanouškům klání na dvou kolech líbit. V třídě Moto3 vyhrál Jorge Navarro, ale titul mistra světa získal už nyní Jihoafričan Brad Binder. Jakub Kornfeil závod nedokončil. V šestistovkách slavil vítězství Sam Lowes, lídrem nadále zůstává Johann Zarco, ale jen s jedním bodem náskoku na druhého Alexe Rinse. V královské kubatuře zajel na první místo Marc Márquez, druhý projel cílem Jorge Lorenzo a třetí byl Valentino Rossi. Další kolo sezony je až v dalekém Japonsku, které odstartuje říjnovou misi po Pacifiku.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 23kol závodu královské kubatury startoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar) a Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhého sledu vyrazil Andrea Dovizioso (Ducati Team), Cal Crutchlow (LCR Honda) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Třetí řada Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar) a Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich).

O opatrném začátku opravdu nejde hovořit, protože jezdci po zhasnutí světel otočili plynem a začala pořádná bitva o to, kdo se ujme vedení. To se nakonec podařilo Mavericku Viňalesovi, za ním bojoval Jorge Lorenzo s Marcem Márquezem, čtvrtý jel Valentino Rossi následován Andrea Doviziosem. Na šesté pozici jel Aleix Espargaró, sedmý byl Dani Pedrosa a osmý Cal Crutchlow. Spadl Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich) a v závodu pokračoval poslední. Parádní úvod závodu, který musel všechny fanoušky dostat do varu.

Po pěti kolech vedl Maverick Viñales a za ním už jela dvojice tovární Yamahy Jorge Lorenzo a Valentino Rossi, který si připravoval útok, který nakonec v šestém kole úspěšně provedl. Marc Márquez měl smyk předního kola, který stačil ustát, ale propadl se na pátou pozici. Patnáctý Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich) dostal příkaz projet boxy (incident se Scottem Reddingem), což znamená, že Nicky Hayden (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS), který jel šestnáctý se posune na bodovanou pozici.

V devátém kole předjel Valentino Rossi Španěla Mavericka Viňalese a převzal vedení závodu. Rychle se přibližoval Marc Márquez, který po chybě Viňalese získal bez problému druhé místo. Jezdce Suzuki následně předjel Jorge Lorenzo. Na vedoucí skupinu ztrácel pátý Aleix Espargaró téměř tři sekundy, těsně za sebou měl Daniho Pedrosu a Cala Crutchlowa. Američan Nicky Hayden jel na patnáctém místě.

V polovině závodu vedl Marc Márquez, jemuž se povedlo dostat před Valentina Rossiho. Ital se snažil zachytit Španělovo tempo. Přes sekundu ztráceli na vedoucí dvojici jezdci Jorge Lorenzo a Maverick Viñales. Na páté místo se posunul Dani Pedrosa, šestý jel Cal Crutchlow, sedmý byl Aleix Espargaró. Španěl Hector Barbera (Avintia Racing) předjel Nicky Haydena a posunul se na patnácté místo. Hrozný závod pro Pramac Racing, jehož oba jezdci uzavírali závodní pole.

Pět kol před koncem závodu už první Marc Márquez najel tři sekundy, ale pořádná bitva hořela za ním a to o druhé místo v závodu, a samozřejmě i šampionátu, mezi Valentinem Rossim a Jorge Lorenzem. Tam to bylo někdy hodně těsné a všem u Yamahy se začínala rosit čela. Čtvrtý Maverick Viñales ztrácel na pódiové umístění tři sekundy. Závod se pomalu blížil k závěru a ke slovu mohly přijít pneumatiky, které už měl dost.

Závod Velké ceny Aragonie vyhrál Marc Márquez s náskokem tří sekund, takže si jen upevnil vedení v průběžném hodnocení. Jorge Lorenzo s žralokem na přilbě ustál útok týmového kolegy a závod dokončil na druhé pozici, čímž snížil ztrátu na druhé místo v průběžném hodnocení šampionátu. Valentino Rossi projel cílem třetí a ani letos závod v Aragonii nevyhrál. Nejlepším jezdcem netovárního týmu je pátý Cal Crutchlow. Výborně zajeli jezdci Aprilie, kteří získali umístění v Top10. Američan Nicky Hayden bere jeden bod, takže rozhodně úspěšná mise pro jezdce Hondy seriálu WorldSBK.

GP Aragonie, MotoGP – Závod (23kol)
22°C, dráha suchá, 36°C, vlhkost: 58%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 41'57.678
2 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +2.740
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +5.983
4 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +8.238
5 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - +13.221
6 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +17.072
7 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +18.522
8 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +19.432
9 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +23.071
10 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +27.898
11 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +32.448
12 - Michele PIRRO - ITA - Ducati Team - Ducati - +35.033
13 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +36.224
14 - Eugene LAVERTY - IRL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +37.621
15 - Nicky HAYDEN - USA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +40.509
16 - Yonny HERNANDEZ - COL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +43.906
17 - Danilo PETRUCCI - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +56.740
18 - Loris BAZ - FRA - Avintia Racing - Ducati - +59.681
19 - Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +1'34.126

Závod nedokončil/neklasifikován:
Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - 7kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist