GP Aragonie – Na MotorLandu vyhrál Márquez, Binder a Canet

Den závodu v Aragonii nabídl zahřívací tréninky na mokré dráze MotorLandu, samotné závody už jeli jezdci jednotlivých šampionátů na suchém asfaltu. Jako první startovali jezdci Moto3 a s přehledem vyhrál domácí jezdec italské stáje Aron Canet. Jakub Kornfeil po startu ze čtvrté pozice obsadil patnácté místo, Filip Salač byl osmnáctý. Už v jednu odpoledne startovali jezdci MotoGP a další triumf si na konto připsal Marc Márquez. Karel Abraham závod dokončil na osmnáctém místě. Aragonskou misi uzavřeli jezdci Moto2 a plný počet bodů si na konto připsal Brad Binder. Nyní následuje balení materiálu a přesun do Thajska, kde už v říjnu začíná série závodů po Pacifiku.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (23kol)

Do závodu na 23 kol startoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) a Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP). Druhá řada a Jack Miller (Alma Pramac Racing), Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP). Třetí řada a Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR). Karel Abraham (Reale Avintia Racing) startoval jednadvacátý.

Po startu si vedení udržel Marc Márquez, jehož jedinou snahou bylo ujet svým soupeřům a co nejrychleji nastavit potřebný náskok. Druhý jel Fabio Quartararo, třetí Australan Jack Miller, čtvrtý Maverick Viňales, pátý Aleix Espargaró a šestý byl Valentino Rossi. Ve dvanácté zatáčce došlo ke kontaktu Alexe Rinse s Francem Morbidellim, což pro Itala skončilo pádem. Španěl, jenž narazil do Italova zadního kola, vyjel mimo trať, ale stačil se vrátit zpět do závodu na šestnácté pozici. Incident byl vyšetřován a Rins dostal trest “Long lap penalty“.

Po pěti odjetých kolech byl náskok prvního Marca Márqueze na hodnotě 2,3 sekundy. Na druhou pozici se posunul Jack Miller a Australan si postupně budoval náskok, protože za ním bojovali o třetí místo jezdci tří ladiček Fabio Quartararo a Maverick Viňales. Se ztrátou téměř dvou sekund na pódiová umístění jela skupinka Andrea Dovizioso (Ducati Team), Aleix Espargaró, Valentino Rossi a osmý Cal Crutchlow. Brněnský závodník Karel Abraham jel osmnáctý. V osmém kole projel Rins delším kolem a vrátil se na dvanácté pozici před skupinu, kterou vedl Japonec Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu). Mezitím Viñales předjel Quartarara a útočil na druhého Millera.

V desátém kole zůstával na špici závodního pole královské kubatury Marc Márquez, který si na druhého v pořadí Mavericka Viňalese najel náskok ve výši 4,5 sekundy. Nicméně tuto ztrátu začal Viñales postupně stahovat, takže bylo otázkou jak na to Márquez zareaguje. Třetí jel Jack Miller, který měl šest desetin za sebou továrního jezdce italského výrobce Andrea Doviziosa. Pátý byl Fabio Quartararo, šestý Aleix Espargaró, sedmý Cal Crutchlow a na osmé místo se propadl Valentino Rossi. Na devatenácté pozici jel Karel Abraham před něhož se dostal Joan Mir, který tam měl dříve nějaké problémy.

V polovině závodu už jsme věděli jak Marc Márquez zareagoval na Viňalesovo přiblížení. Vedoucí jezdec závodu zareagoval dle očekávání, otočil plynem a náskok navýšil na 5,5 sekundy. Třetí místo si stále držel Jack Miller, ale za Australanem už byla vidět rudá Ducati Doviziosa. Osmý Valentino Rossi jel osamocen, na sedmého Cala Crutchlowa už ztrácel čtyři sekundy a sedm sekund za sebou měl Andrea Iannoneho (Aprilia Racing Team Gresini). Po pozitivní úvodní části závodu pro Jorge Lorenza (Repsol Honda Team) následoval sestup na nebodovanou osmnáctou pozici, kde jel půl sekundy před Karlem Abrahamem.

Pět kol před koncem závodu vedl Marc Márquez náskokem 6,1 sekundy. Na druhé pozici byl Maverick Viňales, ale ten měl šest desetin za sebou dvojici jezdců Ducati Andrea Doviziosa a Jacka Millera. Pátý jel Fabio Quartararo, šestý byl Cal Crutchlow, sedmý Aleix Espargaró a osmý Valentino Rossi. Osmnáctý Karel Abraham vedl skupinu, kde jel Hafizh Syahrin (Red Bull KTM Tech 3), Bradley Smith (Aprilia) a Jorge Lorenzo. Tři kola před koncem dojel Dovizioso druhého Viňalese a mohla začít bitva o stříbro z Aragonie. Tak bitva, to by bylo asi silné slovo. Dovizioso prostě na rovince jezdce Yamahy bez problému předjel a jel druhý. Za Viñales jel těsně také Jack Miller, který ho v nájezdu do posledního kola předjel.

Španěl Marc Márquez startoval v Aragonii do své jubilejní 200. Grand Prix a toto jubileum oslavil tím nejlepším možným způsobem, vítězstvím v závodě MotoGP. Na druhém místě závod dokončil Andrea Dovizioso, třetí projel cílem Jack Miller, jemuž se povedlo za sebou udržet továrního jezdce Yamahy Mavericka Viňalese. Karel Abraham závod dokončil osmnáctý. Lídrem průběžného hodnocení je i nadále Marc Márquez, jenž se mílovým tempem přibližuje k zisku titulu mistra světa.

GP Aragonie, MotoGP – Závod (23kol)
27°C, dráha suchá, 32°C, vlhkost: 46%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'57.221
2. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +4.836
3. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +5.430
4. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.811
5. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +8.924
6. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +10.390
7. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +10.441
8. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +23.623
9. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +27.998
10. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +31.242
11. # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +32.624
12. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +33.043
13. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +33.063
14. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +33.363
15. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +36.358
16. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +41.295
17. # 82 Mika KALLIO FIN Red Bull KTM Factory Racing KTM +42.983
18. # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +43.880
19. # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Aprilia +44.279
20. # 99 Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda +46.087
21. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +47.308
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
MiroSz63 přispěl 2 Kč
jendazeleny přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist