GP Aragonie - Alex Rins si uhájil první místo před Márquezem. MotoGP má letos už osm různých vítězů

Královská kubatura letos poznala už osm odlišných vítězů. V Aragonu si pro první místo dojel Alex Rins, který se až do posledního kola bránil před dorážejícím Alexem Márquezem. Mladší bratr úřadujícího mistra světa si po závodě v Le Mans opět dojel pro druhé místo v MotoGP a posunul se v celkovém hodnocení šampionátu na dvanáctou pozici. Třetí pak skončil Joan Mir, který aniž by si letos dojel pro zlato, vede hodnocení mistrovství světa před v neděli osmnáctým Fabiem Quartararem o šest bodů. Závod Moto2 ovládl po pádech Bezzecchiho a Di Giannantonia Sam Lowes, v Moto3 pak vítězství patří Jaumemu Masiovi. Filip Salač projel cílem šestnáctý.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod (23 kol)

Do posledního závodu dne odstartoval z prvního místa Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), vedle kterého se na gridu postavili Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Cal Crutchlow (LCR Honda CASTROL). Druhá řada na roštu patřila Francovi Morbidellimu (Petronas Yamaha SRT), Jackovi Millerovi (Pramac Racing) a Joanu Mirovi (Team SUZUKI ECSTAR), třetí pak Takaaki Nakagamimu (LCR Honda IDEMITSU), Danilovi Petruccimu (Ducati Team) a Aleixovi Espargarovi (Aprilia Racing Team Gresini).

Nejlepší start předvedl Maverick Viñales, za kterého se zařadili Fabio Quartararo s týmovým kolegou Francem Morbidellim. Dobře se odlepili také Jack Miller s Alexem Rinsem, který startoval až z dvanácté pozice. Na osmé místo se posunul Andrea Dovizioso (Ducati Team) a na deváté Alex Márquez (Repsol Honda Team). Naopak se startovním polem propadl Cal Crutchlow, který byl po prvním kole až jedenáctý.

Maverick Viñales neváhal a využil souboje mezi týmovými kolegy ze stáje Petronas Yamaha SRT, kterým poodjel na rozdíl 0,661 sekundy. Francescu Bagnaiovi se nedaří navázat na dobré výsledky z minulých závodů. V Aragonu skončil po střetu se soupeřem ve třetím kole na zemi.

Alex Rins předváděl od začátku skvělý závod. Po povedeném startu předjel třetího Franca Morbidelliho a v pátém kole už stíhal Fabia Quartarara, na kterého ztrácel pouhých 0,094 sekundy. Dopředu se posouval také Alex Márquez, jenž se pohyboval na sedmé pozici. Nejlepší KTM ve startovním poli byla až ta Brada Bindera (Red Bull KTM Factory Racing) jedoucího na patnáctém místě.

Při průjezdu do šestého kola se Rins dostal před Quartarara, kterému okamžitě poodjel na rozdíl tří desetin sekundy. Krásný souboj o šestou pozici na trati předváděli Jack Miller s Alexem Márquezem, kteří se několikrát navzájem předjeli.

Mezitím se Rins nalepil na Viñalese, kterého záhy předjel. Morbidelli zase bojoval na trati s Quartararem. Oba jezdci byli v jednom momentu dlouzí, čehož využil za nimi zařazený Joan Mir a posunul se na třetí příčku. Ve své stíhací jízdě pokračoval i Alex Márquez, který se taktéž dostal před jezdce Petronasu. Pořadí tedy bylo v desátém kole následující – Rins, Viñales, Mir, Márquez, Morbidelli, Quartararo.

V poslední zatáčce před průjezdem do dalšího kola se před lídra mistrovství světa dostal Takaaki Nakagami a záhy také Jack Miller. Na devátého Andreu Doviziosa měl Quartararo náskok pouhé dvě desetiny sekundy, jenž velmi rychle Ital snížil a předjel ho také on. Na útok se pak chystal Cal Crutchlow, který na jezdce Petronasu ztrácel 0,111 sekundy.


Ačkoliv se Alexi Márquezovi příliš nepovedla kvalifikace, podobně jako v Le Mans se dokázal probojovat až mezi tři nejlepší závodníky za dva jezdce Suzuki, kteří navíc začínali mít problémy s pneumatikami, a i jejich maximálka byla nižší než bratra úřadujícího šampiona. Fabio Quartararo měl problémy s motocyklem. Neustále se propadal startovním polem, v polovině závodu byl dokonce až sedmnáctý za Miguelem Oliveirou (Red Bull KTM Tech 3) a jeho týmovým kolegou Ikerem Lecuonou.

Perfektní výkon předváděl Alex Márquez i nadále a pět kol před cílem byl už na druhém místě a stíhal vedoucího Alexe Rinse, na kterého ztrácel půl sekundy. Mezitím Nakagami dojížděl Morbidelliho, naopak začal ztrácet Andrea Dovizioso pohybující se na sedmé pozici.

V předposledním kole se Alex Márquez pokusil dostat před Rinse, který mu to tam však zavřel, což mladého Španěla rozhodilo a na svého soupeře mírně ztratil. Nehodlal se však vzdát a brzy byl opět těsně za Rinsem. Ten si však nakonec dokázal první pozici uhájit a závod vyhrál. Alex Márquez si dojel pro druhé místo a opět ukázal, že není jen mladším bratrem úřadujícího mistra světa. Na jeho umístění reagoval krátce po závodě Marc Márquez, který na svém Twitteru zveřejnil: "Ahoj všichni! Jsem bratr Alexe Márqueze!"


Třetí pak skončil Joan Mir, který se díky šestnácti získaným bodům posouvá do čela šampionátu, aniž by vyhrál jediný závod. Pokud by si ani v následujících závodech nedojel pro zlato, a i přesto získal titul, stal by se prvním jezdcem od roku 1999, který si dojel pro šampionát bez jediného vítězství. Naposled se to povedlo ve 125ccm Emiliovi Alzamorovi, manažerovi bratrů Márquezových.

Maverick Viñales projel cílem na čtvrté pozici, Takaaki Nakagami pak na páté. Zklamaný bude Fabio Quartararo, jenž skončil na nebodované osmnácté pozici. V průběžném hodnocení mistrovství světa se nyní nachází na druhém místě, šest bodů za Joanem Mirem.

GP Aragonie, MotoGP - Závod (23 kol)
22°C, dráha suchá, 31°C, vlhkost: 32 %
1. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 41'54.391
2. # 73 Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +0.263
3. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.644
4. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +2.880
5. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +4.570
6. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +4.756
7. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +8.639
8. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +8.913
9. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +9.390
10. # 5 Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +9.617
11. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +13.200
12. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +13.689
13. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +14.598
14. # 27 Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +15.291
15. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +15.941
16. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +18.284
17. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +20.136
18. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +21.498
19. # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +25.300
20. # 53 Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +25.558
Not Classified          
  # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati 21 Laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
gresini přispěl 2 Kč
fomax přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist