GP Algarve – Bagnaia vyhrál závod, Ducati Pohár konstruktérů a Acosta titul Moto3

Sedmnáctý podnik sezony MS silničních motocyklů Grande Prémio Brembo do Algarve na okruhu Autódromo Internacional do Algarve jezdi odjeli na suchém povrchu a pod blankytně modrou oblohou západního pobřeží Portugalska. V Moto3 slavil vítězství Pedro Acosta (KTM), jenž zároveň slaví zisk titulu mistra světa a to v roce jeho premiéry jezdce Moto3. Český závodník Filip Salač (KTM) bodoval desátým místem. Závod královské kubatury MotoGP vyhrál Francesco Bagnaia (Ducati), Remy Gardner (Kalex) je vítězem závodu Moto2, jenž uzavřel program předposlední Grand Prix 2021.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 25kol závodu startoval z první řady Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Jack Miller (Ducati Lenovo Team) a Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR). Druhá řada a Jorge Martin (Pramac Racing), Johann Zarco (Pramac Racing) a Pol Espargaró (Repsol Honda Team). Z třetí řady vyrazil Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP), Alex Márquez (Castrol LCR Honda) a Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT).

Po startu si vedení udržel Francesco Bagnaia, chvíli jel druhý Jack Miller, ale ještě v prvním kole se před Australana dostal tovární jezdec Suzuki Joan Mir. Čtvrtý byl Jorge Martin, který bojuje o titul pro nejlepšího nováčka roku, pátý jel Alex Márquez (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS), šestý byl Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP). Ital Enea Bastianini (Avintia Esponsorama), který vede soutěž nováčků, byl třináctý. Jen po čtvrtou zatáčku dojel Danilo Petrucci (Tech 3 KTM Factory Racing), kde jeho den závodu skončil. Ve třetím kole jelavpředu dvojice Francesco Bagnaia a Joan Mir. Druhou skupinu tvořila čtveřice Jack Miller, Alex Márquez, Jorge Martin a Fabio Quartararo.

Po pěti úvodních kolech jela na prvních dvou místech dvojice Francesco Bagnaia a Joan Mir. Oba dělilo pár desetin, takže Ital opět pod tlakem, jak tomu bylo posledně v Misanu, kde ještě bojoval o šanci prodloužit bitvu o titul. Dnes Bagnaia bojuje o to, aby si upevnil pozici vicemistra světa, takže pětadvacet bodů za vítězství by byla vítaná posila jeho bodového konta. Oba závodníky dělí v průběžném hodnocení 27 bodů. V osmém kole získal Bagnaia výhodu osmi desetin, ale ani to mu nezaručovalo bezstarostnou jízdu. Z dvanácté pozice havaroval v nájezdu do devátého kola v první zatáčce Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini). Maverick Viňales (Aprilia Racing Team Gresini) jel poslední, takže Algarve Aprilii moc nepřeje.

V polovině závodu měl první Francesco Bagnaia náskok 1,7 sekundy, což už pro Itala představovalo určitý klid na to, aby si mohl jet svým vlastním tempem bez velkého riskování. Na druhé pozici pokračoval Joan Mir, třetí byl Alex Márquez, který na Španěla v sedle Suzuki ztrácel 1,3 sekundy. Za jezdcem LCR Hondy jel Jack Miller, Jorge Martin, Johann Zarco a Fabio Quartararo. Na sedmého Francouze a letošního mistra světa, se postupně dotahoval Pol Espargaró (Repsol Honda Team), který jel osamocen, devět desetin za Quartararem.

Sedm kol před koncem závodu dýchal Jack Miller na záda třetímu Alexi Márquezovi a snažil se jít před jezdce Hondy, což se mu nedařilo. Z boxů Ducati sledoval jeho snažení Casey Stoner a držel oběma jezdcům továrny z Noale palce. Vedoucí jezdec Francesco Bagnaia měl na druhého Španěla Mira výhodu 2,3 sekundy. Druhý Joan Mir měl 2,2 sekundy za sebou dvojici Márquez, Miller. Přes dvě sekundy ztrácel na šanci bojovat o pódium pátý Jorge Martin, jenž musel čelit tlaku týmového kolegy Johanna Zarca. Posledním jezdcem na bodech byl patnáctý Luca Marini (SKY VR46 Avintia), jehož zřejmě čekal souboj s bratrem, šestnáctým Valentinem Rossim.

V jednadvacátém kole se před Alexe Márqueze dostal Jack Miller. V páté zatáčce naopak skončil závod pro Fabia Quartarara, který tam spadl. Francouz má své jisté, jen týmu tím moc nepomohl, jelikož ten s Ducati bojuje o celkové prvenství. Ani tři kola před koncem nebylo o třetí pozici rozhodnuto, jelikož Márquez následoval Millera a oba dělily jen desetiny. Útok v posledním kole se pro Márqueze jevil jako optimální varianta pro úspěšný závěr víkendu.

Ve čtyřiadvacátém kole došlo ke kontaktu Ikera Lecuony s domácím jezdcem Miguelem Oliveirou. Lecuona ve třinácté zatáčce do Portugalce bokem narazil a oba skončili na zemi. Portugalce z místa pádu odnesli na nosítkách (později bylo vidět, že je na nohou) a závod byl zastaven červenými vlajkami. Výsledky byly na základě stavu dokončeného třiadvacátého kola závodu. U KTM pochopitelně nadšení nebyli, když oba jejich jezdci takto uzavřou závod, který jeli na bodech.

Závod vyhrál Francesco Bagnaia, druhý byl Joan Mir a třetí Jack Miller. Pro Ducati to znamená, že vyhrávají titul mistra světa v Poháru konstruktérů 2021. Slavit také může Johann Zarco, který je pro letošní rok nejlepším jezdcem netovárního týmu.

GP Algarve, MotoGP – Závod (25kol - 23kol)
21°C, dráha suchá, 29°C, vlhkost: 21%
1. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati 38'17.720
2. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.478
3. # 43 Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +6.402
4. # 73 Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +6.453
5. # 5 Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +7.882
6. # 44 Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +9.573
7. # 89 Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati +10.144
8. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +10.742
9. # 23 Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +13.840
10. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +14.487
11. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +20.912
12. # 10 Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +22.450
13. # 46 Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +22.752
14. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +26.207
15. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +26.284
16. # 12 Maverick VIÑALES SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +26.828
17. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +27.863
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  # 27 Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  
  # 20 Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 9 Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4.5 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Leaderofthepack přispěl -1.5 Kč
fomax přispěl 3 Kč
KubaLou přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist