Giacomo Agostini: "Márquez pokoří Spencerovy rekordy"

Motocyklová legenda Giacomo Agostini nejen o Marcovi Márquezovi, ale i o šancích Rossiho, Lorenza či Pedrosy.

15-násobný mistr světa a vítěz 122 závodů Grand Prix Giacomo Agostini vidí čtyři piloty v boji titul mistra světa a očekává velký duel mezi Rossim a Lorenzem: "Oba dva jsou ještě hodně hladoví", říká 70-letý Ital. 

Giacomo Agostini ještě nikdy nejel na současném okruhu v Jerezu, ale žije ve Španělsku a tak navštěvuje hodně testů a závodů na Iberijském poloostrově. Při prezentaci továrního týmu Yamaha před 10 dny poskytl populární Ital následující rozhovor.

Už jste o tom někdy přemýšlel, že by to mohl být možná Marc Márquez, který jednoho dne překoná vaše rekordy, když Rossimu se 105 vítězstvími se už zřejmě nepodaří zdolání vašeho rekordu 122 vítězných závodů Grand-Prix? Rossi měl jako 20-letý 17 vítězství a jeden titul, Marc Márquez má už nyní 26 vítězství a dvě mistrovské koruny.
"Už tak mnoho? Pokud to udělá, tak ho zabiji. Ne, legrace stranou. Marc je přítel a já mu řeknu, že musí skončit ještě dříve, než mě překoná. Já jsem své první vítězství v GP dosáhl, když mně bylo 19, ale dříve jsem také nesměl závodit. Ale zůstaňme v realitě: Márquez byl hodně rychlý při zimních testech. Ovšem trénink je jedna věc, závody Grand Prix druhá. Je neuvěřitelným talentem, ale musí ještě dozrát jako ovoce na stromě. A rok zkušeností mu jen přijde k dobru. Rozhodně mě nadchl tím, co doposud dokázal. Ale bude za rok ještě lepší, i když se bude letos snažit vyhrát co nejdříve."
Márquez má až do dvanáctého závodu sezóny v Silverstone čas, stát se nejmladším vítězem Grand-Prix v královské kubatuře vůbec a překonat tak rekord Freddieho Spencera. Jaký je Váš názor?
"Marc Márquez rekord Spencera určitě překoná. Nevím ale, kdy se mu to podaří. Ovšem během dvanácti závodu v každém případě."

Kromě toho by Márquez překonal rekord «Fast Freddieho» jako nejmladší šampion královské kubatury, pokud by letos získal titul mistra světa...
"To je hodně těžké. Rozhodně bych na Marca netlačil. Je to mladík s velkým talentem a má před sebou velmi dlouhou kariéru. A vše dosáhnout co nejrychleji, není vůbec ideální."

Poznal jste ho už osobně?
"Ano, vloni v Assenu; a musím říci, že je velmi příjemný. Je hodně sympatický a stojí pevně na zemi. Je otevřený, opravdu správný mladík. "

Co si myslíte o pilotech Yamahy Lorenzovi a Rossim? Budou hrát v MS důležitou roli?
"V minulosti byl tvůj největší rival také tvým týmovým kolegou. V současné době je jejich vztah skoro romantický. Až ale začnou první závody, kdy budou proti sobě muset bojovat, tak jeden druhého určitě před sebe nepustí. Respekt je hodně důležitý. A ačkoliv si myslím, že se oba nyní navzájem respektují, tak nějaké přátelství mezi nima bude hodně těžké."

Myslíte si skutečně, že je Rossi schopen bojovat s Lorenzem tak těsně, jak těsné byly výsledky zimních testů?
"Valentino je závodník s mnoha zkušenostmi, který ví, jak jezdit v závodě rychle. Lorenzo se už hodně naučil a přes své mládí má hodně zkušeností. Oba dva jsou ještě hodně hladoví" .

Valentino odřekl astronomickou nabídku od Ducati? Mluví se o 17 milionech Euro?
"Ano. On si myslí, že je stále ještě tak dobrý, jako byl dříve, a chce mít stejnou konkurenceschopnou motorku, aby všem dokázal, že ještě stále umí".

Vidíte ho na stejné úrovni jako jiné favority, o kterých mluvíte?
"Valentino toho dokázal mnoho a je velkým šampionem. Dobře ví, že 2011 a 2012 se u Ducati mohl vymlouvat na motocykl, což už nyní nemůže.".
Pokud byste měl tyto peníze, na koho byste vsadil milion jako na šampiona v této sezóně?
"To je hodně těžké na něco takového odpovědět. Tento rok bude pro fanoušky hodně napínavý a zajímavý. Máme ty tři, Lorenza, Rossiho a Márqueze, o kterých jsme už mluvili - a také Pedrosu, pro kterého je to, když ne poslední, tak předposlední příležitost. Doposud ho pronásledovaly pořád pády a smůla, to ale není nyní aktuální situace. Takže na listině musíme mít všechny čtyři".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist