Finové schválili stavbu závodního okruhu KymiRing

Země, která dala světu motocyklového závodění řadu hvězd a pořádala klání seriálu mistrovství světa v letech 1962 a 1982 na okruzích Imatra a Tampereje, je už nějakou dobu bez vlastní Grand Prix. To by už nemuselo dlouho platit jelikož Finové dali zelenou stavbě nového závodního areálu přibližně sto kilometrů od hlavního města Helsinek.

Název okruhu je KymiRing a je výsledkem projektu Apex Circuit Design. Co se týče samotného okruhu tak ten má mít rychlý charakter a dráhu v délce 4,8 kilometru s celkem patnácti zatáčkami.

Ředitel projektu Timo Pohjola by rád dostal Finsko zpátky do kalendáře MotoGP. „Máme předběžný časový plán, který mluví o dvanácti, třinácti měsících,“ uvedl pro britský Autosport.

Momentálně jsou zemní práce zastaveny, protože je ve Finsku tvrdá zima. „Země je teď zamrzlá do hloubky přibližně dvou metrů. Musíme chvíli počkat až mrazy poleví a pak bude práce mnohem snadnější a levnější. Každým rokem je pět měsíců, kdy není rozumné zahajovat zemní práce.“

Okruh je navržen tak, aby splňoval standardy pro pořádání jak mistrovství světa prototypových, tak superbikových motocyklů. Zároveň Finové počítají s pořádáním seriálů na čtyřech kolech jako DTM nebo WTC.

„Automobilová federace jednala s FIA a některými z dalších promotérů,“ pokračoval Pohjola a dodal: „Je nyní rozjednána spousta věcí. Můžu prozradit, že první výsledky očekáváme už před létem.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist