Finále rozhodne mezi Márquezem a Lorenzem

Po sedmnácti závodech letošní sezony je na programu poslední klání pětašedesátého ročníku mistrovství světa silničních motocyklů. Valencie je zároveň po sedmi letech finální destinací, kde se bude rozhodovat o tom, kdo vyhraje letošní titul mistra světa v královské kubatuře MotoGP.

Ve hře jsou pouze dva jména jezdců, dvou různých týmů a výrobců. Mluvíme o úřadujícím mistru světa Jorge Lorenzovi z tovární stáje Yamaha Factory Racing a nováčkovi letošní sezony MotoGP Marcu Márquezovi z tovární stáje HRC Repsol Honda. Zkušený šestadvacetiletý rodák z Mallorky proti vycházející hvězdě španělského motosportu, dvacetiletému rodáku Cervery.

Fakta před rozhodujícím soubojem ve Valencii jsou následující. Marc Márquez je lídrem soutěže s celkem 318 body. Ty získal v celkem patnácti závodech, které pokaždé dokončil na stupních vítězů. Jednou závod nedokončil a jednou byl diskvalifikován. Nejvíc Márquez ztrácí v počtu odjetých kol v čele závodního pole, protože tam má záznam na hodnotě 82 ve srovnání s 208 koly Jorge Lorenza. Co se týče nejrychlejších kol závodu tak tam je s jedenácti záznamy Márquez nepřekonatelný, Lorenzo do této chvíle zajel pouze dvakrát nejrychlejší čas v závodu.
Jorge Lorenzo má na kontě 305 bodů z celkem šestnácti bodovaných závodů, ve kterých byl třináctkrát na stupních vítězů. Jen jednou nebodoval, když v Německu havaroval po operaci zlomené klíční kosti z Assenu a do závodu nenastoupil. Tovární jezdec Yamahy do této chvíle vyhrál sedm závodů, jeho rival Marc Márquez byl na nejvyšším stupni pódia v šesti případech.

Celkem osmkrát startoval Marc Márquez z pole position a ve čtrnácti případech z první řady. Tam vlastně nechyběl od závodu v Assenu, který byl sedmým podnikem sezony. Jorge Lorenzo letos vyhrál čtyři pole position a dvanáctkrát startoval z první řady. Výsledky v kvalifikacích dávají Márquezovi už nyní jistotu vítězství v soutěži BMW M Award 2013 pro nejlepšího jezdce kvalifikací.
Co se týče pádů, tak v tomto případě vede Marc Márquez. Jedná se samozřejmě o pády z celého průběhu víkendu, ne jen ze samotných závodů. Jorge Lorenzo havaroval jen třikrát a z toho si jednou zlomil klíční kost (Assen) a podruhé (Sachsenring) museli tu samou kost operovat znovu. Pádů Lorenzo moc nezaznamenal, ale jejich následky byly v rámci šampionátu podstatné.

V případě Marca Márqueze je pádů celkem patnáct a zejména ten z italského Mugella stál za to. Tehdy bylo důležité, že měl kombinézu vybavenou airbagem a samozřejmě svoje tam sehrálo obrovské štěstí. Zranění minimální a vliv na bodový zisk také, protože závod kvůli pádu Márquez vlastně nedokončil jen jednou v italském Mugellu.
V trestných bodech vede Marc Márquez, jenž do této chvíle nasbíral body tři. Dva dostal za nerespektování žlutých vlajek při zahřívacím tréninku na okruhu v jihoanglickém Silverstonu a jeden za incident z Aragonie, kde při předjížděcím manévru zavadil o Pedrosovu zadní část motocyklu, došlo tam k přerušení kabelu snímače otáček a následné nehodě týmového kolegy. Ve Valencii si bude muset dávat pozor v tréninkové přípravě, protože další trestný bod Španěla pošle až na konec startovního roštu. Jorge Lorenzo trestné body zatím nemá.

Je tomu sedm let, kdy se ve Valencii naposledy rozhodovalo o vítězi královské kubatury. V roce 2006 přijel do Valencie v pozici vedoucího muže šampionátu Valentino Rossi, který měl náskok osmi bodů před druhým jezdcem v pořadí Nicky Haydenem. Valentino Rossi v závodu spadl a cílem nakonec projel třináctý. Američan Hayden tehdy projel cílem třetí za Lorisem Capirossim a vítězem Troyem Baylissem a titul mistra světa vyhrál on. Oba jezdce dělilo pět bodů.
Dnes oba rivaly dělí třináct bodů. Vedoucí jezdec šampionátu Marc Márquez tedy potřebuje minimálně čtvrté místo k tomu, aby mohl slavit i v případě, že Jorge Lorenzo závod ve Valencii vyhraje. Loni přijel Jorge Lorenzo do Valencie v pozici mistra světa, ale poslední závod nedokončil, protože těžce havaroval, když měl předjet o kolo zpět jedoucího Jamese Ellisona.

Příští týden bude chtít Lorenzo závod vyhrát, to je jasná věc a může se mu to podařit, protože je ve velmi dobré formě, jenže je to Marc Márquez, kdo bude mít rozhodující slovo. Márquez už nyní říká, že je v naprosté pohodě, protože pro letošní ročník titul ani nebyl jejich cílem.

Definitivně tedy není nic rozhodnuto a finále ve Valencii bude stát rozhodně za to. A kdo vyhraje? Tak na to si skutečně budeme muset počkat až do desátého listopadu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist