FIM avizuje změny v minimálním vstupním věku jezdců

Cílem změn je vyšší bezpečnost v závodech a ochrana jezdců. Letos bylo na okruzích hned několik tragických incidentů, takže reakce na sebe nenechala dlouho čekat. FIM dále uvádí změny v počtu startujících jezdců a vše postupně vstoupí v platnost již od roku 2022. Minimální věk 18 let pro všechny tři třídy série Grand Prix bude platit od roku 2023. V rámci bezpečnosti pak budou povinné airbagy ve všech šampionátech FIM, co se týče okruhových sprintových závodů. Jedná se také o zavedení nových technologií zprostředkujících komunikaci mezi jezdcem a ředitelstvím závodu, testy budou od roku 2022.

Změny platné od roku 2022:

V pohárech Talent Cup, které pořádá nebo podporuje společnost Dorna, jako jsou Evropský, Britský, Northern a Asijský Talent Cup, a také v sériích pre-Moto3, se minimální věk zvýší na 13 let a na každém startovním roštu bude maximálně 30 závodníků.

Minimální věk závodníků Red Bull Rookies Cupu bude zvýšen na 14 let.

V juniorském mistrovství světa FIM CEV Repsol Moto3 bude minimální věková hranice zvýšena ze 14 na 15 let. V každém závodě bude moci startovat maximálně 32 závodníků.

Ve třídě WorldSSP300 v mistrovství světa MOTUL FIM Superbike bude minimální věková hranice zvýšena z 15 na 16 let. Na startovní rošt se bude moci postavit maximálně 32 jezdců.

Pro sezonu 2022 bude udělena výjimka jezdcům, kteří již byli ve stejné třídě přihlášeni v roce 2021, aby mohli pokračovat v závodění.

Pro rok 2023 a následující roky se navrhuje další zvýšení věkových limitů takto:

Minimální věk 14 let by se měl vztahovat na všechny závody na všech okruzích typu Grand Prix, včetně všech, které mají nebo měly homologaci stupně A, B nebo C, což bude zahrnovat Asijský, Britský, Evropský a Northern Talent Cup.

Minimální věk závodníků v jakékoli třídě mistrovství světa FIM MotoGP bude zvýšen na 18 let. To se týká i tříd Moto3 a Moto2, pro které je v současnosti věková hranice 16 let.

Vítěz juniorského mistrovství světa FIM Moto3 nebo Red Bull MotoGP Rookies Cupu bude moci nastoupit do Moto3 v 17 letech. Pouze pro sezonu 2023 bude také udělena výjimka pro jezdce, kteří již v roce 2022 vstoupili do Moto3, aby jim bylo umožněno pokračovat v závodění.

Juniorské mistrovství světa FIM CEV Repsol Moto3 a mistrovství Evropy Moto2, obě v rámci FIM CEV Repsol, budou mít minimální věkovou hranici 16 let. Red Bull MotoGP Rookies Cup rovněž zvýší minimální věk o další rok na 15 let.

Se stejnou filozofií, jaká se uplatňuje v roce 2022 (pro jezdce, kteří již závodili v roce 2021), bude jezdcům, kteří se již účastnili Talent Cupů v roce 2022, udělena výjimka, aby mohli pokračovat v závodění ve stejné třídě i v roce 2023.

Minimální věk závodníků v šampionátu WorldSSP bude zvýšen na 18 let.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist