Fernendez po zahajovacím testu v Sepangu

Nováček v královské kubatuře Augusto Fernandez (GASGAS) si během třídenního testu zkušebních týmů motocyklového šampionátu poprvé vyzkoušel okruh v Sepangu za řídítky prototypu MotoGP. Poprvé jel s litrovým prototypem ve Valencii, kde loni v listopadu skončila sezona 2022, kterou Fernandez v třídě Moto2 uzavřel titulem mistra světa. Teď v Sepangu to bylo podruhé, co měl Španěl možnost pracovat s týmem GASGAS Tech 3 a nevedl si vůbec zle.

Jako nováček měl Augusto Fernandez možnost absolvovat úvodní test MotoGP, takzvaný ”Shakedow”, společně s testovacími týmy jednotlivých výrobců. Fernandez je jezdcem týmu GASGAS Factory Racing Tech3 a jeho cílem byla adaptace stroji GASGAS RC16.

V neděli uzavřel první den testu druhým časem 2'01,331 sekundy, necelé dvě desetiny za prvním Crutchlowem. Pondělní jízdy ovlivnil déšť, ale pro Fernandeze to byla dobrá šance si vyzkoušet jízdu v mokrých podmínkách. Den uzavřel třetí s maximem na hodnotě 2'02,770 sekundy. Úterý, třetí a poslední den testu, bylo slunečno, takže dobrá šance pro jízdu na hladkých pneumatikách. Fernandez ten den zaznamenal čtvrtý čas, necelých sedm desetin za prvním. Od pátku 10.února začíná oficiální test jezdců a týmů MotoGP, kde bude Augusto Fernandez v garáži již se svým týmovým kolegou Polem Espargarem (GASGAS).

Augusto Fernandez po zahajovacím testu řekl: „První test ve Valencii byl jen o jízdě na motocyklu MotoGP, aniž bych příliš přemýšlel o změnách nastavení, takže cílem shakedownu bylo logicky pořádně se rozjet a vybudovat si nějaký základ. Jsem rád, že jsem měl tři dny na to, abych si na motorku MotoGP zvykl a už mám pocit, že začínám chápat, proč se všechno děje a jak se na tomto stroji jezdí. Za poslední tři dny jsme získali spoustu informací a to jak na suchu, tak na mokru, a bude velmi důležité pochopit, co musím udělat, abych v příštích dnech zrychlil. Tým odvedl velmi dobrou práci, takže bych jim chtěl poděkovat. Těším se na pátek, na testy v Sepangu.”

„V Sepangu byl Augusto Fernandez se svým motocyklem poprvé od prvního testu ve Valencii, který byl v listopadu,” uvedl šéf týmu Nicolas Goyon. „Tři dny shakedown testu byly opravdu konstruktivní, třebaže nám počasí moc nepřálo. Pozitivní ale je, že měl možnost jezdit v řadě různých podmínek, což je pro nováčka klíčové. Jel na mokrých pneumatikách na plně mokré trati, na mokrých a hladkých pneumatikách na osychající trati a samozřejmě na hladkých na suché trati.”

„Třetí den testování byl nejintenzivnější, protože byl zcela suchý, a Augusto zajel několik velmi zajímavých časů na kolo,”
pokračoval Goyon. „Vůbec nepadal, což znamená, že máme dobrý prostor pro zlepšení. Jeho přístup je velmi dobrý, poznámky má pozitivní a konstruktivní, takže všichni v boxu i v Pierer Mobility Group jsou s ním spokojeni. Těšíme se, že v pátek budeme s Augustem pokračovat v práci v rámci testování v Sepangu.”

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist