Eyjafjallajökull: Grand Prix Japonska ale není ohrožena

Ačkoliv obloha nad Evropou zůstane kvůli oblaku sopečného popela z Islandu nadále bez letadel, a to minimálně do nedělního poledne, tak Grand Prix Japonska ale ohrožena není!

Služba Eurocontrol oznámila, že letový provoz nad převážnou částí severní a střední Evropy je kvůli sopečnému popelu z islandského vulkánu zastaven i během sobotního dne a změny se nepředpokládají ani pro příštích 24 hodin. Zrušeno bylo 16 000 letů z 22 000 plánovaných - tolik agenturní zpravodajství.

"Aktuální předpovědi ukazují, že se situace během soboty ještě zhorší," citovala agentura Reuters oficiální vyjádření britského úřadu pro civilní letectví.


Dá se ale očekávat, že v pondělí by už mělo vše fungovat normálně, a jezdci, personál a vše nezbytné, tak mohli odletět k druhému závodu letošní sezóny Grand Prix, do Japonska a erupce islandského vulkánu Eyjafjallajökull na jihu ostrova tak letošní Grand Prix Japonska neohrozí.

Faktem je, že některé týmy, už musely svůj odlet odložit, jako například brněnská stáj Cardion AB Motoracing s jezdcem Karlem Abrahamem, jejichž let byl původně plánován na dnešních 14 hodin z vídeňského Schwechatu a byl zcela zrušen. 

Pokud by ale ani do pondělí nezačaly létat normální linky, tak Dorna už připravila plán "B":

Jsou připraveny dvě zvláštní obrovská letadla, která by letěla ze Španělska, resp. z Itálie přes Turecko do Kuala Lumpur a dále do Tokia. Tyto letadla by pojmula až 600 potřebných osob, které se musí pracovně do Japonska dostat. 

Velkou výhodu je totiž skutečnost, že kompletní závodní materiál letěl přímo z Qataru do Japonska už po skončení minulého víkendu, tedy ještě před tím, než problém se sopečným popelem vlastně vznikl. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist