Dvoudenní IRTA test ve Valencii zahájí sezonu 2017

Po závodu Velké ceny Valencie, který ukončil sezonu 2016, následoval den volna, ale už v úterý a ve středu znovu zaburácejí na dráze okruhu Ricarda Torma motory motocyklových prototypů v rámci přípravy na novou sezonu 2017. Dráha bude pro testování otevřena od deseti rána do pěti odpoledne. Přenos a časomíra na oficiální stránce šampionátu – MotoGP.com.

První testy pro nadcházející sezonu jsou pro týmy důležité nejen tím, že jednotliví výrobci přivezli do Valencie zcela nový materiál k vyzkoušení, ale také tím, že někteří jezdci změní barvy týmů. Zřejmě tím nejsledovanějším bude Jorge Lorenzo, který ač stále vázán smlouvou k Yamaze, vyzkouší v příštích dvou dnech novou Ducati Desmosedici. Zatím to nebude v barvách italského výrobce, ale bude zajímavé sledovat, jak se bude Španěl tvářit po svém prvním výjezdu.

Od tovární stáje Suzuki přijde k týmu Movistar Yamaha MotoGP španělský talent Maverick Viñales. Ten bude novým týmovým kolegou Valentina Rossiho, který si svoji misi u Ducati už odbyl a trvala přesně dva roky. Fanoušci budou určitě zvědaví jak si oba jezdci tří ladiček do budoucna povedou a především na to, jaké budou u jejich jmen časy na kolo, když test ve středu skončí.

U Suzuki dochází ke kompletní výměně jezdecké sestavy. Přichází zkušený Andrea Iannone, který se v neděli s těžkým srdcem loučil s týmem tovární Ducati, nicméně má dobrou šanci ukázat svůj talent a sílu. Italovým týmovým kolegou bude nová posila z Moto2 Alex Rins. Ten neměl ideální závěr sezony v šestistovkách, ale rozhodně bude chtít co nejlépe odstartovat kariéru jezdce královské kubatury.

Dalším nováčkem z řad jezdců Moto2 je dvojnásobný mistr světa šestistovek Johann Zarco, který nastupuje k týmu Monster Yamaha Tech 3. Francouzský satelit Yamahy mění kompletní sestavu, takže druhým jezdcem je rovněž posila z šestistovek Němec Jonas Folger. Britskou sestavu MotoGP rozšíří Sam Lowes, který po zkušenostech v Moto2 zkusí štěstí u Aprilie MotoGP. Lowes tak více méně pokračuje ve stejném týmu v jakém jel dosud. Jeho týmovým kolegou bude Aleix Espargaró, dnes již bývalý jezdec tovární stáje Suzuki.

Zajímavostí je fakt, že bývalá sestava Moster Yamaha Tech 3, Pol Espargaró a Bradleys Smith, pokračuje nadále spolu, jen nyní ve službách rakouské tovární stáje Red Bull KTM Factory Team. S prototypem KTM jel na divokou kartu závod ve Valencii testovací jezdec Mika Kallio a příliš se jim nedařilo. Očekávání byla rozhodně vyšší, takže ztráta na nejlepší kolem dvou a půl sekundy bude třeba umazat, což je úkol pro Smithe s Espargarem.

Ve Valencii bude testovat tým Aspar MotoGP s novou jezdeckou sestavou Álvaro Bautista a Karel Abraham. Český závodník se po roce v mistrovství světa superbiků vrací zpátky do seriálu Grand Prix, kde pojede v sedle Ducati Desmosedici.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist