Dvanáctá GP sezony – Velká cena Velké Británie

Stejně jako loni je dvanáctým podnikem sezony závod na jihu Anglie v Silverstonu, kde má britská Grand Prix svůj domov od roku 2010. Britové mají zastoupení ve všech kategoriích mistrovství světa silničních motocyklů a rovněž také v Red Bull Rookies Cupu, který má o víkendu celkem dva závody - Hertz British Grand Prix.

Kapitoly článku

Bývalé letiště, kde startovaly a přistávaly spojenecké bombardéry během druhé světové války, Britové v roce 1948 proměnili v absolutně mírový projekt závodního areálu, kde závodí skvosty světového motorsportu a to včetně mistrovství světa silničních motocyklů a formule 1. K poslední výrazné změně došlo v roce 2011, když Silverstone představil svoji chloubu v podobě dominantní budovy Silverstone Wing.
Nejdelší dráha v kalendáři seriálu Grand Prix měří celkem 5900 metrů a v jednom kole nabízí osmnáct zatáček – deset pravých a osm levých. Nejdelší rovinka má 770 metrů a dráha má v nejširším místě 17 metrů. Kvalifikační rekord okruhu patří Marcu Márquezovi, který v roce 2013 zajel kolo časem 2'00,691 sekundy. Rekord okruhu patří Danimu Pedrosovi, který loni v závodu třídy MotoGP nastavil nejrychlejší kolo na hodnotu 2'01,941 sekundy. Nejvyšší maximální rychlostí jel na Silverstonu Němec Stefan Bradl, jemuž rovněž v roce 2013 naměřil 326,3 kilometrů za hodinu.

Dodavatel pneumatik Bridgestone během víkendu nabídne pro přední obutí extra-měkkou, měkkou a střední směs. U zadní asymetrické pneumatiky jsou směsi měkká, střední a tvrdá. Hlavní směsí pro pneumatiky do mokra je měkká, alternativou pak tvrdá varianta.

!!! Nezapomeňte, je tu tipovací soutěž o pohár pro nejlepšího Tipaře roku 2014 !!! - ZDE

Prosím věnujte pozornost časovému harmonogramu britské Grand Prix. Vzhledem k časovému pásmu je vše o jednu hodinu později a v den závodu jsou klání jednotlivých kubatur v pořadí Moto2 – MotoGP – Moto3 !!!


MotoGP – preview

Do dvanáctého kola sezony nastupuje Marc Márquez (Repsol Honda Team) pod daleko menším tlakem než tomu bylo naposledy v Brně, protože už nemusí čelit otázkám typu, zda vyhraje všech osmnáct Grand Prix sezony 2014. V České republice totiž letos poprvé nevyhrál, nedostal se ani na stupně vítězů a tak má na kontě deset vítězství v řadě. Každopádně jeho mohutný náskok na vedoucí pozici, který dnes představuje 77 bodů, je dostatečně velký, aby si pozici lídra udržel až do konce sezony. Přesto zatím nemá nic jistého a o titul zatím bojují i jeho soupeři.

Zatím nejblíž je Marcu Márquezovi jeho týmový kolega Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), který byl také tím jezdcem, jenž úřadujícího mistra světa letos poprvé porazil, ale zároveň Hondě ponechal letošní sérii jedenácti Grand Prix bez porážky. Cílem Daniho Pedrosy je především udržet pozice před Valentinem Rossim a získat na něj v průběžném hodnocení potřebný náskok. Zatím oba jezdce dělí třináct bodů.
Třináct bodů v této fázi zase není tak moc a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) může stále usilovat o titul vicemistra světa. Už dlouho nevyhrál a je zřejmé, že maximum bodů chce co nejdřív, protože jedině tak může pokročit směrem dopředu. S Yamahou je spokojený, jezdí tak jak jsme u něj bývali zvyklí před cestou k Ducati a čím větší má jistotu, tím víc je to na jeho výkonech znát. Konkurence ze strany jeho mladších kolegů je víc než vysoká, ale Ital s nimi drží krok a určitě tomu nebude jinak ani v jeho 246.Grand Prix královské kubatury, čímž zároveň překoná 245 startů Alexe Barrose.

Na čtvrtém místě průběžného hodnocení je se 137 body Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), jemuž se daří zlepšovat výkony v závodech, což se pozitivně odráží na jeho bodovém kontě, které je nyní o 36 bodů chudší než v případě jeho týmového kolegy Rossiho. Lorenzo ale skutečně zvyšuje tempo a uvidíme, zda v Silverstonu dokáže obhájit loňské vítězství, které bylo velmi těsné, když tehdy Márqueze porazil rozdílem 0,081 sekundy.
Nejlépe postaveným jezdcem Ducati je průběžně pátý Andrea Dovizioso (Ducati Team). Ital už má smlouvu pro příští rok, takže se může plně věnovat závodění a zisku co nejlepšího postavení pro Ducati, což se mu zejména v kvalifikacích daří. Letos byl hned třikrát v první řadě a z toho dvakrát druhý v Německu a v České republice. Nejlepším výsledkem v závodu zatím zůstává druhé místo z Assenu. Dovizioso společně s týmem testoval krátce před cestou do Británe na okruhu v Misanu.

Nejlépe postaveným jezdcem kategorie Open je průběžně šestý Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing). Španěl zatím nebodoval jen jednou, když nedokončil závod v Indianpolisu, ale to jeho pozici rozhodně neohrozí, protože druhým nejlépe postaveným závodníkem kategorie Open je dvanáctý Scott Redding (GO&FUN Honda Gresini) a ten na Espargara ztrácí 40 bodů. Aleix Espargaró je stále spojován s přestupem k Suzuki, ale do této chvíle to oficiálně potvrzeno není. Co je ale potvrzeno oficiálně tak jeho svatba, protože si po víkendu v Brně vzal svoji dlouholetou přítelkyni Lauru Montero.
S týmem NGM Mobile Forward Racing měl v Anglii startovat Colin Edwards, který jen nedávno ukončil kariéru o něco dřív než původně předpokládal. Nicméně jeho start na divokou kartu je zatím s velkým otazníkem. V Silverstonu ale nebude chybět, protože se tam zúčastní aukce v rámci Dne šampionů na podporu finančních prostředků pro Riders for Health.

Český motocyklový závodník Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) je po jedenácti závodech sezony s 25 body průběžně sedmnáctý. Dva body ztrácí na šestnáctého Kolumbijce Hernandeze (Pramac Racing), čtyři body na patnáctého Nicky Haydena (Drive M7 Aspar).
Z domácích závodníku se britskému publiku představí desátý Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3), dvanáctý Scott Redding, čtrnáctý Cal Crutchlow (Ducati Team), jenž má teď problémy s bolavým ramenem, třiadvacátý Michael Laverty (Paul Bird Motorsport) a pětadvacátý Leon Camier (Drive M7 Aspar), který o víkendu nahradí Nicky Haydena už ve třetí Grand Prix.

MS MotoGP – průběžné hodnocení:

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Honda - 263 bodů
2 - Dani PEDROSA - SPA - Honda - 186
3 - Valentino ROSSI - ITA - Yamaha - 173
4 - Jorge LORENZO - SPA - Yamaha - 137
5 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati - 118*
6 - Aleix ESPARGARO - SPA - Forward Yamaha - 85
7 - Pol ESPARGARO - SPA - Yamaha - 78
8 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati - 73*
9 - Stefan BRADL - GER - Honda - 65
10 - Bradley SMITH - GBR - Yamaha - 65
11 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Honda - 56
12 - Scott REDDING - GBR - Honda - 45
13 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Honda - 37
14 - Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati - 36*
15 - Nicky HAYDEN - USA - Honda - 29
16 - Yonny HERNANDEZ - COL - Ducati - 27*
17 - Karel ABRAHAM - CZE - Honda - 25
18 - Colin EDWARDS - USA - Forward Yamaha - 11
19 - Michele PIRRO - ITA - Ducati - 11**
20 - Broc PARKES - AUS - PBM - 7
21 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia - 4
22 - Danilo PETRUCCI - ITA - ART - 4
23 - Michael LAVERTY - GBR - PBM - 2
24 - Hector BARBERA - SPA - Avintia - 2
25 - Leon CAMIER - GBR - Honda - 1***

* tovární specifikace Ducati pod pravidly kategorie Open
** náhradní jezdec, divoká karta
*** náhradní jezdec za Nicky Haydena

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist