Dvaadvacet let úspěšné spolupráce Hondy s Repsolem

Přesně 10.února 1995 spatřila světlo světa smlouva o spolupráci mezi japonskou Hondou a Repsolem, která odstartovala velice úspěšné období v historii motocyklového sportu s velkým počtem vítězství v závodech mistrovství světa silničních motocyklů, zisku titulů v soutěži jednotlivců, týmů a výrobců.

Za dvaadvacet let se v týmu Repsol Hondy vystřídalo patnáct závodníků. Celkem se odjelo 365 závodů z nichž 151 bylo vítězných, celkem 392 krát to byly stupně vítězů, celkem 170 nejrychlejších kol, 159 pole position a 12 světových titulů.

V barvách Repsol Hondy závodili od roku 1995 jezdci Mick Doohan, Alex Criville, Shinichi Itoh, Tadayuki Okada, Takuma Aoki, Sete Gibernau, Tohru Ukawa, Valentino Rossi, Nicky Hayden, Alex Barros, Max Biaggi, Andrea Dovizioso, Casey Stoner, Dani Pedrosa a Marc Marquez. K dispozici měli prototypy NSR500, RC211V, RC212V a RC213V.

Spojení Hondy s Repsolem je synonymem úspěchu. Australan Mick Doohan vyhrál čtyři tituly mistra světa. V roce 1999 se stal Alex Criville prvním Španělem, který slavil titul v třídě do 500ccm. Další Španěl Marc Márquez je historicky vůbec nejmladším mistrem světa královské kubatury. Dani Pedrosa odjel v barvách Repsol Hondy jedenáct sezon a v každé slavil alespoň jedno vítězství v závodě královské kubatury.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist