Ducati může ještě začátkem sezony překvapit

Pro italskou Ducati bude první únorový test v Sepangu klíčový, protože na jeho základě má padnout rozhodnutí, které u motocyklů Ducati Desmosedici ponechá v třídě MotoGP buď status Tovární nebo všechny tyto stroje pojedou v nové kategorii Open.

Italský web gpone.com přinesl rozhovor s jezdcem tovární stáje Ducati Andrea Doviziosem z něhož vyplývá, že Ducati zvažuje možnost závodění pod statusem Open. O dalším směřování italské značky v MotoGP má rozhodnout plánovaný únorový test v Sepangu, jenž odstartuje předsezonní přípravu sezony 2014.

Myšlenka opustit status Tovární motorky není v případě Ducati vůbec špatná. Naopak. Dalo by se říct, že se může jednat o velmi dobrý tah nového šéfa Ducati Corse Gigi Dall'Igna, který by tím rozehrál zajímavou partii na šachovnici motocyklového seriálu. Pokud totiž počítá s tím, že od roku 2017 pojedou všichni jednotnou elektroniku, Ducati by v tomto směru mohla získat solidní náskok.
Přechodem do kategorie Open Ducati ztratí právě možnost vývoje vlastní elektroniky, jenže to může být v jejich situaci spíš výhoda než nevýhoda. Navíc tím získají čtyřiadvacet litrů paliva, dvanáct motorů na sezonu a měkčí směsi pneumatik. Díky vyššímu počtu motorů můžou víc testovat a to navíc s oběma jejich jezdci Andrea Doviziosem a Calem Crutchlowem. Nemusí se tak spoléhat na testovací jezdce.

Díky tomu, že budou používat pravidly danou elektroniku, můžou veškerou pozornost soustředit na stěžejní vývoj podvozku a motoru. Předpisu ohledně “zmrazení“ konstrukce motoru a jeho vnitřních částí, platném v případě motocyklů se statusem Tovární, by se tímto způsobem mohla Ducati vyhnout, libovolně měnit motorové konfigurace, jejich vnitřní komponenty a časem srovnat krok s Hondou a Yamahou.
Podle Doviziosa je na základě posledních testů rozdíl mezi Ducati “Tovární“ a Ducati “Open“ minimální, takže je třeba zhodnotit všechna pro a proti. Před testem v Sepangu, který je na programu ve dnech 4. až 6.února 2014, byl Ital v určení možného směru velmi opatrný, když uvedl, že to nebude vědět dřív než si motocykly vyzkouší, protože až tento test bude skutečnou zkouškou.

AKTUALIZOVÁNO:

Italská Ducati odmítá potvrdit, že by vážně uvažovali o změně strategie na motocykly se statusem Open. Ducati proto přišla s krátkým sdělením, kde se píše: „Dle Ducati je důležité hledat potenciál nových předpisů kategorie Open už jen proto, že by to měl být nový technický směr šampionátu MotoGP. Právě kvůli tomu jsme se rozhodli, že v tomto roce nasadíme jeden motocykl GP13 s jezdcem Pramac Racingu Yonny Hernandezem, který tyto předpisy splňuje.“

„V současné době nejsou žádné další plány ve věci kategorie Open a všichni ostatní jezdci Ducati budou v první testu na okruhu v Sepangu, který proběhne ve dnech 4. až 6.února 2014, pracovat na srovnávacích testech továrních motocyklů GP13 a GP14.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist