Druhá GP sezony – Velká cena Texasu

Kapitoly článku

Moto3 – preview

První závod v barvách nového týmu a hned první vítězství kariéry jezdce Moto3. Takový je příběh australského závodníka Jacka Millera (Red Bull KTM Ajo), který v Kataru projel cílem první a je nyní lídrem průběžného hodnocení třídy Moto3. O nějakém překvapení tu nemůže být řeč, protože na Millerovi bylo vidět už loni, že to je kvalitní jezdec a s technikou, kterou má nyní k dispozici, dokázal prodat, co se do této chvíle naučil. Samozřejmě to byl první závod roku, ale v Millerově případě nemám obavy, že by měl za normálních okolností někdy problém bojovat o pozice na stupních vítězů. Velký favorit na titul … ale v této třídě zdaleka ne jediný.
Druhý v pořadí Alex Márquez (Estrella Galicia 0,0) je totiž dalším kandidátem na celkové vítězství. Ještě v úvodu předsezonní přípravy to nevypadalo, že by snad měl nějakou šanci o titul bojovat, protože s novými motocykly Honda ztráceli na jezdce KTM. HRC na svých motorkách neuvěřitelně zapracovala a výsledek je takový, že je to stejně tak vítězný stroj, jakým je KTM. Márquez závod v Kataru nevyhrál kvůli tomu, že by měl slabší motorku, ale protože Australan Miller zvládl rozhodující koncovku prostě lépe. Navíc věčné souboje s týmovým kolegou Rinsem možná definitivně rozhodly o pořadí úvodního závodu roku.
Třetí Efrén Vázquez (SaxoPrint-RTG) je rovněž jezdcem Hondy a dokonce před továrním jezdcem Alexem Rinsem (Estrella Galicia 0,0), který je průběžné pátý. Španěl Vázquez má svůj osobitý styl jízdy, což znamená, že při soubojích má někdy hodně široká ramena a lokty do stran, ale tento styl mu alespoň v Kataru přinesl šestnáct bodů a to se počítá. Spokojený může být čtvrtý Miguel Oliveira (Mahindra Racing), ale o spokojenosti nemůže být řeč v případě pátého Alexe Rinse, protože ten po finálním souboji s týmovým kolegou Márquezem ztratil nejen šanci vyhrát, ale naopak se propadl na pátou příčku.
Posledním jezdcem, který dokázal vedoucí skupinu dojet byl český závodník Jakub Kornfeil (Team Calvo), jemuž bezvadně vyšla příprava na velkou cenu, ale už tolik ne samotný start závodu, který byl z hlediska výsledku rozhodující. V prvních zatáčkách po startu si nerozuměl s týmovým kolegou Isaacem Viňalesem, což stačilo, aby vedoucí jezdci Kornfeilovi ujeli. Celý závod se je snažil dojet a to se mu ve také podařilo, když na prvního Millera ztrácel necelých šest desetin. Jenže to už byl konec závodu a víc už udělat nešlo. Kornfeil projel cílem na šestém místě, těsně za Alexem Rinsem na Hondě. Každopádně předvedl výkon, na který všichni fanoušci už dlouho čekali. Nyní jsou očekávání ještě větší, protože v Texasu by to motorkám KTM mohlo sedět a Jakub Kornfeil je viditelně v dobré formě. V úterý 8.dubna oslavil jednadvacáté narozeniny, takže dobré umístění v cíli texaské Grand Prix by jako dárek jistě nebyl špatný nápad.
Pozornost českých fanoušků je samozřejmě zaměřena také na druhého jezdce třídy Moto3 Karla Haniku (Red Bull Ktm Ajo). Brněnský závodník má k dispozici tovární motocykl KTM a hned ve svém prvním závodu mistrovství světa dokázal bodovat čtrnáctým místem v cíli. Hanika nyní působí v týmu, který je nesmírně zkušený a této příležitosti teď musí využít. Má nesporně obrovský talent, dnes také skvělou techniku a tým, takže ideální možnosti jak absolvovat premiérový ročník v mistrovství světa. Na dráze Okruhu Amerik už Hanika závodil loni, ale to byl ještě jezdcem seriálu Red Bull Rookies Cupu.

Průběžné hodnocení Moto3 po závodu v Kataru ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist