Dorna a zajímavá aktivita

MotoGP Akademie byla zřízená ve Španělsku, jejím cílem je připravit vyvolené jezdce k dráze pilotů MotoGP.

Promotér Mistrovství Světa silničních motocyklů, společnost Dorna Sports oznámila, že zakládá 'MotoGP Akademii', jejíž cílem je připravit mladé jezdce na vstup do nejprestižnějšího světového šampionátu – MotoGP.
Nejnadanější mladí závodníci z Evropy podstoupili tvrdý výběr, ze kterého vzešla šestice jezdců, kteří jsou prvními 'žáky' této akademie. Šéfem přípravy mladých motocyklistů se stal Alberto Puig, sám někdejší jezdec Grand Prix a v současnosti manažer týmu Telefonica MoviStar Honda 250cc. Alberto Puig již v minulosti ukázal, že hledat mladé talenty je jeho specialita.
Celá záležitost má dva aspekty – psychofyzický a sportovní. Vybraní jezdci budou nadále působit v domovských zemí, podstatnou část sezóny však stráví ve Španělsku, kde budou působit i bydlet pod dohledem mnoha odborníků ve speciálním sportovním středisku v Barceloně. Samotná sportovní příprava se skládá v zimním období z motokrosových a supermotárdových závodů. Poté jezdci absolvují kompletní španělský šampionát třídy 125 ccm, kde pojedou na motocyklech Honda RS 125R. V několika případech se také postaví s divokou kartou na start závodu Grand Prix 125 ccm.
Techniku pro tyto jezdce budou připravovat dokonce i velikáni MotoGP, jakými jistě jsou Juan Martinez (pracoval pro Doohana, Rossiho, nyní šéftechnik Sete Gibernaua), či Alex Batlle (Alex Crivillé, Alex Barros, Loris Capirossi). Sportovní koordinaci dostal na starost někdejší jezdec Grand Prix Raul Jara.
Prvními jezdci MotoGP Akademie se stali Němci Joshua Sommer (v roce 2004 vítěz německého poháru Red Bull Rookie to MotoGP) a Meik Minnerop (IDM 125cc – 4. místo), Britové Bradley Smith (Aprilia Superteen Cup – 4. místo) a Daniel Webb (Aprilia Superteen Cup – 2. místo). Dále byl vybrán Španěl Ion Garrido (vítěz Movistar Junior Cup), kterého ještě doplní prozatím neurčený španělský jezdec vybraný z poháru Movistar Junior.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist