Divoké karty pro Phillip Island

Australská Grand Prix se jede už tento víkend a zde je tradiční přehled novinek ve startovní listině pro závod na Phillip Islandu.

V královské kubatuře MotoGP je jedna jediná změna, místo zraněného Španěla Hectora Barbery pojede v týmu Aspar Mapfre domácí Damien Cudlin, pro kterého to bude druhá velká šance prosadit se v závodech nejprestižnější kubatury v závodech silničních motocyklů. 
Ten už startoval v kubatuře MotoGP v Motegi, neustále v trénincích zrychloval a v závodě samotném se až do svého pádu pohyboval na 13. až 14. místě. Nyní tedy pojede loňský supersportový šampion IDM a letošní čtvrtý jezdec IDM v superbicích Damien Cudlin na domácím závodě Grand Prix v Austrálii.  

Novinky ze třídy Moto2 začneme pozitivní zprávou, že španělský pilot Sergio Gadea byl propuštěn, stejně jako předtím i jeho krajan Barbera - na snímku, z Universitní nemocnice   Dokkyo ve městě Utsunomiya a je už doma ve Španělsku.

V kubatuře Moto2 budou na startu v Austrálii dva jezdci s wild card, pochopitelně to budou Australané. Ostatně s divokou kartou se v minulých rocích představili na Phillip Islandu ve střední kubatuře do 250 ccm výborní australští piloti, namátkou si vzpomeňme Troye Baylisse v roce 1997 se Suzuki 250 - 6. místo, současného pilota BSB Josh Brookese či superbikového jezdce týmu Yoshimura Suzuki Josh Waterse, který zde startoval za německý Kiefer Racing v sezóně 2004. Vloni se v kvalifikacích Moto2 dařilo Peškovu nástupci Wayne Maxwell v týmu  Matteoni Racing s motocyklem Moriwaki, 11. v QP a 2. ve WU! V závodě samotném pak na sebe upozornil Maxwell pouze v pěstním souboji s Hectorem Faubelem.

O startu Španěla Ivana Morena, který zde pojede místo zraněného Juliana Simona, jsme vás už informovali v tomto článku.
Prvním ze dvojice Australanů bude Blake Leigh Smith , bývalý australský mistr v 125 GP 2008 a 2009, kterého známe rovněž  ze závodů Red Bull Rookies a který letos jezdí závody Moto2 šampionátu CEV, kde je 16. celkově se ziskem 10 bodů a s nejlepším umístěním v Top-10 v  Barceloně. 

Absolutním nováčkem seriálu Grand Prix pak bude jeho krajan Kris McLaren, který jinak závodí v australském šampionátu Superbike s motocyklem Honda CBR 1000RR (11. celkově a 6. v pořadí privátních jezdců). 
V kubatuře do 125 ccm bylo uděleno celkem pět divokých karet. S jednou z nich pojede 19-letá Novozélanďanka  Avalon Biddle (na snímku) s motocyklem Honda RS125R, která tak bude po naší Andreje Touškové (Brno 2009) další dívkou, která se pokusí kvalifikovat do závodu Grand Prix v "malorážkách".

Pokud jde o čtyři divoké karty určené australskou motocyklovou federací, tak ty dostali tři nejlepší jezdci z australského šampionátu kubatury Superlites, která kombinuje 125 ccm a 4-taktní 2T o objemu 250 ccm. Budou to Josh HookNicky Diles - oba 19 let,  a dále 17-letý Alex Phillips a konečně nejzkušenější z "divočáků" Tom Hatton (24 let).
Co se týká druhého jmenovaného, tedy Nickyho Dilese, tak fanoušci si možná vzpomenou na loňskou GP Austrálie, kdy tento jezdec tvrdě havaroval v levotočivé zatáčce v úseku "“Lukey Leights" a zlomil si kotník a patu. Léčení si vyžádalo celou zimu, ale nyní je Diles opět nazpátek v sedle závodní motorky.

Bohužel účasti na domácím závodě Grand Prix se musel vzdát protagonista letošního ročníku Red Bull MotoGP Rookies Cupu Arthur Sissis, který nesehnal kvalitní motocykl a se starší Hondou  RS125 startovat nechtěl.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist