Devátá GP sezony – Velká cena USA

První polovinu letošní sezony mistrovství světa prototypových motocyklů uzavře závod na západním pobřeží Spojených států, kde budou závodit pouze týmy královské kubatury MotoGP. Na okruhu Mazda Raceway Laguna Seca si jezdci ověří nejen ideální nastavení svých strojů, ale také důvěru ve své schopnosti – Red Bull U.S. Grand Prix.

Kapitoly článku

Letos druhý závod na půdě Spojených států se odehraje nedaleko města Monterey. Okruh v Laguně Seca měří 3610 metrů a je vůbec nejkratším okruhem v kalendáři motocyklového šampionátu. Má celkem jedenáct zatáček – sedm levých a čtyři pravé.
Nejznámějším místem okruhu je zatáčka Corkscrew (Vývrtka), což je osmá zatáčka po startu a jezdci tam najíždějí na levou ruku přes horizont, aby po pádu z kopce dolů okamžitě překlopili svůj prototyp na pravou stranu. Nejdelší rovinka měří 453 metrů a šířka dráhy je patnáct metrů. Od roku 2005 je Laguna Seca nedílnou součástí motocyklového kalendáře seriálu Grand Prix.


MotoGP – preview

Jezdci a týmy nižších kubatur mistrovství světa již zahájili letní dovolenou, což samozřejmě neplatí pro členy týmů královské kubatury, protože ti z Německa zamířili rovnou do Ameriky, kde je čeká náročný závodní víkend. Ve vedení průběžného hodnocení přijíždí Marc Márquez (Repsol Honda Team), nováček letošního ročníku a těžký oříšek pro všechny své soupeře. Po osmi kolech má Španěl celkem 138 bodů a tento stav by rád navýšil, jenže to nebude mít tak snadné, protože v Laguně nikdy před tím nezávodil. To je šance pro jeho soupeře.

Španěl Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) tvrdě havaroval během tréninkové přípravy na Velkou cenu Německa a pádem si nalomil klíční kost. Zranění, které si nevyžádalo okamžitou operaci, ale Pedrosu natolik limitovalo, že byl nucen z německé Grand Prix odstoupit. V tiskové zprávě týmy dal před cestou do USA vědět, že v Laguně bude závodit, ale musí ještě předtím absolvovat lékařskou prohlídku. O vedení v šampionátu přišel závodem na Sachsenringu a teď ztrácí dva body na Márqueze.
Podobný scénář probíhal také v případě Jorge Lorenza (Yamaha Factory Racing), který dvakrát po sobě podstoupil operaci klíční kosti. Jednou po nehodě v Assenu a nyní po podobném pádu na Sachsenringu. Po pádu v Německu ale závodní víkend definitivně ukončil, odcestoval zpátky do Barcelony, kde podstoupil zmiňovanou operaci a nechal se slyšet, že pojede až v Indianapolis. To Yamaha následně upřesnila s tím, že v této věci ještě není rozhodnuto a Jorge Lorenzo nakonec do Laguny pojede. Také on ale musí projít lékařskou prohlídkou.

Po závodu v Německu je většina z jezdeckého pole potlučená nebo na startu v Laguně bude chybět. Své by mohl povídat Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3), jenž si závod v Monterey nenechá ujít, ale dva těžké pády na Sachsenringu mu na síle zrovna nepřidaly. V jeho případě na síle fyzické, protože po duševní stránce má Crutchlow sílu rozjetého nákladního vlaku, což také v neděli dokázal druhým místem. Britský závodník má 107 bodů a v průběžném hodnocení mu patří čtvrtá příčka.
Posledním jezdcem, který do této chvíle překročil hranici sta bodů je pátý Valentino Rossi (Yamaha Factory Racing). Ital ztrácí na čtvrtého Crutchlowa šest bodů a ty by rád vymazal na dráze, která mu po všech stránkách vyhovuje. V sedle Ducati se Italovi na západě USA příliš nedařilo, ale s Yamahou tam získal čtyři umístění na stupních vítězů a na to by rozhodně rád navázal už tento víkend.

Nejlepším jezdcem kategorie CRT je desátý Aleix Espargaró (Power Electronics Aspar), který si dosud nasbíral dvaapadesát bodů. Španěl už v Laguně závodil a loni tam po startu z dvanáctého místa obsadil devátou pozici. Letos Espargaró předvádí velmi dobré výkony, takže lze předpokládat, že si své osobní maximum na americkém okruhu vylepší.
Na startu Velké ceny Spojených států bude chybět Andrea Iannone (Pramac Racing), protože stejně jako většina ostatních jezdců na Sachsenringu boural a to tak, že si vykloubil rameno a musel nejen vynechat závod německé Grand Prix, ale nebude závodit ani v Laguně. Pro Pramac Racing poměrně komplikované situace, protože ani jeden z jejich jezdců (Ben Spies – Andrea Iannone) není schopen závodit. Místo Spiese v Laguně uvidíme Alexe De Angelise, který nyní závodí v kategorii Moto2 a se závoděním v královské kubatuře má už své zkušenosti. Pro jezdce ze San Marina jistě vítaná změna a příležitost se ostatním šéfům týmů trošku připomenout.
Z českých závodníků má s okruhem v Laguně Seca zkušenosti pouze Karel Abraham (Cardion AB Motoracing), Lukáš Pešek (Came IodaRacing Project) si bude muset na technickou trať rychle zvyknout, protože tam nikdy předtím nezávodil.

Devátý závodní víkend je na západním pobřeží USA, takže tomu odpovídají i evropské časy jednotlivých tréninků, kvalifikací a závodu. Věnujte tedy pozornost časovému harmonogramu.

MS silničních motocyklů 2013 – průběžné hodnocení MotoGP.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist