Desátá GP sezony – Velká cena České republiky

Skončila krátká letní dovolená a jezdci mistrovství světa silničních motocyklů už netrpělivě očekávají desátou Grand Prix, která je zavede do krásného prostředí Masarykova okruhu v Brně. Program odstartují páteční tréninky, sobota bude dnem kvalifikačních jízd a neděle je dnem závodu Monster Energy Grand Prix České republiky. Domácí fanoušci mají možnost fandit třem stálým zástupcům v prestižním šampionátu – Karel Abraham (MotoGP, Ducati), Jakub Kornfeil (Moto3, KTM) a Filip Salač (Moto3, KTM). V neděli všechny týmy královské kubatury z Brna neodjedou, jelikož je na programu oficiální den testování.

Kapitoly článku

Automotodrom Brno (CZE)

Závody v Brně se datují od roku 1930 a pro tyto účely dlouhou dobu stačily místní komunikace. Jenže jak šel čas a zvyšovaly se požadavky na bezpečnost, dostala zelenou stavba moderního automotodromu, který patří mezi stálé zastávky seriálu Grand Prix. O historii závodění v Brně si můžete přečíst - ZDE

Masarykův okruhu v Brně je znám po celém světě a u jezdců patří závod na jihu Moravy mezi ty oblíbené v kalendáři šampionátu. V Brně se také v polovině sezony testuje a ne jinak tomu bude letos, protože testy MotoGP jsou na programu hned v pondělí 5.srpna 2019. Dráha Masarykova okruhu měří celkem 5403 metrů, nejdelší rovinka má 636 metrů a v jednom kole jezdci projedou 14 zatáčkami – 6 levými a 8 pravými.

Michelin připravil pro týmy MotoGP přední hladké pneumatiky Michelin Power Slick symetrické konstrukce ve směsích měkká, střední a tvrdá. Stejné směsi platí pro zadní hladkou pneumatiku, ale s tím rozdílem, že její konstrukce bude asymetrická s tvrdší gumou na pravé straně. V případě pneumatik do mokrých podmínek Michelin Power Rain je na výběr ze směsí měkká a střední. Přední pneumatiky mají symetrickou konstrukci, zadní asymetrickou.

Rekordy a informace MotoGP – Automotodrom Brno (CZE)

Nejrychlejší kolo – Marc Márquez - Honda (2016) – 1'54,596
Rekord okruhu – Dani Pedrosa - Honda (2014) – 1'56,027
Kvalifikační rekord – Marc Márquez - Honda (2016) – 1'54,596
Maximální rychlost – Andrea Iannone (2015) – 316,4 Km/h

Délka závodu MotoGP - 21 kol (113,5 km)
GP České republikyMotoGP 2018:
Stupně vítězů - 1.Dovizioso (Ducati), 2.Lorenzo (Ducati), 3.Márquez (Honda)
Pole position – Andrea Dovizioso (Ducati) – 1'54,689 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Jorge Lorenzo (Ducati) – 1'56,640 sekundy

! Nezapomeňte, je tu tipovací soutěž o pohár pro nejlepšího Tipaře roku 2019 !

Výhercům tipovačky s Automotodromem Brno ještě jednou blahopřejeme a přejeme víkend plný pozitivních zážitků.

MotoGP – Preview

Vedoucím jezdcem šampionátu je Marc Márquez (Repsol Honda Team), který, pomineme-li nedokončený závod v Texasu, byl v každém dalším závodě nejhůř druhý. Celkem má Španěl na kontě 185 bodů a jeho současný náskok je na hodnotě 58 bodů. Márquez je na nejlepší cestě obhájit titul mistra světa, který by byl jeho osmým v kariéře jezdce mistrovství světa silničních motocyklů.

Italský závodník Ducati Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati) je druhým mužem průběžného hodnocení a stále s ambicí bojovat nejen o stříbro, ale především o zlato. Letošní sezona měla být cestou za titulem, ale prozatím to nevychází jak by mělo. Domácí závod v Mugellu vyhrál jeho týmový kolega, pak v Katalánsku nula bodů potom, co Doviziosa poslal k zemi Lorenzo a v prozatím posledních dvou závodech ani jeden výsledek s umístěním na stupních vítězů.

Třetí v pořadí Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati) rovněž nestál na stupních vítězů závodů v Assenu a Sachsenringu, ale na týmového kolegu postupně získává a oba teď dělí jen šest bodů. Petrucci už teď ví, že s Ducati pojede i v příštím roce, takže je v pohodě a na jeho výkonech to může být znát. Uvidíme, jaká bude situace po víkendu v Brně.

Španěl Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) měl sezonu výborně rozjetou, nicméně dvě nuly z posledních dvou závodů jeho rozjezd výrazně zpomalily. Rinsova ztráta na vedení v soutěži je na 84 bodech, celkem 20 bodů ztrácí na pozici v Top3. U Suzuki byli v úvodu roku nadšení, jak to jejich jezdcům jde, o to větší zklamání pro ně byla závěrečná část první poloviny sezony.

Páté místo teď patří Mavericku Viňalesovi (Monster Energy Yamaha MotoGP), který byl v posledních závodech mimořádně úspěšný, když vyhrál v Assenu a na druhém místě dokončil závod v Německu. Španěl je smířený s tím, že to letos o titulu nebude, ale je odhodlán v závodech druhé poloviny sezony bojovat o pozice na stupních vítězů.

Italský jezdec Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) je nyní šestý v pořadí. Na vedení v soutěži chybí jezdci tovární Yamahy 105 bodů, na týmového kolegu ztrácí 5 bodů. Rossi je nyní v situaci, kdy se začíná hodně spekulovat o jeho odchodu. Smlouvu má do konce sezony 2020, ale co bude dál je s velkým otazníkem. Rozhodně se o tom bude diskutovat během Grand Prix v Brně, a jelikož je Rossi součástí zahajovací tiskové konference, můžou první otázky na toto téma přijít ještě před výjezdem na trať.

Jen 10 bodů ztrácí na šestého Rossiho sedmý jezdec průběžného hodnocení, kterým je Jack Miller (Alma Pramac Racing). Australan je v této chvíli nejvýše postaveným jezdcem netovárního týmu, ale o tuto pozici bude znovu bojovat s osmým jezdcem šampionátu a tím je Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT). Francouz ztrácí na Millera jen 3 body a to díky tomu, že posledně v Německu závod nedokončil. Stejný počet bodů jako Quartararo má také Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), takže oba tito jezdci mají nyní na mušce Millera a jeho průběžnou sedmou příčku.

Spokojení jsou u KTM s desátou pozici Pola Espargara (Red Bull KTM Factory Racing), jemuž se prozatím jako jedinému daří jezdit s KTM pravidelně na bodech. V případě druhého jezdce tovární stáje Johanna Zarca (Red Bull KTM Factory Racing) to už tak pozitivní není. Francouz se prvním rokem u KTM trápí a pokud to tak půjde dál, na jeho vítězný přemet si ještě počkáme.

Španěl Jorge Lorenzo (Repsol Honda Team) zůstává nadále mimo hru a doma doléčuje zranění hrudních obratlů, které si způsobil pádem v Assenu. Lorenzo nenastoupí v Brně, nepojede ani Rakouskou a jeho cílem je být připraven pro závod v Británii. Momentálně Lorenza nahradí testovací jezdec HRC Stefan Bradl. Němec už za Lorenza nastoupil na Sachsenringu a získal tam 6 bodů. Bradl se nyní vrací z Japonska, kde jel v neděli s Red Bull Honda týmem závod Suzuka 8Hodin.

Domácí podnik Grand Prix má před sebou Karel Abraham (Reale Avintia Racing). Brněnský závodník letos nasbíral 3 body a určitě by byl rád, kdyby své bodové konto rozšířil právě v Brně. Jeho týmový kolega Tito Rabat (Reale Avintia Racing) má na kontě 14 bodů a Španěl určitě jedná o smlouvě na příští rok. Kde to bude se zatím neví, ale zajímavé výzvy mají pro Rabata přicházet z mistrovství světa superbiků.

Premiéra trestné zatáčky

Letošní novinka v pravidlech šampionátu MotoGP, tzv. long lap penalty, nebude chybět ani při Grand Prix České republiky. Tento způsob penalizace za prohřešek na trati primárně nahrazuje trest, kdy jezdec musí klesnout o pozici níže. Technicky se jedná se o tři metry široký pruh vytyčený přímo na závodní dráze, jehož celou délku musí potrestaný jezdec projet sníženou rychlostí v limitu tří kol od chvíle, kdy penalizaci obdrží. Na Masarykově okruhu byla pro trestný úsek komisí FIM vybrána sedmá zatáčka, jež se nachází v divácky atraktivní oblasti Stadionu. Na long lap penalty je tak ideální výhled z nejpopulárnější přírodní tribuny C.

MotoGP – MS po GP Německa:

1. Marc MARQUEZ SPA Honda 185 bodů
2. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 127
3. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 121
4. Alex RINS SPA Suzuki 101
5. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 85
6. Valentino ROSSI ITA Yamaha 80
7. Jack MILLER AUS Ducati 70
8. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 67
9. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 67
10. Pol ESPARGARO SPA KTM 56
11. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 52
12. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 50
13. Joan MIR SPA Suzuki 39
14. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 31
15. Andrea IANNONE ITA Aprilia 21
16. Jorge LORENZO SPA Honda 19
17. Johann ZARCO FRA KTM 16
18. Miguel OLIVEIRA POR KTM 15
19. Tito RABAT SPA Ducati 14
20. Stefan BRADL GER Honda 12
21. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 11
22. Michele PIRRO ITA Ducati 9
23. Sylvain GUINTOLI FRA Suzuki 3
24. Karel ABRAHAM CZE Ducati 3
25. Hafizh SYAHRIN MAL KTM 3
26. Bradley SMITH GBR Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Radek Babička - (Odebírat články autora)
Lubor Horák - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 12 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
MiroSz63 přispěl 6 Kč
masi přispěl 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist