Čtvrtá GP sezony – Velká cena Španělska

Kapitoly článku

Moto2 – Preview

Rekordy a informace Moto2 – Circuito de Jerez, Španělsko

Rekord okruhu – Jonas Folger (2014) – 1'42,876
Nejrychlejší kolo – Stefan Bradl (2011) – 1'42,706
Kvalifikační rekord – Stefan Bradl (2011) – 1'42,706
Maximální rychlost – Alex De Angelis (2011) – 253,0 Km/h

Délka závodu Moto2 - 26 kol (115,0 km)
Velká cena Španělska – Moto2 2014:
Stupně vítězů – 1. Mika Kallio, 2. Dominique Aegerter, 3. Jonas Folger
Pole position – Mika Kallio (Marc VDS Racing Team) - 1'42,766 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Jonas Folger (AGR Team) – 1'42,876 sekundy

Situace v šestistovkách je každým rokem jiná a ne jinak je tomu letos. Po předsezonních testech možná šlo něco odhadnout, ale skutečné rozpoložení sil můžeme vidět až nyní. Alespoň pro minimálně první polovinu sezony. Francouz Johann Zarco (Ajo Motorsport) zatím předvádí perfektní výkony a nebýt technické poruchy řazení v Kataru, byl by jeho náskok ještě větší než současné čtyři body. Francouz má na kontě jedno vítězství z Argentiny a druhé místo z Texasu. Na jeho výkonech je ale znát, že to nebudou jeho jediná pódiová umístění sezony.

Skutečně velkým překvapením je výkon nováčka v soutěži Alexe Rinse (Paginas Amarillas HP 40). Ten je po úvodních třech závode druhý a to ještě do Argentiny průběžné hodnocení dokonce vedl. Ještě loni byl Alex Rins ve stínu Alexe Márqueze s nímž závodil v nejnižší kubatuře šampionátu Moto3. Dnes je situace úplně jiná. Přestupem na těžší šestistovku Rins neztratil nic ze svého závodního umu a jakoby plynule navázal na to, kde v Moto3 skončil. To Španěla automaticky posunulo na přední příčky, protože ty mu patřily také v nižší kubatuře. Naopak úřadující šampion Moto3 Alex Márquez (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing) je v průběžném hodnocení sedmnáctý.
Favoritem na vítězství nejen v Jerezu ale vůbec v celém šampionátu je průběžně třetí Sam Lowes (Speed Up Racing). Britský závodník letos zabral a nebýt pádu v Kataru mohl vést průběžné hodnocení. Samozřejmě, na kdyby se tu nehraje. Lowes má jeden problém a to ten, že při hledání svých limitů často končí na zemi. Po tréninkové přípravě je většinou pořádně potlučený, ale snaží se už v závodech nechybovat. Tato záležitost bude alfou a omegou jeho úspěchu či neúspěchu. Každopádně je to velmi dobrý jezdec a jeden z mála, kdo letos dokáže zastavit Zarca s Rinsem.

Velmi dobře si vede Franco Morbidelli (Italtrans Racing Team), který je po třech kolech sezony čtvrtý, když každý ze závodů dokončil na páté pozici. Pro Itala je to velmi dobrá vizitka a protože sezona zdaleka nekončí, můžeme se dočkat ještě mnohem zajímavějších výkonů. Talent na to rozhodně má, záleží jak dobře má připravenou motorku.
Jako na houpačce to má průběžně pátý Jonas Folger (AGR Team). Němec první závod roku vyhrál, ani jeden bod ale nezískal už ve druhém podniku v Texasu a v Argentině byl devátý, deset sekund za vítězem. Folger by rozhodně raději figuroval vpředu, ale štěstí mu v tomto směru nepřeje. Na Morbidelliho ale ztrácí jen jeden bod a na třetího Lowese bodů devět.

Zatím tak trošku za očekáváním je úřadující světový šampion Moto2 Esteve Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing). Španěl zatím ani jednou nestál na stupních vítězů a co je možná zarážející, on ani jednou o ně pořádně ani nebojoval. První závod v Kataru ne vlastní vinou nedokončil, Texas tam zatím zajel nejlépe, když skončil čtvrtý, ale v Argentině znovu jen čtyři body a průběžná jedenáctá příčka. Nyní je tu Jerez, domácí podnik a další možnost zvrátit nepříjemný vývoj.

Při pohledu na tabulku průběžného hodnocení je vidět, jak různorodé je letošní pole šestistovek. Od prvního po osmé místo je každý jeden jezdec z jiného státu – Francie, Španělsko, Velká Británie, Itálie, Německo, Finsko (Mika Kallio), Švýcarsko (Thomas Lüthi), Belgie (Xavier Simeon) a Malajsie (Hafizh Syahrin). Ještě by do první desítky mohl prorazit Australan Anthony West a Japonec Takaaki Nakagami a Top10 by byla vskutku mezinárodní.

MS silničních motocyklů – Moto2:

1 - Johann ZARCO - FRA - Kalex - 53 bodů
2 - Alex RINS - SPA - Kalex - 49
3 - Sam LOWES - GBR - Speed Up - 41
4 - Franco MORBIDELLI - ITA - Kalex - 33
5 - Jonas FOLGER - GER - Kalex - 32
6 - Mika KALLIO - FIN - Kalex - 31
7 - Thomas LUTHI - SWI - Kalex - 30
8 - Xavier SIMEON - BEL - Kalex - 20
9 - Hafizh SYAHRIN - MAL - Kalex - 20
10 - Sandro CORTESE - GER - Kalex - 20
11 - Tito RABAT - SPA - Kalex - 17
12 - Lorenzo BALDASSARRI - ITA - Kalex - 14
13 - Anthony WEST - AUS - Speed Up - 11
14 - Julian SIMON - SPA - Speed Up - 10
15 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - Kalex - 8
16 - Louis ROSSI - FRA - Tech 3 - 7
17 - Alex MARQUEZ - SPA - Kalex - 7
18 - Luis SALOM - SPA - Kalex - 5
19 - Simone CORSI - ITA - Kalex - 5
20 - Dominique AEGERTER - SWI - Kalex - 4
21 - Marcel SCHROTTER - GER - Tech 3 - 3
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist