Čtvrtá GP sezony - Velká cena Francie

Kapitoly článku

Moto2

Nebýt druhého místa Itala Iannoneho z úvodního závodu v Kataru, tak je také ve střední kubatuře stejná situace, jaká panuje v královské MotoGP. Na stupních vítězů se totiž stabilně objevují pouze tři jezdci, tedy včetně zmíněného Kataru, a to Marc Márquez, Pol Espargaró a Thomas Lüthi.

Marc Márquez (Catalunya Caixa Repsol) vedl šampionát po španělském Jerezu a ve vedení zůstává také po víkendu v portugalském Estorilu. Na kontě má dvě první místa, jedno druhé a v průběžném hodnocení rovných sedmdesát bodů. Není pochyb o tom, že je to velmi talentovaný jezdec, který má v motocyklovém šampionátu velkou budoucnost. Samozřejmě, že pro něho a jeho tým je důležité vyhrát letošní titul, ale sponzoři a partneři už Márqueze vidí v královské MotoGP. Vlastně by ho tam rádi viděli už letos, ale závěr loňské sezony Španělovi zkomplikovalo zranění, takže díky tomu vlastně získal šanci ještě jeden rok v Moto2 zůstat.

Druhý je Pol Espargaró (Pons 40 HP Tuenti), který si po vítězství na jihu Španělska zajel pro body za druhé místo v Estorilu a dokazuje, že také on je kvalitní jezdec, jenž se bude snažit Márquezovi cestu za titulem zkomplikovat. Espargaró spolu s Esteve Rabatem a Axelem Ponsem tvoří tříčlennou sestavu stáje Sita Ponse, ale většinou je také jediný, kdo doveze jejich šestistovku Kalex až do cíle. Na první místo teď ztrácí devět bodů a nejlepší způsob jak tuto ztrátu eliminovat je vyhrát. Můžeme počítat, že v neděli opět sehraje jednu z hlavních rolí.

Thomas Lüthi (Interwetten Paddock) je nyní v průběžném pořadí třetí a závěr závodu v Kataru mu může zkomplikovat situaci v celé sezoně. Tehdy si jel pro body za vítězství, ale po kontaktu s Márquezem vyjel mimo trať a cílem projel až pátý. Tyto body mu samozřejmě chybí a protože byl v Jerezu a Estorilu třetí, na vedoucí pozici teď ztrácí dvacet sedm bodů. Možná bude třeba přehodnotit taktiku a nesnažit se okamžitě po startu všem ostatním ujet, ale naopak si vedoucí jezdce zezadu kontrolovat a počkat si až na závěr. Uvidíme, jak to bude vypadat v Le Mans, ale pokud chce v hodnocení víc dopředu, musí teď výrazně zabojovat.
Čtvrtý Andrea Iannone (Speed Master) je posledním z jezdců kubatury Moto2, kdo zatím bodoval umístěním na stupních vítězů. V Kataru Ital působil velmi dobrým dojmem, ale závod v Jerezu mu vůbec nevyšel a svým soupeřům se alespoň trošku přiblížil díky jedenácti bodům z Estorilu. Před víkendem ve Francii má třicet tři bodů, což je o deset méně než má třetí Lüthi a o pět více než pátý v pořadí Scott Redding (Marc VDS Racing Team). Britský závodník byl před sezonou pasován do role jednoho z favoritů, ale zatím jsou jeho výkony jak na houpačce. V Kataru šestý, v Jerezu čtvrtý a v Estorilu jedenáctý. Sečteno a podtrženo, Redding má osmadvacet bodů a to je na vedoucí pozici ztráta v podobě čtyřiceti dvou bodů. Což je dost.

Po závodu v Portugalsku se na průběžné šesté místo posunul do té doby dvanáctý Johann Zarco (JiR Moto2). V pozici nováčka si Francouz vede náramně dobře a pokud bude takovým způsobem pokračovat dál, může ohrozit oba výše jmenované jezdce. Tento víkend pojede doma, takže obrovská motivace. Jeho velký soupeř ze stopětadvacítek Nicolas Terol (Mapfre Aspar Team) zatím vůbec nebodoval. Polepšil si ale jeho týmový kolega Toni Elías (Mapfre Aspar Team), jenž předvedl také poměrně velký skok, když se posunul z jedenácté pozice na současné osmé místo.

Od Francie dochází v týmu Fausta Gresiniho ke změně strojového parku, protože japonské motocykly Moriwaki nahradí švýcarský Suter. S Moriwaki Gresini spolupracoval od premiérového ročníku 2010, ve kterém také získali zásluhou Toniho Elíase vůbec první titul v historii Moto2. Nicméně letos Ratthapark Wilairot zatím nebodoval a Gino Rea má jen jeden bod.

V soutěži o nejlepšího nováčka roku vede s třiadvaceti body Johann Zarco (JiR Moto2), druhý je Takaaki Nakagami (Italtrans Racing Team) a třetí Brit Gino Rea (Federal Oil Gresini Moto2).

Okruh Bugatti, Le Mans - Moto2

Nejrychlejší kolo:        2011    Stefan Bradl (Kalex)    1'38,357
Rekord okruhu:           2011    Marc Márquez (Suter)  1'38,533
Maximální rychlost:   2011    Marc Márquez (Suter)   263,5 km/h

Výsledek závodu GP Francie z roku 2011 – Moto2


1. Marc Márquez (Catalunya Caixa Repsol)   Suter         43'03,308
2. Yuki Takahashi (Gresini Racing Moto2)     Moriwaki        +1,982
3. Stefan Bradl (Viessmann Kiefer Racing)   Kalex              +2,237

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist