Čtrnáctá GP sezony – Velká cena Valencie

Po Velké ceně Evropy je tu druhá Grand Prix na okruhu Ricarda Torma Velká cena Valencie. Paddock MotoGP zůstal celý týden na svém místě, všichni už mají dráhu ve Valencii najetou, takže bude záležet na zkušenostech mechaniků a elektroniků najít zlepšení, jenž jezdcům umožní být rychlejší než jejich rivalové. Vzhledem k tomu, že o titulech není rozhodnuto v ani v jedné z tří tříd, bude tato Grand Prix skutečně napínavou podívanou.

Kapitoly článku

Comunitat Valenciana - Ricardo Tormo (SPA)

Závodní okruh postavili v roce 1999 v těsné blízkosti Cheste a dnes nese jméno Ricarda Torma. Španělský závodník jel v seriálu Grand Prix v kategorii do 50ccm, 90ccm, 125ccm a na konto si připsal dva světové tituly z padesátek (1978 a 1981). V prosinci 1998 teprve šestačtyřicetiletý Ricardo Tormo umírá na leukémii s níž řadu let bojoval. Okruh ve Valencii pak na jeho počest přejmenovali na Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo.

Okruh je ve stylu stadionu s minimálním převýšením, ale skvělým rozhledem pro diváky. Dráha měří celkem 4005 metrů, je 12 metrů široká a nejdelší rovinka je dlouhá 876 metrů. V jednom kole jezdci projedou 14 zatáčkami z čehož je 9 levých a 5 pravých.

Rekordy a informace MotoGP – Comunitat Valenciana - Ricardo Tormo (SPA)

Nejrychlejší kolo – Jorge Lorenzo - Yamaha (2016) – 1'29,401
Rekord okruhu – Marc Márquez - Honda (2019) – 1'31,116
Kvalifikační rekord – Jorge Lorenzo - Yamaha (2016) – 1'29,401
Maximální rychlost – Andrea Dovizioso – Ducati (2015) – 335,9 Km/h

Délka závodu MotoGP - 27kol (108,1 km)

MotoGP – Preview

První vítězství v královské kubatuře si v neděli na konto připsal Joan Mir (Team SUZUKI ECSTAR) jezdec tovární Suzuki, který je zároveň lídrem průběžného hodnocení MotoGP. Španěl má před posledními dvěma závody sezony náskok 37 bodů což je celkem slušné, jelikož dostupné maximum je v této chvíli na 50 bodech. Mir má skvělou šanci vyhrát letošní šampionát, jen si teď musí pohlídat své soupeře a vyvarovat se jakékoliv hloupé chyby. Ta by ho totiž mohla přijít pěkně draho. Nicméně Mir má nyní první mečbol a pokud zajede na stupně vítězů tak může slavit titul už ve Valencii. Pokud Quartararo s Rinsem závod nevyhrají a Mir skončí čtvrtý, pátý nebo šestý, bude slavit rovněž. Těch pokud je tam spousta, takže se máme na co těšit.

Na druhé a třetí pozici teď máme jezdce, jejichž bodové konto je na 125 bodech. Je to druhý v pořadí Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), který měl ve Valencii alespoň nějakou šanci zabodovat, ale nakonec to byly jen dva body za čtrnácté místo. Francouze hned po startu předjel Aleix Espargaró, těsně před ním to pak položil a Quartararo šel k zemi také. V době, kdy bojuje o titul to prostě bylo totálně špatně. V posledních závodech to Francouz snadné mít nebude, protože Valenci není zrovna okruhem, který by Yamaze seděl.

Šanci bojovat o titul mistra světa má Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR), který byl v neděli druhý a dvacet bodů plus výpadek Quartarara mu umožnil, aby se na druhého Francouze bodově dotáhl. Od vedení v soutěži tak oba jezdce dělí 37 bodů a lepší výchozí polohu pro útok na Mira nebo titul vicemistra má Alex Rins, který po závodě ve Valencii uvedl, že o titulu stále není rozhodnuto.

Čtvrtý jezdec v pořadí Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP) snahu bojovat o titul vzdal, jelikož technika, kterou má k dispozici mu již nic takového neumožní. O prvním víkendu ve Valencii musel nasadit šestý motor, takže následovala penalizace v podobě startu z boxové uličky. Jezdec, který má ambice bojovat o vítězství v závodě a usiluje o titul takto ztrácí důležité body a samozřejmě i motivaci. Viňalesova ztráta na vedení v soutěži je na 41 bodech a to už je čistě jen matematická šance.

Pátý Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a šestý Andrea Dovizioso (Ducati Team) mají na kontech stejný počet bodů a to 117. Ital Morbidelli měl během prvního závodu ve Valencii technické problémy, takže to měl jen za 5 bodů a to pro vítěze GP Teruelu nebylo nic s čím by počítal. Jezdec satelitu Yamahy chtěl srovnat krok s Viňalesem a místo toho byl vůbec rád, že závod dokončil.

Ital Andrea Dovizioso ztrácí na vedení stejně jako Morbidelli 45 bodů, takže oba mají stále matematickou šanci na zisk titulu. Při letošní absenci Marca Márqueze to byl právě Dovizioso s nímž se počítalo, že bude bojovat o titul a také si ho připíše na své konto. Nestane se tak a co víc, Doviziosa ani neuvidíme příští rok v MotoGP závodit. V létě oznámil, že s Ducati neprodlouží, žádné jiné místo ale nesehnal a poté, co koketoval s myšlenkou zkušebního jezdce si nakonec dá rok pauzu. Po skončení sezony 2021 skončí také u řady jezdců královské kubatury smlouvy a tam vidí Dovizioso svoji příležitost. U jakého z výrobců by to mělo být jisté není.

Jezdce od druhého Quartarara až po šestého Doviziosa dělí jen 8 bodů, takže tady to bude intenzivní bitva o titul vicemistra a celkové třetí místo. Do tohoto souboje můžeme s klidným svědomím zařadit také sedmého Pola Espargara (Red Bull KTM Factory Racing) a osmého Takaaki Nakagamiho (LCR Honda IDEMITSU), což jsou jezdci, které od druhé pozice v soutěži dělí jen kolem dvaceti bodů.

Ostuda Yamahy s pohonnými jednotkami zdá se nebere konce, jelikož když už všichni ví, že letos nejsou příliš spolehlivé a výkonné, tak jim ještě přišli na to, že provedli nedovolené změny, když použili ventily, jak tvrdí Yamaha, od jiného výrobce. Všichni v paddocku se tak nyní na japonského výrobce dívají přes prsty a nakonec je asi jen dobře, že titul nevyhraje jezdec tří ladiček, protože by se jen mluvilo, že to získal kvůli neschválenému zásahu a to by si nikdo z jezdců nezasloužil. Do této atmosféry se ve Valencii k závodění vrátil z karantény Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP), který začal až sobotním programem a v neděli závod nedokončil pro poruchu řídící elektroniky motoru. Ital je patnáctý a naposledy bodoval v prvním závodě na okruhu Marca Simoncelliho v Misanu. V jeho případě se to jinak než katastrofou ani nazvat nedá.

Tým Repsol Hondy tento týden oznámil něco, co za ně už v Aragonii nechtěně udělal Stefan Bradl a to, že Marc Márquez už do konce sezony závodit nebude. Němec tehdy svá slova dementoval s tím, že je to jen jeho názpr, ne stanovisko HRC, ale jak se později ukázalo, jeho názor byl správný a Márquez opravdu závodit nebude. Španěl se soustředí na doléčení zranění ruky, kterou si zlomil hned po restartu sezony v Jerezu a její léčba nebyla tak snadná, jak předpokládali.

Italský závodník Andrea Iannone už ví, jaký je jeho trest za pozitivní nález nedovolených látek, který u něho loni v Malajsii zajistila při odběru mezinárodní antidopingová agentura. Arbitráž ve Švýcarsku, kde šlo o jeho odvolání proti zákazu startu na 18 měsíců mu uděleného FIM, nakonec rozhodla tak, že Italovi dali ten nejpřísnější trest, což je stop na čtyři roky. Jen Iannone teď ví jak to bylo s kontaminovaným masem, které měl v Malajsii požít. Nikdo si asi neděláme poznámky, co kdy sníme a odkud má daná restaurace původ masa u nás doma, natož v Malajsii. Sportovci to asi dělat musí nebo raději by neměli jíst vůbec. Iannone nebyl žádný svatoušek, ale na dráze byl vidět, měl ostré lokty a Aprilia na něho čekala až do tohoto hořkého konce.

MotoGP – MS po GP Evropy:

1. Joan MIR   Suzuki SPA 162
2. Fabio QUARTARARO   Yamaha FRA 125
3. Alex RINS   Suzuki SPA 125
4. Maverick VIÑALES   Yamaha SPA 121
5. Franco MORBIDELLI   Yamaha ITA 117
6. Andrea DOVIZIOSO   Ducati ITA 117
7. Pol ESPARGARO   KTM SPA 106
8. Takaaki NAKAGAMI   Honda JPN 105
9. Jack MILLER   Ducati AUS 92
10. Miguel OLIVEIRA   KTM POR 90
11. Danilo PETRUCCI   Ducati ITA 77
12. Brad BINDER   KTM RSA 76
13. Johann ZARCO   Ducati FRA 71
14. Alex MARQUEZ   Honda SPA 67
15. Valentino ROSSI   Yamaha ITA 58
16. Francesco BAGNAIA   Ducati ITA 42
17. Iker LECUONA   KTM SPA 27
18. Aleix ESPARGARO   Aprilia SPA 27
19. Cal CRUTCHLOW   Honda GBR 26
20. Stefan BRADL   Honda GER 16
21. Bradley SMITH   Aprilia GBR 12
22. Tito RABAT   Ducati SPA 10
23. Michele PIRRO   Ducati ITA 4
24. Lorenzo SAVADORI     ITA  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Mistr-kat přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist