Co jste možná nevěděli o Kataru a jeho závodním okruhu

Závodní okruh Losail International Circuit postavili kousek od pouště v rekordním čase a to za necelý jeden rok. Od roku 2008 tam MotoGP závodí v noci pod světly reflektorů, ale ještě v době, když tam jezdci série Grand Prix startovali za denního světa, dosahovaly průměrné teploty povrchu tratě pětačtyřiceti stupňů. Naopak se západem slunce jde teplota prudce dolů a teplota dráhy pak bývá až o polovinu nižší. V třiadvacet bodech nabízíme zajímavé informace o Kataru, přesně řečenu Státu Katar, emirátu v jihozápadní části Perského zálivu.

1 – katarská Grand Prix zahajuje sezonu seriálu Grand Prix již pojedenácté v řadě (2007-2017). Losail je nyní okruhem, který má na kontě nejvíc zahájení sezony bez přerušení. Na druhé pozici je japonská Suzuka s šesti sezonami v řadě (1987-1992).

2 – dráhu okruhu Losail International Circuit postavili v rekordním čase, protože od zahájení po ukončení stavby neuplynul ani jeden celý rok. Práce odstartovaly v říjnu 2003, základní kámen položili v prosinci za přítomnosti Micka Doohana a Valentina Rossiho, a první závody GP pořádali 30.září 2004.

3 – na stavbě okruhu pracovalo na jeden tisíc lidí a náklady na jeho vybudování se vyšplhaly na 58 milionů dolarů

4 – projekt uspořádání a specifikace dráhy prošel schvalovacím procesem přes Bezpečnostní komisi MotoGP, jejímiž členy byli v té době jezdci Valentino Rossi, Sete Gibernau, Kenny Roberts Jr. a Nobuatsu Aoki.

5 – o nadcházejícím víkendu nastoupí v zahajovací Grand Prix sezony jediný jezdec z Kataru, kterým je v třídě Moto2 Saeed Al Sulaiti

Okruh v poušti a déšť ...

6 – Losail International Circuit leží přibližně 30 kilometrů severně od hlavního města Dauhá. V tomto městě prší průměrně 8,8 dne v roce a to úhrnem 75ml. Březen je druhým nejdeštivějším měsícem roku s průměrem 1,8 dne a úhrnem srážek na 16,1ml.

7 – v roce 2009 to byl právě déšť, který byl příčinou odložení závodu MotoGP na pondělí. Minulý týden to byl znovu intenzivní déšť a silný vítr, který zastavil testy ve dvou z celkem tří dnů testování nižších kubatur mistrovství světa. Předpověď počasí na první závodní víkend hovoří o možných srážkách v pátek a sobotu.

8 – katarskou Grand Prix uspořádali za denního světla celkem čtyřikrát (2004-2007) a průměrná teplota dráhy tehdy byla na 45,5 stupních Celsia

9 – celkem devětkrát se dosud v Kataru jela Grand Prix pod světly reflektorů (2008-2016) a průměrná teplota dráhy byla na 22,8 stupních Celsia, což je polovina průměru naměřeného během dne.

Oslavy bez alkoholu …

10 – první závod v noci jeli jezdci mistrovství světa silničních motocyklů 9.března 2008. Od té doby zásobuje elektřinou na 3600 reflektorů celkem 40 generátorů, které by stačily na osvětlení 70 fotbalových hřišť nebo ulice dlouhé z Dauhá do Moskvy, což je přibližně 4600 kilometrů.

11 – loni napočítali během čtyř dní katarské Grand Prix celkem 24866 diváků. Losail má jedinou tribunu pro 7500 diváků.

12 – celkem 77,5 procenta obyvatelstva Kataru tvoří muslimové. Slavnostní ceremoniály na stupních vítězů tak probíhají s šumivým vínem bez alkoholu.

13 – jezdci používají průhledná hledí, aby se co nejlépe přizpůsobili nočním podmínkám

Ostatní aktivity Losail International Circuit …

14 – v Losail pořádají Dny pro ženy, což zahrnuje běh, cyklistiku nebo chůzi. Letos je to například 4. a 18.dubna.

15 – mimo seriálu Grand Prix Losail letos přivítá další tři světové podniky - World Superbikes, Motokros a World Touring Car Championship.

16 – v začátcích přijížděli do Kataru traťoví komisaři z evropských okruhů, jako například z okruhu Ricarda Torma ve Valencii, a zaučovali místní

17 – vedení okruhu má silně španělský akcent. Ředitelem je Juan Baquero, obchodním ředitelem Albert Bellido, zástupcem pro tisk Neus Ramos a provozní ředitelkou je Raquel Serrabella. Všichni Španělé.

18 – Losail je jedním z okruhů s největší spotřebou paliva za celou sezonu

19 – pořádání mistrovství světa motocyklů bylo pro Katar vůbec první významnou mezinárodní událostí. Do té doby tam uspořádali Asian Football Cup (1988), v roce 1993 byl Katar zařazen do tenisového seriálu ATP, o dva roky později pořádali FIFA World Cup do dvaceti let, v roce 1998 golfový turnaj a v roce 2002 mezinárodní závody v cyklistice.

20 – hlavní město Dauhá uspořádá v roce 2019 světový pohár v atletice a Katar v roce 2022 přivítá mistrovství světa ve fotbale

21 – Katar je zemí s největším příjmem na hlavu (množství peněz vydělávané jednotlivcem v určité oblasti - 129,700$) a to díky ropě a zemnímu plynu. Litr paliva tam stojí 30 až 35 centů.

22 – Katar má třetí největší zásoby zemního plynu na světě a je druhou zemí světa s nejnižší nezaměstnaností (0,7%). Je to také jedno z mála míst na světě, kde místní neplatí daně.

23 – Katar patřil pod správu Britské království a od 3.září 1971 je nezávislým státem s 2,2 miliony obyvatel

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist