Chris Vermeulen vzdá hold Barry Sheenovi

Australan Chris Vermeulen vzdá poctu svému objeviteli a velkému vzoru Barry Sheenovi, při Grand Prix Austrálie pojede v jeho barvách.

25 roků starý Chris Vermeulen, rodák z australského Queenslandu, nastoupí ke Grand Prix Austrálie s motocyklem Suzuki GSV-R v netradičních barvách. Klasickou livrej sponzora Rizla tentokrát vystřídá legendární malby motocyklu Suzuki XR-14 GP, se kterým v letech 1976 a 1977 získal Barry Sheene dva tituly Mistra světa nejprestižnější třídy. Chris Vermeulen takto chce vzdát poctu svému objeviteli, velkému vzoru a příteli. Vermeulen navíc celý víkend bude jezdit v kombinéze a přilbě, která bude mít naprosto stejné zbarvení, jaké používal Barry Sheene v době své největší slávy. Místo se našlo i na Sheenovu legendární sedmičku, od které se odvíjí všechna startovní čísla, která Chris Vermeulen ve své kariéře používal.
Barry Sheene přijal po ukončení své aktivní kariéry Austrálii jako svou druhý domov a při svých návštěvách různých motocyklových podniků si jako první všiml v polovině devadesátých let minulého století dítěte, které se prohánělo fantasticky rychle po australských okruzích. Uvědomil si, že pokud chce toto dítě někdy vstoupit do horních pater motocyklového sportu, musí opustit Austrálii, kde by jeho talent zanikl a nikdy by si dál nerozvíjel. Sheene přesvědčil rodiče tehdy čtrnáctiletého Chrise Vermeulena a poslal ho do Velké Británie, kde mladý jezdec začal svou profesionální kariéru. Chris Vermeulen následoval svůj sen, přes titul Mistra světa supersport a přes superbikový světový šampionát, se dostal až do nejprestižnějšího motocyklového šampionátu MotoGP, kde hájí barvy stejného továrního týmu, jako jeho vzor Barry Sheene.
Chris Vermeulen
Je pro mě ohromná čest, že můžu jet na novodobém motocyklu Suzuki MotoGP v barvách inspirovanými mým hrdinou Barry Sheenem. Barry udělal hodně pro to, aby se ujistil, že po mém příjezdu do Británie budu úspěšný. Hodně mi chybí. Jednou jsem jezdil na jeho XR-14 GP. Bylo to vloni při Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Bylo to jisté privilegium, ale jet na mém motocyklu ve stejných barvách je děsivé. Děkuji Suzuki, že mi toto umožnila, doufám, že to bude dobrá pocta Barrymu.
Paul Denning – manažer týmu Rizla Suzuki MotoGP
Ke konci roku 1998, když jsem jezdil se začínajícím týmem Suzuki britský šampionát, mě jednou vzbudila manželka a říkala, že mám na telefonu Barry Sheena. Barry mi tenkrát říkal, že musím na náš motocykl dostat jedno australské děcko. Tenkrát jsme to nedokázali realizovat, protože naše smlouvy byly již pro další rok hotové. Právě proto bylo pro mě ohromné potěšení, když jsem po několika letech mohl potřást Chrisovi rukou poté, co se stal jezdcem našeho týmu MotoGP. Jsem si jist, že by to Barry schvaloval. Toto jednorázové zbarvení je fantastické a jsme rádi, že ho můžeme prezentovat v Austrálii, ve druhé vlasti Barryho Sheena.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist