Chris Vermeulen míří do MotoGP

Australský ex-tovární pilot Suzuki Chris Vermeulen pojede v letošním roce závody královské kubatury MotoGP.

Australská média přinesla na přelomu roku rozhovor s posledním vítězem závodu MotoGP na motocyklu Suzuki Chrisem Vermeulenem.Ten v rozhovoru potvrdil skutečnost, kterou jsme na našem webu přinesli už dříve, a sice že tento 29-letý sympaťák z Brisbane jedná s týmy MotoGP o sezóně 2012. V aktuálním rozhovoru nyní Vermeulen řekl, že v nejbližších dnech podepíše smlouvu s novým týmem - Chris ho ale odmítl jmenovat - a bude závodit ve své dřívější kubatuře, ale s novými motocykly (myšleno CRT).
Chris Vermeulen závodil po odchodu z MotoGP dva roky v seriálu WSBK, ale byl pronásledován neuvěřitelnou smůlou, která začala jeho pádem a zraněním kolena při domácím závodě na Phillip Islandu 2010. Když se mu podařilo dát své koleno aspoň částečně do zdravotního stavu, ve kterém mohl opět závodit, přišel další pád ve stejném roce u nás v Brně. Další rok trvalo, než se Vermeulen opět mohl vrátit k závodění a přišlo znovu Brno a Chris si poranil v pátečním volném tréninku loket, což mu vystavilo další Stop.
Prostě dva roky závodění s továrním motocyklem Kawasaki byly opravdu tragické, Vermeulen v nich odstartoval do pouhých 21 závodů a jeho nejlepším umístěním bylo 10. místo ve druhé jízdě v letošním Misanu... 

Vermeulen se v rozhovoru rovněž vyjádřil ve smyslu, že nikdy nepomyslel na to, ukončit kariéru:
Chris Vermeulen:
"Tak taková myšlenka mě vůbec nenapadla. Co se týká závodění v seriálech BSB nebo AMA, tak to by přicházelo v úvahu pouze v okamžiku, kdyby pro mě nezbylo žádné místo v MotoGP, a to se nestalo, takže jsem o tom ani nepřemýšlel. 
Co byla Tvá největší chyba v dosavadní kariéře?
"Neměl jsem zůstat tak dlouho u Suzuki. Na rok 2008 jsem měl i jiné zajímavé nabídky, ale já jsem zůstal loajální. Když jsem získal v témže roce dvě podiová umístění, tak jsem si myslel, že to bude v roce 2009 ještě lepší. To se ale bohužel nesplnilo. 
Byl na začátku Tvé kariéry někdo, kdo ovlivnil Tvé další závodění a kdo Ti vysvětlil, jak vlastně celý byznys v motocyklovém závodění funguje?
"Ano, Barry Sheene. Ten byl jediný, kdo mě pomohl. Pracoval tehdy pro TV a sehnal mně také do začátku sponzory. Barry mně také vysvětlil, jak je důležité jednat s některými lidmi a jak s nimi mluvit. V posledních okamžicích jeho života (Sheene zemřel na rakovinu plic - byl náruživý kuřák - 10. března 2003, pozn. Bosso) nás pojilo velké přátelství. Bohužel zemřel příliš brzo, byl bych raději, kdyby mně mohl pomáhat radami delší dobu."
Jaké máš rodinné plány? (Chris a jeho přítelkyně Toni žijí během sezóny v Andoře-pozn. Bosso)   
"Na svatbu rozhodně nemám čas, neboť mě plně zaměstnává závodění a trénink. Jistě chceme s Toni děti, ale teprve potom, až ukončím závodní kariéru a na to zatím vůbec nemyslím."
Jaký byl nejtěžší den Tvého života?
"Závod na Phillip Islandu 2010, kdy jsem si zranil koleno. To bylo doposud mé nejtěžší zranění v kariéře vůbec, 20x těžší, než všechna ostatní. A neustále se to se mnou táhne...".
Chris si tehdy při pádu způsobil následující zranění: pětinásobné natržení postranních vazů, a dále poškození chrupavky a svalů.

V kterém týmu nakonec Vermeulen pojede, se tedy dozvíme během několika dní. V každém případě si rozmnoží australský velmi sympatický jezdec svou dosavadní sbírku 72 závodů v MotoGP, během kterých získal jedno vítězství - 2007 v Le Mans a dalších šest podiových umístění, to poslední pak v Laguně Seca 2008.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist