Casey Stoner oznámil odchod z MotoGP

Včera odpoledne Casey Stoner před zahájením tiskové konference přítomným novinářům krátce oznámil, že letošní sezona je jeho poslední v motocyklovém šampionátu a v roce 2013 již nebude dál závodit.

Ještě v Estorilu Casey Stoner popřel spekulace o předčasném odchodu, když řekl, že nemáme věřit všemu, co si někde přečteme a jen on sám ví, jak se do budoucna rozhodne. Dnes v Le Mans ale Australan potvrdil, že ukončí závodní kariéru už po skončení letošní sezony.

Po dlouhém přemýšlení, spoustě času stráveném hovořením s rodinou a manželkou, jsem dospěl k rozhodnutí, že po sezóně 2012 končím a v roce 2013 už nebudu závodit,“ uvedl Casey Stoner. „Svoji závodní kariéru MotoGP ukončím po skončení této sezony a ve svém životě se vydám jiným směrem.“

Po tolika letech v tomto sportu, který miluji a jemuž jsem já společně s moji rodinou tolik obětovali, po tolika letech snažení se dostat tam, kde jsme právě nyní, se tento sport hodně změnil a to do té míry, že už mě tolik netěší. Už nemám pro věc takové nadšení a za této situace bude jenom lepší, když odejdu právě teď.“
Je hodně věcí, které mě zklamaly a také spousta věcí, které jsem miloval, ale bohužel ručička vah se překlopila špatným směrem. V podstatě už dál nebudeme pokračovat,“ řekl Australan. „Bylo by fajn říct, že bych ještě rok zůstal, ale kdy to pak skončí? Takže jsme se to rozhodli ukončit právě teď.“
V mistrovství světa silničních motocyklů absolvoval Casey Stoner svoji první kompletní sezonu v roce 2002. Tehdy nastoupil mezi čtvrtlitry, ale už v dalším roce znovu závodil v sedle 125ccm motocyklu. V roce 2005 vybojoval titul vicemistra světa v třídě do 250ccm a od roku 2006 je jezdcem královské kubatury. V roce 2007 vyhrál první titul éry osmistovek s Ducati a v roce 2011 ten poslední s Hondou. V letošním roce je Casey Stoner vedoucím mužem průběžného hodnocení MotoGP.
Do této chvíle startoval Casey Stoner ve sto šedesáti čtyřech Grand Prix, vyhrál čtyřicet dva závodů, dvaaosmdesátkrát byl na stupních vítězů a devětatřicetkrát startoval z pole position.
Jorge Lorenza toto oznámení přímo zaskočilo, což komentoval slovy: „Pro mě je to překvapení a nejen pro mě, ale pro všechny. Něco takového jsem nečekal. Slyšel jsem sice nějaké řeči, nějaká možnost tam byla, ale byl jsem přesvědčen, že v příštím roce pojede. Teď nám to řekl, což není pro MotoGP dobrá zpráva, ale jeho volbou je klidný život s rodinou a my to musíme respektovat.

Stejné překvapení to bylo také pro Valentina Rossiho. „Ano, to je tedy velké překvapení. Myslím, že je to velmi špatná zpráva pro celý svět MotoGP, protože po skončení sezony možná přijdeme o jednoho z nejlepších jezdců a skvělého soupeře. Je to smutné, ale je to jeho vlastní rozhodnutí,“ řekl Rossi a závěrem dodal: „Já osobně chci v MotoGP určitě závodit ještě další dva roky.


Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist