Burgess: "To si vezmu s sebou do hrobu"

Šéfmechanik Valentina Rossiho australský guru Jeremy Burgess vidí neúspěchy v éře svého působení u Ducati jako svůj osobní neúspěch a také z určitých důvodů lituje návratu k Yamaze.

Z optimistických nadějí na titul a vítězné trumfy nezbylo více než tři podiová umístění v 35 závodech během dvou sezon: Éra závodění Valentina Rossiho u Ducati nebude totiž v historii MotoGP zapsána jinak, než jako jedno z největších nedorozumění v dějinách závodů Grand Prix. Ovšem i pro jeho šéftechnika Jeremyho Burgesse, který společně s Rossim u Yamahy vyhrál během sedmi roků čtyři tituly mistrů světa, je tento debakl dvou roků u Ducati něčím, co ho hodně poznamenalo.
"Cítím, že jsme to celé měli udělat lépe. Je to něco, co si navždy vezmu s sebou do hrobu. Během těchto dvou roků jsme nedosáhli na cíle, které jsme si sami dali. Nevyhráli jsme ani mistrovství a ani jeden jediný závod. Nebyli jsme schopni zajistit Valentinovi jeho budoucnost u Ducati. Pouhá tři umístění na podiových stupních byla velkým zklamáním", řekl zklamaně zkušený Australan.

Samozřejmě, že je i Burgess kritizován za to, že se mu jako šéfmechanikovi nepodařilo společně s Rossim, upravit motocykl Ducati tak, aby odpovídal jezdeckému stylu Itala. Po převzetí Ducati firmou Audi očekává Burgess dle vlastního mínění, že v italské továrně dojde ke změnám, které ji vrátí na úspěšnou cestu.

On sám by byl nejraději, kdyby Rossi ovšem u Italů zůstal: "Bohužel Valentino tam neviděl perspektivu na další rok. To docela chápu, on chtěl být prostě konkurenceschopný. Přesto je to zklamání, neboť já si stále myslím, že by jsme dosáhli toho, co jsme si předsevzali. Třetí rok u Ducati by mohl být úplně jiný", říká dále Burgess.
To se ale po návratu Rossiho zpátky k Yamaze nikdy neuskuteční. S Italem odchází k Yamaze kompletní obsazení boxu, tedy všichni mechanici včetně Burgesse: "Valentino natáhl záchranné lano a my jsme se na ně zavěsili", říká australský technik, který ale nechce použít k tomuto návratu výraz blamáž: "To není to správné slovo!".

Burgess ale hodně lituje toho, že díky tomuto rozhodnutí Rossiho přišlo u Yamahy několik mechaniků o práci: "Ben a jeho šéfmechanik opustili tým dobrovolně, ale bylo několik rozhodně dobrých mechaniků u Yamahy, a ti tak byli prostě vyhozeni. Mám z toho hodně špatný pocit, neboť v MotoGP není moc pracovních příležitostí tohoto druhu", cítí s propuštěnými techniky od Yamahy soustrast Burgess.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist