Budoucnost Velké ceny České republiky v Brně

Kapitoly článku

Důležitá fakta o dotaci na zalistovací poplatek Grand Prix:

(součást stanoviska Automotodromu Brno k problematice financování Grand Prix ČR)

  • Výše zalistovacího poplatku je v současnosti přibližně 72 – 78 milionů Kč (v závislosti na kurzu české koruny k euru).
  • Grand Prix České republiky má jeden z nejnižších poplatků v šampionátu (např. zalistovací poplatek závodů Grand Prix na okruzích v Barceloně a ve Valencii je 8 mil. eur).
  • Automotodrom Brno nesmí o dotaci MŠMT žádat a není ani jejím příjemcem. Žadatelem i příjemcem je Autoklub ČR jako zástupce České republiky v Mezinárodní motocyklové federaci (FIM).
  • Dotace je určena výhradně na zajištění zalistovacího poplatku závodu Grand Prix České republiky. Dotace je příjemcem (nyní Autoklub ČR) převáděna přímo promotérovi šampionátu, společnosti Dorna SPORTS. Zneužití dotace ze strany Automotodromu Brno je tím zcela vyloučeno.
  • Grand Prix České republiky generuje podle odhadů promotéra Dorna SPORTS pro českou ekonomiku přínos ve výši 30 – 60 mil. eur. Podobnou sumu odhadují i další nezávislé studie. Jen bezprostřední výnos z DPH od návštěvníků akce se pohybuje v závislosti na metodice výpočtu od 100 do 233 milionů českých korun a převyšuje hodnotu zalistovacího poplatku.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist