Bude Rossi slavit titul již v Motegi?

Celkem šest příležitostí má Valentino Rossi k získání dvaceti bodů, které potřebuje k jistotě dalšího světového prvenství. Získá tyto body již nyní v Motegi?

Italský jezdec Valentino Rossi má o víkendu první ze šesti mečbolů v útoku na jeho další světový titul. Rossimu k obhajobě titulu Mistra světa postačí dokončit závod v Motegi na druhém místě, přesto se zajisté pokusí tento Ital žijící v Londýně zvítězit a připsat si tak i další triumf v závodě Grand Prix. Rossi letos již zvítězil v devíti závodech z jedenácti možných, zajistil si 14 nepřetržitých pódií, což je poprvé od roku 1990, kdy s motocyklem Yamaha dosáhl stejného úspěchu legendární Wayne Rainey (tehdy v letech 1989 – 1990 byl Rainey celkem 15x v řadě na pódiu). Útok na pátý titul v řadě povede Rossi na okruhu, o kterém prohlašuje, že není jeho oblíbeným okruhem, přesto v posledních pěti letech stál vždy po závodě MotoGP na cílovém pódiu, kde si v roce 2001 zabezpečil dokonce stupínek nejvyšší.
Ačkoliv v řadě primátů patří Rossimu již první místo, či je mezi nejlepší trojicí historie, jeden z nejsledovanějších údajů zatím nemá jeho jméno mezi touto nejlepší trojicí. V procentuálním porovnání počtu závodů a dosažených vítězství ve třídě MotoGP totiž patří Rossimu „až“ čtvrté místo, když pro své vítězství potřebovali procentuálně méně závodů John Surtees, Giacomo Agostini a Mike Hailwood. Pokud však bude Ital pokračovat ve své spanilé jízdě až do konce sezóny, zařadí se mezi nejlepší trojici i v tomto hodnocení.
"Výhoda kterou mám mi dovoluje jet v každém ze zbývajících šesti závodů bez většího tlaku a mohu se tak soustředit pouze na vítězství," říká Valentino Rossi. "Vítězství v šampionátu je opravdu velmi blízko a já tak mám velkou výhodu. V Motegi se stejně jako ve všech závodech pokusím zvítězit. Vítězství je to, co mám rád nejvíce a tak i tentokrát to bude můj hlavní cíl. Motegi není jedním z mých oblíbených okruhů, je zde jistě několik lepších míst pro oslavu titulu, ale já o nich nebudu přemýšlet. Vítězství v šampionátu je stejné kdekoliv, pokud ho dosáhnu, tak mi bude jedno kde to bude. Bylo dobré mít tuto krátkou přestávku, protože nás čeká hodně závodů po sobě. Je to nejtěžší část sezóny a tak potřebuji hodně energie."
Právě pět závodů během šesti víkendů rozhodne patrně o titulech Mistrů světa, a to možná ve všech třídách. Jist si svým personálem je i šéf továrního týmu Gauloises Yamaha pan Davide Brivio, který trvá na tom, že tým nepřemýšlí o oslavách titulu, ale že se jednoduše soustředí na splnění všech letošních cílů.
"Náš jediný cíl je nyní jet do Japonska a ujistit se, že naši jezdci dosáhnou nejlepších možných výsledků," říká Davide Brivio. "Vím, že Motegi bude obtížné, protože to je domácí okruh jednoho z našich největších konkurentů, ale také místo rozsáhlých testů konkurenčního výrobce pneumatik. Očekávám proto, že budou silní jako v loňské sezóně. Je to ovšem také jediný závod v Japonsku a proto chceme náš motocykl ukázat v nejlepším světle všem našim partnerům. Je to začátek obtížného finále, ale my se na něj můžeme dívat s optimismem. Vedeme jak mezi jezdci, tak mezi týmy a výrobci, Colin je v dobré pozici k boji o druhé místo celkového pořadí. Doposud to pro nás byla vynikající sezóna, ale chceme jí také výborně dokončit, což znamená splnění všech našich cílů."

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist