Bude po Estorilu Doohan před Rossim?

Ital Valentino Rossi musí buď v Jerezu nebo v Estorilu vyhrát, aby se nepropadl ve statistice vítězných závodů královské kubatury za Australana Micka Doohana.

Těžké časy Valentina Rossiho u Ducati mají vliv nejen na radost ze závodění samotného pilota - nakonec v úvodním Kataru chtěl dokonce závod kvůli ztrátě motivace vzdát - nýbrž i na jeho doposavadní skvělou statistiku.
V počtu vítězných závodů v královské kubatuře má Ital na svém kontě celkem 79 prvních míst ze 199 startů, což odpovídá 39,6% vyhraných závodů Pokud ale v následujících dvou závodech aspoň jeden nevyhraje - což by se po fiasku v Kataru rovnalo doslova zázraku - tak se propadne na 39,3% a ztratí tak první místo ve prospěch svého předchůdce Micka Doohana. Musíme si ale připomenout, že Rossi už 546 dní nevyhrál závod Grand Prix a během svých 18 startů s motocyklem Ducati získal pouze jedno hubené třetí místo.
Kariéra australského jezdce Micka Doohana se skončila v roce 1999 po jeho těžkém pádu hned na začátku sezóny při Grand Prix Španělska (třetí závod), když do té doby měl na svém kontě ze 137 startů v královské kubatuře závodů Grand Prix celkem 54 vítězství, což znamená úspěšnost 39,4 %.
Na třetím místě této statistiky je aktuálně úřadující mistr světa Casey Stoner, který má na svém kontě doposud 101 startů v královské kubatuře a získal v nich celkem 33 prvních míst, což znamená úspěšnost 32,6%. Stoner má šanci přeskočit statisticky tyto dva velikány pouze v případě, že do konce letošní sezóny vyhraje 14 závodů, potom by se dostal na úspěšnost 39,8%, to je ale hodně nepravděpodobné i když bereme v úvahu jak skvělé jezdecké kvality australského jezdce, tak i vynikající motocykl Honda, který má tovární jezdec Repsolu k dispozici.

Z dalších současných jezdců má mistr světa z roku 2010 Jorge Lorenzo úspěšnost 26,4%, když ze 68 startů v kubatuře MotoGP vyhrál celkem 18x a Dani Pedrosa má při 99 startech za 15 prvních míst statistiku úspěšnosti 15,1%.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist