Během letošní sezony MotoGP napočítali 1106 pádů

Za posledních dvanáct let byla jedinou sezonou, v níž napočítali vyšší počet nehod než nyní, sezona 2017 s celkem 1126 pády. Jen v třídě MotoGP došlo v roce 2022 k 335 pádům, což činí průměr 16,7 na jednu Grand Prix.

Nejvíce nehod letos napočítali v třídě Moto2, kde se jich ve dvaceti Grand Prix sezony odehrálo celkem 428. To představuje průměr 21,4 nehody na jednu velkou cenu, zatímco v Moto3 došlo k méně nehodám, než jsme viděli v posledních letech. Celkem jich bylo 343, což je průměr 17,5 na jednu Grand Prix. Společným jmenovatelem pro všechny tři třídy je fakt, že k nejvíce nehodám došlo v samotných závodech, celkem se jedná o 346 pádů.

Co se týče jezdců, tak se sedmadvaceti pády nejčastěji havaroval nováček královské MotoGP Darryn Binder (Yamaha), který v roce 2022 spadl nejen nejvíc ze všech jezdců MotoGP, ale také nejvíc ve srovnání s ostatními dvěma třídami Moto2 a Moto3. Další nováček Marco Bezzecchi (Ducati) šek k zemi třiadvacetkrát, Pol Espargaro (Honda) a Alex Marquez (Honda) spadli jednadvacetkrát. Jezdcem, který havaroval nejméně je s dvěma pády Maverick Viñales (Aprilia), což je neuvěřitelný výkon.

Ve třídě Moto2 je nejčastěji padajícím jezdcem Keminth Kubo (Kalex) s celkem pětadvaceti pády. Ital Niccolo Antonelli (Kalex) spadl dvaadvacetkrát a Aron Canet (Kalex) s Jake Dixonem (Kalex) dvacetkrát. Mistr světa Moto2, Španěl Augusto Fernandez (Kalex), havaroval během sezony celkem třináctkrát. V Moto3 nejčastěji padal Elia Bartolini (KTM) s dvaadvaceti pády, Kaito Toba (KTM) spadl dvacetkrát, Lorenzo Fellon (Honda) šestnáctkrát. Mistr světa Izan Guevara (GASGAS) skončil na zemi jen pětkrát.

Co se týče závodních okruhů, tak nejčastěji a nejvíc jezdci padali na dráze Autodromo Internacional do Algarve. V průběhu Velké ceny Portugalsky zaznamenali celkem 105 nehod. Na druhé pozici je se sedmaosmdesáti pády okruh Bugatti v Le Mans a třetí s jednasedmdesáti pády okruh Marca Simoncelliho v Misanu. Nejvíce nebezpečným místem tentokrát nebyla třetí levá zatáčka okruhu Bugatti, ale první zatáčka okruhu Sachsenring, kde to letos nedalo celkem jednadvacet jezdců. Top3 doplňuje s dvaceti pády sedmá zatáčka okruhu Bugatti v Le Mans a se sedmnácti pády čtvrtá zatáčka okruhu Marca Simoncelliho v Misanu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist