Aprilia plánuje návrat do MotoGP v roce 2016

Během mezinárodního motocyklového veletrhu EICMA v Miláně, oznámil Roberto Colaninno ze společnosti Piaggio návrat značky Aprilia do prototypového mistrovství světa, která se tak po jedenácti letech vrátí na startovní rošt královské MotoGP s plnou tovární podporou.

V letošním roce vyhrála Aprilia titul pro Výrobce roku 2013 v mistrovství světa produkčních motocyklů WSBK. Nyní nastala fáze příprav na novou výzvu v podobě světového seriálu prototypových motocyklů, kde má Aprilia podobné ambice, jaké si splnila v mistrovství superbiků.

„Před námi jsou dva roky tvrdé práce,“ uvedl Roberto Colaninno. „Cílem je vyhrát, stejně jak jsme to dokázali v mistrovství superbiků.“

V mistrovství světa závodila tovární Aprilia v třídě MotoGP naposledy s tříválcovým prototypem RS Cube v roce 2004 a jejich jezdci byli Jeremy McWilliams a Shane Byrne. Aprilia pak byla prvním výrobcem, který v čtyřdobé éře královské MotoGP odstoupil kvůli finančním důvodům. Později Italy následovali japonští výrobci Kawasaki a Suzuki.

V roce 2012 je Aprilia znovu v královské kubatuře, ale ne jako tovární tým. V nové kategorii CRT nabízí upravenou verzi RSV4 pod názvem Aprilia Racing Technology (ART). Díky španělskému týmu Power Electronics Aspar vyhrála v posledních dvou letech značka ART titul v kategorii CRT. Aprilia rovněž pracuje na aktualizaci motocyklu, který by dokázal čelit konkurenci produkčních strojů Hondy a Yamahy.
Těžkým momentem pro Aprilii, byl ovšem odchod muže číslo jedna Gigi Dall'Igna k Ducati. Projekt Aprilie v MotoGP byl najednou v ohrožení, což si vyžádalo okamžitou reakci ze strany týmů Power Electronics Aspar a Cardion AB Motoracing, jenž podepsali smlouvu s Hondou.

K tomu, aby Aprilia rázně řekla, že to s MotoGP myslí vážně, slouží pravděpodobně toto úterní oznámení o jejich vstupu do MotoGP v roce 2016. Jako továrna bude mít možnost využívat vlastního řídícího software, ale s nádrží jen pro dvacet litrů paliva a s pěti motory na sezonu. Je ale celkem pravděpodobné, že pro rok 2016 můžou technické předpisy vypadat opět trošku jinak.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist