Američan Hayden mezi legendami MotoGP

Mistr světa z roku 2006 Nicky Hayden byl v pátek ve Valencii uveden šéfem Dorny Carmelem Ezpeletou do Síně slávy jako dvaadvacátá Legenda MotoGP. Pro Haydena je Velká cena Valencie jeho poslední v kariéře jezdce seriálu Grand Prix, protože jak oznámil v úvodu turné po Pacifiku, od roku 2016 bude závodit v mistrovství světa superbiků WSBK.

Dnes čtyřiatřicetiletý Nicky Haden vyhrál v roce 2006 titul mistra světa v barvách týmu Repsol Hondy. Tehdy byl jezdcem, který zastavil Valentina Rossiho v jeho cestě za šestým titulem v řadě. Po šesti letech u tovární Hondy závodil ‘Kentucky Kid’ dalších pět let v barvách tovární Ducati. Od roku 2014 je Hayden znovu na Hondě, ale tentokrát už ne tovární, ale kategorie Open.

Američan startoval v celkem 215 Grand Prix, třikrát vyhrál, šestkrát byl druhý, devatenáctkrát třetí a do dnešního dne nasbíral celkem 1697 bodů. Na konto si připsal celkem devětadvacet startů z první řady a z toho pětkrát z pole position plus zajel sedm nejrychlejších kol v závodu. V neděli odstartuje ve Valencii do svého posledního závodu kariéry jezdce Grand Prix.

Vstupem do Síně slávy se Nicky Hayden stává součástí elitní skupiny Legend MotoGP, kde jsou jezdci Giacomo Agostini, Mick Doohan, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Anton Mang, Angel Nieto, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees a Carlo Ubbiali.

„Je mi velkou ctí přijmout tuto poctu,“ uvedl Nicky Hayden. „Neberu to na lehkou váhu, vím, že v tomto klubu jsou lidé s mnohem proslulejší kariérou a i takoví, kteří samozřejmě vyhráli víc než já, ale bez ohledu na to jsem tam! Jsem moc šťastný. Myslím teď na třináct let, které jsem prožil s MotoGP. Byla to úžasná jízda. Poslední dva roky byly samozřejmě náročné, ale užil jsem si každou minutu, pracoval s ohromnými týmy a řídil skvělé stroje.“

„Rád bych poděkoval všem, kteří mě během celé této doby podporovali, děkuji týmům a děkuji své rodině. Moc si toho všeho cením. Děkuji také Carmelovi. Myslím si, že MotoGP je, a to i přes poslední trošku negativní týden, skvělým místem. Tento sport je lepší než kdy byl, dráhy jsou bezpečnější a noví talentovaní jezdci mladší a rychlejší. Budoucnost má proto velmi jasnou.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist