Abraham sr.: Kalouskovi ukáži účetnictví

Nerad se baví o penězích, ale tento rozhovor o nich bude. Proč Karel Abraham sponzoruje závodění svého syna v MotoGP a zároveň žádá stát o dotaci 70 milionů korun na Velkou cenu v Brně? A jak brněnský závod pomáhá nespokojeným lékařům či učitelům?

"Od státu chceme 70 milionů, ale jen na DPH, které tady lidi utratí, jich vydělá 200. A to dostane za pět dní!", říká na úvod rozhovoru pro web idnes.cz Karel Abraham sr.

Zajištěný rozpočet týmu, v němž závodí jeho syn Karel v MotoGP, ještě nemá. A úplně jasno nemá ani v tom, jestli coby spolumajitel Masarykova okruhu nezruší pro něj ztrátovou Velkou cenu v Brně. Přesto Karel Abraham starší tvrdí: „Každý sebemenší fotbalový klub žádá na opravu záchodů dotace, my zatím nechtěli ani desetník. Teď už to však odmítáme platit ze svého.“

Začněme vaším týmem: už máte zajištěný rozpočet? "Možná jo, možná ne. Kdybych to měl teď ze sta procent zaplatit, tak to nezaplatím. Ale není to katastrofa, že by mi chybělo třeba padesát procent. Odvíjí se to od spousty věcí, třeba kolikrát Kája spadne, jak bude jezdit a jaké my dostaneme od pořadatelů tím pádem bonusy" .

Kolik je tedy váš rozpočet? Obvykle se u podobných týmů uvádí pět milionů eur. "Částku neřeknu. Možná jsou to tři miliony, možná pět či osm. Záleží i na zmíněných bonusech, třeba za přepravu. Dám příklad: platíte určité peníze za přepravu, ale když jedete dobře, tak vám navyšují počet kilogramů, které máte zdarma. A ještě nevím, jak v MotoGP funguje zisk z televizních práv." 
Jaké peníze dostává váš syn? "Odměny jsem proti dřívějším letům změnil, ale fungují na stejném principu. Vypadá to, že si může dobrým umístěním přijít na velké peníze, jenže on má sankce, když pokazí trénink či kvalifikaci. Když loni vyhrál ve Valencii, tak si posteskl, abychom mu odpustili pozici na startu, kde byl kvůli rozbité spojce až na konci. Ale neudělali jsme to. Taková jsou pravidla a přes to nejede vlak! Ale tím neříkám, že nevydělá. Zase příklad: když vyhraje, dostane za každý bod stovku. Ale když bude patnáctý, má za ten bod jen korunu. Jsou to vymyšlené částky, ale musí mít snahu být co nejvíc vpředu." 

Teď k aktuální věci. Vy po státu žádáte příspěvek 70 milionů korun na pořádání Velké ceny v Brně, ale zároveň miliony sponzorujete svého syna v závodění. To mohou brát lidé či politici jako rozpor. "Jsou to ale dvě naprosto odlišné věci! To, že sponzoruji svého syna, je privátní věc a na to nechci od nikoho ani korunu. Ale jestliže děláme mezinárodní akci, která má pro stát přínos, pak na to okruh přece musí chtít dotaci a nebýt pořád v minusu. Lidé si myslí, že tratíme, protože dávám peníze do týmu, ale to není pravda." 

Na motorce je však logo okruhu. "No a co? Jsem spolumajitel automotodromu, mám v něm majoritu a chci, aby se prezentoval. Když na motorku nalepím fotku své dcery, tak mi taky nemusí platit. Ta dcera je přece moje! Na závodění svého syna od nikoho nechci ani ň, ale mistrovství světa či olympiády jsou všude na světě dotované. My rekonstruovali areál za desítky milionů a nechtěli jsme ani desetník. Každý sebemenší fotbalový klub opravuje záchody a dotace dostane. Ať stát ty peníze, které chceme, pošle rovnou Dorně (pořadatel motocyklového mistrovství světa). Ale je výplod chorého mozku, že ve ztrátě jsme kvůli synovi." 

Tak vysvětlete proč. "Slyšel jsem řeči lidí, že nás Dorna poplatkem (zhruba 70 milionů) za pořádání okrádá. S tím se jděte bodnout! Když vám někdo nabízí korunu a někdo dvacet, tak mi ukažte člověka, který by sáhl jen po té koruně. Logicky chce i Dorna vydělat. Ale na nás jsou hodní, protože pořádáme jeden z nejlepších závodů (jinde platí i dvakrát či třikrát víc). Hodně lidí nás napadá, že za minulého vedení to fungovalo. Jenže dřív byl poplatek dvanáct milionů, deset dostali od města, deset od státu, šest od kraje a už byli třináct v plusu. My máme dnes šest z města a deset z kraje a poplatek je 70 milionů." 

Co příjmy z reklamy? "Ty jsou Dorny, takže prd! Všichni říkají, že máme prachy z parkovišť, ale to je taky prd. Jsou firmy, které za ně kasírují. Lidi si myslí, jak vyděláváme na televizních právech. Jenže opak je pravdou. Chtěli jsme motorky přinést lidem v Česku a já přemýšlím, že je pustím. Je to s prodělkem. Klidně je pomohu komukoliv sehnat a pak bude na něm, jak je prodá. Ale pozor: reklamní práva nevlastní okruh, ale náš závodní tým." 

Zpět k dotaci. Už máte jistých dvacet milionů z ministerstva školství. Ani část peněz nestačí? "Takže nebudeme minus sedmdesát, ale padesát. Děkuji, jsme za ty peníze rádi, ale to je málo a tu akci to nezachrání. To by musely stát vstupenky pět tisíc, aby se to rentovalo (jsou zhruba za polovinu). Já jsem politikům opakovaně nabízel, že je nechám nahlédnout do účetnictví. Uvidí, že si nevyplácíme žádné dividendy, žádné milionové platy, jak si mnozí myslí. Automotodrom mě neživí a já dostávám plat, protože mi to uděluje zákon, ale je to téměř nula, nic. Neutrácíme za dovolené, není tam nic." 
Takže když zavolá ministr financí Kalousek, který je proti udělení dotace, tak mu vše ukážete? "Nemám s tím žádný problém. Jen se bojím, že to nikdo vidět nechce. Ukázalo by se, že nikde nekrademe a děláme to poctivě." 

Jaký tedy čekáte vývoj? "Je mrtvo a myslím, že ve vládě spolu všichni bojují. Kdybych viděl, že to prodělává a dotace pro nás by byly jako sypání do černé díry, pak sklapnu uši. Ale jim to sakra vydělává! Na jedné straně řvou učitelé a doktoři, že chtějí vyšší plat, a já se ptám, kde na to ten stát vezme. My přitom od státu chceme sedmdesát milionů a jen na DPH, které tady lidi utratí, vydělá dvě stě. A to dostane za pět dní! A další podnikatelé mají díky Velké ceně obrat miliardu. Když dnes ve vládě říkají, že nemají peníze, pak já jim je dávám na zlatém podnose." 

Existují už okruhy, které by vás mohly v seriálu nahradit? "Těch zájemců je jako psů. Ale pořadatelé nechtějí Brno ztratit, protože to děláme dobře. Nedávno mi někdo řekl, že dřív to v Brně dělali dva a teď nás to dělá třicet. Jenže dřív si Franta Šťastný taky montoval motorku sám a teď má Rossi kolem sebe dvacet lidí. To je vývoj. Dřív byla na okruhu jedna velkoplošná obrazovka, teď jich máme třináct. To stojí peníze. Dřív okruh vydělával na záchodech, za které museli lidi platit. Mně se to nelíbilo, protože když si někdo koupí vstupenku, tak je přece musí mít zdarma. Stát by měl být dobrý podnikatel a pochopit, že bez Velké ceny přijde o velký příjem. 
FAKTA: Sport a podpora státu

Ministerstvo školství včera rozhodlo, že MS v biatlonu v roce 2013 v Novém Městě na Moravě podpoří 100 miliony korun. Dalších 60 milionů dá kraj Vysočina a 30 samo město. Světový šampionát v lyžování, který před dvěma lety hostil Liberec, získal z veřejné sféry víc než dvě miliardy korun. Stát zaplatil skoro 1,5 miliardy, Liberec 400 milionů a Liberecký kraj asi 165 milionů. Akce skončila dluhem bezmála 112 milionů korun u 105 organizací. Návštěvnost šampionátu byla 170 730 diváků, na motorky v Brně přitom chodí v posledních letech o 60 tisíc víc. 

Zdroj

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (37x):



TOPlist