Abraham: Chci být prostě rychlejší

Karel Abraham musí Grand Prix v Silverstone kvůli zranění jen přihlížet. Z tohoto důvodu mohl také vzniknout hodně otevřený rozhovor jediného českého pilota královské kubatury MotoGP. V článku jsou nejen jeho přání, sny, ale také některé doposud nepublikované věci ohledně jeho závodního materiálu.

Co očekáváš od dalšího průběhu letošní sezóny?
Karel Abraham: "Čekám, že budu mít k dispozici lepší motocykl než doposud. Momentálně má naše motorka tolik problémů, tedy nikoliv jen bike samotný, nýbrž i jeho nastavení. Je to hodně těžké to vysvětlovat. Já chci prostě Ducati zlepšit a udělat ji konkurenceschopnou."

Jak to chceš udělat? Dostaneš nějaké nové díly od továrního týmu?
Karel Abraham: "Ne, nemyslím si, že bych dostal nějaké nové díly, neboť Valentino [Rossi] a Nicky [Hayden] mají úplně jiný motocykl než já."

Dovedeš si představit svůj život bez závodění?
Karel Abraham: "To by bylo opravdu hodně špatné. Jsem prostě zvyklý jezdit závody. Mám je rád, užívám si to a dělám to od svých jedenácti roků. Takže už pěkně dlouho a opravdu nechci skončit, to by bylo hodně špatné".

Co je Tvůj největší sen?
Karel Abraham: "Momentálně chci být prostě rychlý, o mnoho rychlejší než jsem aktuálně nyní. Chtěl bych mít dobrý motocykl, být šťastný se setupem a prostě jezdit rychle."
Měl jsi někdy strach, tedy po pádu, zase sednout na motocykl?
Karel Abraham: "Neměl jsem nikdy strach posadit se znovu na bike. Možná, že jsem někdy po pádu měl problém znovu jet rychle, ale na konci jsem nikdy nebyl na pochybách".

Pneumatiky jsou velkým tématem v diskuzích...
Karel Abraham: "Ano, o pneumatikách by se toho dalo hodně vykládat, ale momentálně se musíme koncentrovat úplně na jiné záležitosti. Mám rád Bridgestone, takže s nimi nemám vůbec žádné problémy. Myslím si ale, že by bylo lepší, kdyby se používaly ještě třeba pneumatiky Michelin nebo byl i jiný dodavatel pneumatik. Tím by zde byla opět konkurence a všichni by se museli snažit hodně intenzivně dodávat co nejlepší pneumatiky".

Jaký je Tvůj názor na motocykly o objemu 1000 ccm a o CRT?
Karel Abraham: "Upřímně řečeno, je vidět, že Dorna dělá nějaké kroky ke všeobecnému zlepšení, ale zatím jsem úplně nepochopil, proč jsme přešli z 800 ccm na 1000-ky. Slyšel jsem, že to bylo z důvodů přiblížit se normálním silničním motorkám, ale já nevidím žádný důvod, proč by tomu tak mělo být. Auta Formule 1 také nemají s našimi auty, s kterými jezdíme na silnicích, nic společného. A pokud tedy někdo chce, abychom se přiblížili sériovým motocyklům, tak zde jsou přece superbiky. Takže opravdu nevím, proč se to stalo a nevidím ani žádný přínos. Na některých místech jsme trochu rychlejší, ale normálně ne".

Je pro Tebe těžké, zvyknout si na nový motocykl?
Karel Abraham:
"Není to tak hrozné, je to vlastně skoro stejné. V polovině minulého roku mně řekli, že bude těžší ho nyní ovládat, ale já jsem to nijak nepozoroval".

Kdyby jsi nebyl profizávodníkem, tak co by jsi vlastně dělal?
Karel Abraham:
"Fakt nevím, v každém případě by to byla škoda. A nevím, jestli bych dělal profesionálně nějaký jiný druh sportu nebo se věnoval budování nějakého zaměstnání. Mám rád motorky. Jistě bych zkusil přistát někde jinde, ale je to hodně těžké, říci něco přesného."
Která je Tvá oblíbená trať?
Karel Abraham:
"Phillip Island a Laguna Seca. Phillip Island mám rád odjakživa, opravdu si to tam užívám. Mám rád ten okruh a celou krajinu kolem něho. A v Laguna Sece je to úplně stejné. Mám ji hrozně rád, je v celém kalendáři ta nejzajímavější a já mám rád také vše okolo".

Kdyby jsi měl někdy později děti a oni by Ti řekli, tati já chci být závodníkem, co by jsi odpověděl?
Karel Abraham:
"Pochopitelně bych řekl, že nechci aby se moje děti staly závodníky, neboť je to hodně těžké. Navrhl bych jim asi jiný druh sportu. Vlastně všechno je hodně těžké, ale já dobře vím, jak je tvrdé závodit na motocyklu. Takže bych jim navrhl něco ne tak namáhavého. No možná ano, ale momentálně říkám ne!, kdyby se mě zeptali."

Pokud by jsi měl k dispozici stroj času, cestoval by jsi raději do minulosti, nebo do budoucnosti?
Karel Abraham:
"Myslím, že do minulosti. Rád bych některé věci změnil, ne sice nějaké podstatné, ale několik maličkostí, pokud by to bylo možné. Do budoucnosti bych nechtěl vycestovat, to bych jednu část mého života vlastně daroval. Pokud bych ale mohl cestovat do budoucnosti stejně starý jako teď a zase se stejně starý vrátil nazpět, tak by mě to asi lákalo".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist