Abaja: Rád bych ve Valencii konečně zabodoval

Nejprve autem do Vídně a pak letadlem do Valencie se vydal Karel Abraham z brněnského týmu Cardion AB k nedělnímu poslednímu závodu dvěstěpadesátek v letošním seriálu mistrovství světa silničních motocyklů. Před odjezdem jsme se devatenáctiletého jezdce zeptali:

S jakými pocity odjíždíš do Valencie, kde jsi ve světovém šampionátu ještě ani jednou nebodoval?
"Určitě se cítím v pohodě a těším se na nadcházející souboj. Mám za sebou dobrou sérii pěti závodů v řadě, ve kterých jsem bodoval a navíc si v Austrálii připsal i nejlepší výsledek v mistrovství světa."
Je ale pravda, že se mi právě ve Valencii zatím nedařilo ani ve stopětadvacítkách, ani ve dvěstěpadesátkách. První tři závody na zdejším okruhu skončily pádem, dvakrát to bylo v nejslabší kubatuře a jednou ve čtvrtlitrech. Loni jsem sice dojel do cíle, ale až na sedmnáctém místě se ztrátou jednoho kola, když jsem v úvodu závodu vyjel z tratě. Přitom je to okruh, který se mi líbí. Je to hodně technická, náročná trať, na kterou jsem se vždycky těšil, ale dělal jsem chyby. Snad se jich tentokrát vyvaruji a konečně si to bez problémů užiji. Pokud by to vyšlo, mohl bych si ještě o nějaké to místo vylepšit postavení v mistrovství světa. A těším se i na teplo, protože v Brně už vládla zima a to není příjemné."


S chřipkou ses v Asii nepotkal?
"Ne, ale trochu se cítím nachlazený. Změna podnebí, v Malajsii bylo přes třicet stupňů, se přece jen projevila, ale proti chřipce jsem se zatím očkovat nedal." 

Myslíš na to, že Lukáš Pešek má před tebou v celkové klasifikaci mistrovství světa náskok „jen“ šesti bodů?
"Nemyslím na šest bodů, ale v každém závodě chci podat co nejlepší výkon a já bych se rád s letošním šampionátem rozloučit v první desítce a to se ostrým soubojům nevyhnete. S Lukášem jsme jich letos svedli už řadu a čekám, že si to asi rozdáme i ve Valencii. Vždycky to ale bylo korektní, a tak věřím, že to bude stejné i v neděli, kdy se ale největší pozornost samozřejmě soustředí na boj o titul mezi Japoncem Aoyamou a Italem Simoncellim."


Jaká byla příprava na závěrečný podnik Grand Prix?
"Po náročném cestování v říjnu jsem doma víc odpočíval. Je závěr sezony a únava je znát. Snažil jsem se přijít na jiné myšlenky. Udělal jsem si čas i na návštěvu divadla. Prostě relaxace. A docela se těším, že pak motorky alespoň na chvíli pustím z hlavy. Ale žádná dovolená nebude. Začal jsem studovat práva na Joštově akademii v Brně a v prosinci začne zkouškové období." 

Vraťme se ještě k nedělní Grand Prix ve Valencii. Půjde o loučení dvěstěpadesátek s mistrovstvím světa. Nebudeš trochu s nostalgií vzpomínat na tuto kubaturu?
"Trocha smutku tam asi bude, ale já jsem už víc zvědavý na novou třídu Moto2." 

Už víš, kdy si novou čtyřtaktní šestistovku konečně vyzkoušíš?
"První testy nás čekají právě ve Valencii od 9. do 10. prosince."

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist