200. Grand Prix pro Bridgestone

Dvanáctý závodní víkend sezony představuje pro japonského výrobce pneumatik jubilejní 200. Grand Prix v mistrovství světa silničních motocyklů. Do Silverstonu, na jehož 5900 metrů dlouhé dráze je celkem osmnáct zatáček, přiveze výhradní dodavatel pneumatik MotoGP zadní asymetrickou pneumatiku.

Cílem zadní asymetrické pneumatiky je zlepšit odolnost její pravé strany, kvůli větší zátěži v počtu pravotočivých zatáček a zároveň zajistit, aby studenější levá strana dokázala okamžitě nabídnout potřebnou přilnavost. Pro Anglický okruh připravil Bridgestone pro pravou stranu zadní asymetrické pneumatiky měkkou a střední směs, pro její levou část směs extra-měkkou a měkkou.

„Letos je Velká cena Velké Británie o něco později, místo v červnu je až koncem srpna, takže je velká pravděpodobnost chladnějšího počasí, což klade důraz na výkon pneumatik v zahřátí,“ uvedl Shinji Aoki z vývojové divize Bridgestone Motorsport. „Chladnější podmínky v kombinaci s vysokými nároky samotného okruhu v Silverstonu představují pro vývoj pneumatik velkou výzvu.“
„Okruh je velmi rychlý a jsou tam zatáčky, jako například Maggotts a Becketts, které na pneumatiky vyvíjí vysoké příčné zatížení a zároveň tam jsou oblasti intenzivního brzdění, jako Stowe, kde vysoké zatížení na střední část přední pneumatiky. Teplota dráhy je zpravidla nízká, což klade vysoké nároky na výkon v zahřátí a to zejména levé části pneumatiky, která je méně používaná,“ dodal Aoki.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist