200 podiových umístění pro tým Aspar

Při závodě Grand Prix v Assenu stál po 200. některý jezdec z týmu "Aspar" Jorge Martineze na bedně.

Při závodě Grand Prix v Assenu stál po 200. některý jezdec z týmu "Aspar" Jorge Martineze na bedně.Tento španělský majitel týmu má vlastně týmy dva, stáj Bancaja ve třídě do 125 ccm a team Mapfre ve dvěstěpadesátkách, tedy pokud nepočítáme BalatonRing jako zvláštní tým.


Vše začalo v roce 1992. Při startu závodu Grand Prix Brazílie na okruhu Interlagos stojí "Aspar" Jorge Martinez až na 25. pozici na startovním roštu ve třídě do 125 ccm. Ovšem v cíli je klasifikován jako druhý, za Němcem Dirkem Raudiesem. Toto druhé místo začíná u Martineze novou životní éru, čtyřnásobný mistr světa je poprvé při závodě Grand Prix nejen jako jezdec, nýbrž i jako majitel týmu.


17 let později, při Grand Prix Holandska zajišťuje vítězný Sergio Gadea při závodě třídy 125 ccm jubilejní 200. podiové umístění pro tým Jorge Martineze, který v roce 1997 ukončil svoji závodní kariéru (třetím místem při Grand Prix Indonésie). 

Toto 200. umístění na bedně bylo o to cennější, že do 3. místa se umístili ještě další dva piloti ze stáje Bancaja-Aprilia, tedy Julian Simon a Bradley Smith. 

Během této éry se v týmu vystřídali různí jezdci z různých států a to je tedy současná sestava Asparova týmu.
 
Bancaja - 125 ccm



Španěl Julian Simon (Aprilia RSA), vedoucí muž této třídy ziskem 104 bodů. Letos vyhrál v Le Mans, druhý v Doha, Motegi a v Assenu a třetí v Muggelu.




Brit Bradley Smith (Aprilia RSA), druhý jezdec tabulky s bodovým přídělem 98,5 bodů. Letos byl první v Jerezu a v Mugellu, a třetí skončil v Assenu.






Španěl Sergio Gadea (Aprilia RSA), čtvrtý v průběžné tabulce, když má na svém kontě 84 bodů. Vyhrál naposled v Assenu, byl druhý v Jerezu a třetí skončil v Le Mans a v Barceloně.



Mapfre Team - 250 ccm



Španěl Alvaro Bautista (Aprilia RSA), je v tabulce MS druhý se ziskem 108 bodů, tedy se ztrátou 13 bodů na Ayoamu. Letos vyhrál 2x, v Motegi a v Barceloně, dojel druhý v Jerezu a třetí v Muggelu.




Francouz Mike di Meglio (nyní Aprilia RSA, předtím Aprilia LE) je v tabulce 13. se ziskem 32 bodů, když byl třetí v premiéře v Doha.





Španěl Aleix Espargaro (Aprilia LE) je v tabulce po jediném odjetém závodě - jako náhradník v týmu BalatonRing za Balásze Nemetha - se ziskem 13 bodů na 18. místě.




A pokud se zeptáte Jorge Martineze, které byly největší okamžiky týmu, tak říká: "Vítězství Fonsi Nieta v roce 2002 ve dvěstěpadesátkách v Estorilu a to navzdory pádu..., nebo brzdný jezdecký Toni Eliase v Motegi 2003 (proti Marco Melandrimu - 250 ccm), ale také 14 podiových umístění a titul mistra světa Avara Bautisty v roce 2006 (125 ccm)."
 
Nejúspěšnější Martinezův rok pak byla sezóna 2006 (celkem 41 "beden").

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist