Na závěr sezóny smutný cartagenský příběh

Špatné počasí a nepochopitelné jednání pořadatele posledního závodu Mistrovství Evropy Stocksport 600, zkazilo Patriku Vostárkovi finální závod letošní sezóny.

Skvěle připravený se představil český motocyklový závodník Patrik Vostárek na posledním závodě letošního Mistrovství Evropy Stocksport 600, který se o uplynulém víkendu konal na španělském okruhu Cartagena. Jezdec týmu Intermoto Czech v kvalifikaci získal časem 1:37,8 druhé místo, když jako jediný s Italem Pellizonem dokázal svůj čas stlačit pod hranici 1:38. Bohužel samotný závod provázel déšť, který nakonec proměnil poslední závod roku v další smolný víkend, jenž pražského jezdce provází, vyjma víkendu v Mostě, celou sezónou.
Těsně před startem závodu totiž začalo pršet. Déšť sílil a ve třetím kole již byla trať pod přívalem vody. Přestože se jednalo o regulérní déšť, který byl příčinou i několika pádů, nevyhlásili pořadatelé „mokrý závod“. Patrik Vostárek si po startu udržel pozici mezi nejlepšími jezdci, když nedokázal vzdorovat pouze dvojici jezdců, která do závodu startovala s mokrými pneumatikami. Sílící déšť ovšem poslal většinu jezdců do boxů, kde došlo na výměnu pneumatik. S mokrými se poté vraceli zpět do závodu. Patrik Vostárek se vrátil s jedním kolem ztráty na sedmnácté pozici. Přesto se nevzdal a dál bojoval o svou čest. Předjel několik jezdců, některé i dvakrát, ale dostal se již pouze na desáté místo v cíli.
Šok však přišel 1,5 hodiny po konci závodu, kdy pořadatelé diskvalifikovali všechny jezdce, kteří použili mokré pneumatiky, tedy i zástupce týmu Intermoto Czech. Nepomohlo ani proti tomuto rozhodnutí protestovat, protože protest nebyl přijat s odůvodněním, že je již 1,5 hodiny po závodě.
Patrik Vostárek:
“Po startu jsem se držel vpředu. Po chvilce nás s Pellizonem ovšem předjeli dva jezdci, kteří startovali už na mokrých pneumatikách. Každým průjezdem po cílové rovince jsme nekoukali na naše tabule, ale na řídící věž. Čekali jsme kdy už konečně vyhlásí „wet race“. Dokonce i vedoucí závodník signalizoval neregulérní podmínky. Když jsme začali jezdit okolo hodně padlých motorek, rozhodli jsme se zajet do boxů k výměně. Bohužel tato operace se nám nepovedla a já se vrátil do závodu s jedním kolem ztráty. Nevzdal jsem se a do konce závodu jsem ztrátu kola zlikvidoval, některé jezdce jsem předjížděl i dvakrát. Nakonec z toho bylo desáté místo, o které jsme byrokratickým rozhodnutím stejně přišli. Rok 2007 pro nás tedy zůstává smolný, ale nás to neporazí a v lednu začínáme ještě s větší pílí!“
ME Stocksport 600 - Cartagena
1.- Helge Spjeldnes (NOR-Yamaha)
2.- Sergio Ballestreros (SPA-Suzuki)
3.- Fabio Menghi (ITA-Yamaha)
4.- Andrea Masoni (ITA-Triumph)
5.- Antonio Capel (SPA-Yamaha)
6.- Igor Kalab (CZE-Yamaha)
----------------------
Patrik Vostárek (CZE-Honda) diskvalifikován

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist