Mistrem Evropy je Karel Hanika

Závod třídy Moto3 vyhrál v Albacete český motocyklový závodník Karel Hanika, který získal titul Mistra Evropy 2013. V třídě Superstock 1000 získal evropský titul Španěl Xavi Fores a v třídě Supersport 600 slaví vítězství další Španěl Román Ramos.

Moto3

Sedmnáctiletý Karel Hanika má skvělou sezonu, kdy vyhrál Red Bull Rookies Cup, šest závodů Moto3 v německém IDM, získal smlouvu s týmem z mistrovství světa Red Bull KTM Ajo a nakonec titul mistra Evropy.

Do závodu evropského šampionátu Hanika startoval na okruhu v Albacete druhý a dokázal porazit soupeře z kvalitních evropských soutěží. Od startu až do cíle to byla velmi vyrovnaná bitva o vítězství.
Krátce po startu spadl Luca Marino, bratr Valentina Rossiho, a zopakoval tím podobný průběh závodu, jaký absolvoval, když jel v mistrovství světa na divokou kartu v Misanu. K vážné nehodě došlo při kolizi Jorge Navarra a Alejandra Medina. Navarro skončil v péči lékařů, Medina tím přišel o stupně vítězů, ale v závodu pokračoval a cílem projel osmý.

Český závodník Karel Hanika ve finále dokázal porazil o 0,086 sekundy motocyklového šampiona z Holandska Bryana Shoutena a získal titul Mistra Evropy 2013. Na třetím místě skončil se ztrátou necelých čtyř desetin Australan Remy Gardner, syn Wayne Gardnera, mistra světa pětistovek z roku 1987. Na čtvrtém místě je vítěz kvalifikace Andrea Migno.

Mistrovství Evropy 2013
Výsledek závodu Moto3ZDE

Supersport 600

V třídě supersportů vyhrál titul mistra Evropy Román Ramos, který měl v cíli závodu pětisekundový náskok. Jezdec Kawasaki jel s přehledem, bez zbytečných chyb a nic neponechal náhodě. Druhý byl Rakušan Stefan Kerschbaumer na Yamaze a třetí další Španěl Alberto Lopez.
Byl to právě český závodník Michal Prášek, kdo s Rakušanem zachytil nástup Lopeze, ale nakonec se musel český závodník spokojit s čtvrtým místem, což je určitě velmi dobré umístění. Druhým Čechem na startovním roštu byl Jiří Klejch, který evropský závod v Albacete dokončil na dvanácté pozici.

Aktualizováno:

Po skončení závodu byl španělský závodník Alberto Lopez diskvalifikován, což znamená, že Michal Prášek obsadil v Mistrovství Evropy 2013 třetí příčku.

Mistrovství Evropy 2013
Výsledek závodu Supersport
ZDE


Superstock 1000

Závod byl jasnou záležitostí jezdců španělského šampionátu. Dominoval Xavi Fores, jenž si v sedle Ducati už po pár úvodních kolech vytvořil třísekundový náskok. V nastaveném tempu pokračoval až do cíle, kterým projel první s náskokem sedmi sekund před Carmelo Moralesem. Za dalších pět sekund dorazil do cíle třetí Iván Silva.
Prvním jezdcem v pořadí výsledkové tabulky, který nemá španělský pas, je český motocyklový závodník Michal Filla, jenž si v evropské konkurenci dojel pro páté místo. Tři sekundy za vítězem třídy Superstock 1000 v Alpe Adrii dojel Slovinec Marko Jerman. Druhý český závodník v poli David Ouředníček skončil šestnáctý.

Mistrovství Evropy 2013
Výsledek závodu Superstock 1000
ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist