Michal Prášek čtvrtý v Albacete

V neděli 7. října se konal závod Mistrovství Evropy ve španělském Albacete. Do tohoto závodu se jezdci musí kvalifikovat ze všech evropských šampionátů. Český jezdec Michal Prášek se do něho kvalifikoval na základě 2.místa v Alpsko-jadranském šampionátu v kubatuře Superstock.

Michal Prášek letos v Albacete opět startoval ve třídě Supersport se svou stockovou Yamahou R6. Tudíž jeho motorka nepatřila mezi ty nejvýkonnější.

V loňském roce zde Prášek dojel na výborném 10.místě, ale věděl už dopředu, že pokud bude chtít vylepšit svůj výsledek, tak bude muset jet více než na 100%, protože v tomto závodě i ti "nejpomalejší " jsou hodně rychlí.

V první kvalifikaci byl český jezdec ještě 10 minut před koncem na skvělém 7.místě, ale bohužel věděl, že toto umístění zřejmě  neudrží, protože většina soupeřů  jistě použije na poslední minuty kvalifikace kvalifikační gumy a dostane se tak před něho, takže skončil na 12. místě - což nebylo zklamáním, nakonec byl první ze čtyřčlenné výpravy z České republiky.

Druhá kvalifikace pak vůbec nevyšla podle jeho představ. V začátku tréninku mu do oka vlétl malinký kousek pneumatiky, zkoušel s ním sice 3 kola jet, ale pak musel zajet do boxu k lékařskému ošetření. Když potom vyjel na druhou polovinu kvalifikace, tak se bohužel vůbec nedokázal koncentrovat, ale v závěru se mu přece jen podařily 2 rychlá kola, což ale stačilo až na 14. místo na startu, tedy 5. řadu (v tomto závodě se startuje jako při závodech GP po třech v jedné řadě).
Závod samotný byl naplánován na 20 kol. Nechme ale raději o něm hovořit 23-letého jezdce z Havličkova Brodu: "Po startu jsem se pohyboval okolo 16. místa. Věděl jsem, jestli se nezačnu hned prokousávat dopředu, tak je konec nadějí na dobré umístění. V každém kole se mi podařilo předjíždět soupeře a 10 kol před cílem jsem byl už na 8. místě a pomalinku jsem dojížděl skupinku bojující o 6. místo, 4 kola před cílem jsem byl na nich a zkoušel jsem pozorovat co dělají lépe než já, abych jim v posledním kole nedal žádnou šanci mě předjet. V posledním kole se mi podařilo soupeře předjet, i když to byly ostré souboje, cílem jsem projel na 6. místě, což bylo pro náš tým fantastický výsledek, který nikdo před závodem nečekal. Po závodě byli dva jezdci diskvalifikování a já jsem se posunul na 4.místo v závodě."
Michale, to je hodně zajímavé. Kdy a kde jsi se o té diskvalifikaci vlastně dozvěděl? "Byli jsme na cestě asi 4 hodiny, bylo pá minut po 8. hodině večer a zrovna jsme jeli někde kolem Barcelony, když jsem začal dostávat SMS-ky, že v oficiálních výsledcích jsem uveden jako čtvrtý."

Tak samozřejmě obrovská gratulace, tedy i proto, že vím o potížích ještě před vlastní cestou. Jaké to celé vlastně bylo? "Byl to úžasný víkend za který vděčím především panu Abrahamovi, který mě na tomto závodě finančně podpořil!!! Strašně si jeho podpory vážím a hlavně když vím, že toto měl udělat náš autoklub ČR, který mě jakožto nejlepšímu českému jezdci v Albacete v roce 2011 přidělil o třetinu menší finanční prostředky než ostatním českým jezdcům. Takže jsem musel můj reprezentační příspěvek odmítnout, protože by mi nepokryl ani cestovní náklady na cestu do Albacete.

Také bych chtěl velice poděkovat za letošní rok týmu Roháč & Fejta, který pro mě dělal maximum, abych mohl závodit a rovněž také děkuji sponzorům, bez kterých bych neměl takto úspěšnou sezonu."

Michale, za všechny čtenáře našeho webu VELKÁ a hlavně UPŘÍMNÁ GRATULACE. 

Více si o Michalu Práškovi můžete přečíst také zde

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist