Zemřel Bohumil Staša, legenda Československé motocyklové silnice

V úterý zemřel ve věku 75 let Bohumil Staša (29.4.1944 – 21.5.2019), bývalý motocyklový závodník a legenda Československé motocyklové silnice. Závodil v republikovém šampionátu, ale také v mistrovství světa a v Brně stál dokonce dvakrát na stupních vítězů. Závodní kariéru již dávno ukončil, ale stále byl vidět tam, kde to bylo cítit benzínem. Jen nedávno oslavil pětasedmdesáté narozeniny. Bohužel krátce na to byl hospitalizován a po návratu zpět domů zemřel v kruhu nejbližších.

Jméno Bohumil Staša zná každý fanoušek motocyklového sportu. První závody jel v roce 1961, když si udělal řidičák na motorku, a do konce své závodní kariéry absolvoval 827 startů, od klání v nejnižších soutěžích až po starty v mistrovství světa.

Během své závodní kariéry získal dvacet titulů mistra republiky, což z něho dělá nejúspěšnějšího závodníka v rámci domácí nejvyšší soutěže. Byl to velký talent a prosadil by se i v mistrovství světa, jenže doba tomu nepřála a tak nikdy neabsolvoval sezonu celou. Přesto byl vidět na okruzích jako Assen, Sachsenring, Hockenheim, Monza, Imola, Ulster a samozřejmě také Brno.

Grand Prix v Brně 1967 znamenala pro Bohumila Stašu místo, kde získal první mistrovský bod. Tehdy se mu podařilo dostat před Itala Agostiniho a skončit šestý. Dvakrát byl celkově osmý a to byl jeho nejlepší výsledek v MS. Nicméně tím největším úspěchem na domácí dráze byl závod 350ccm v roce 1971. V něm skončil druhý a připočteme-li k tomu ještě jedno umístění na pódiu (1969, 3.místo), je dodnes nejúspěšnějším jezdcem mistrovství světa na domácí dráze v Brně.

Po skončení závodní kariéry doprovázel na závodních okruzích svého syna. Jeho koníčkem byla stavba motorek z dob jeho závodění a samozřejmě velmi bedlivě sledoval dění v současném šampionátu MotoGP. Zúčastňoval se různých akcí a patřil mezi světové legendy, které na Masarykově okruhu slavily v roce 2015 padesáté výročí naši první Grand Prix v seriálu mistrovství světa.

Bohumil Staša zemřel dne 21.května 2019.

Čest jeho památce.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Lubor Horák - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 22 Kč od 11 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Mr.Kaktus přispěl 2 Kč
pp377 přispěl 2 Kč
Krkinen přispěl 2 Kč
Brets přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
rudirt přispěl 2 Kč
mr.michael přispěl 2 Kč
motokawasaki přispěla 2 Kč
tomasd. přispěl 2 Kč
Davcoun přispěl 2 Kč
brero přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist